به گزارش کردپرس، در حال حاضر 468 معدن در آذربایجان غربی وجود دارد که به گفته رییس سازمان صنعت، معدن، تجارت این استان؛ اکثر این معادن فعال بوده و پنج هزار و 122 نفر در آنها مشغول به کار هستند و استخراج سالانه این معادن در مجموع ۱۶ میلیون و 850 هزار و ۴۰۰ تن است.
در این استان همچنین ۲ واحد معدن بزرگ طلا در تکاب وجود دارد که در این معادن استخراج به صورت کان سنگ انجام گرفته و واحدهای فرآوری استحصال به صورت کنسانتره و شمش گیری هم وجود دارد. با وجود این دو معدن طلا، استان آذربایجان غربی با 32 میلیون و 700 هزار تن ذخیره قطعی در رتبه نخست ذخایر طلایی کشور قرار دارد.
وزیر صنعت وعده داد؛ کنترل خامفروشی معادن
آذربایجان غربی از لحاظ تنوع مواد معدنی و از لحاظ کیفیت سنگهای تزئینی در رتبه سوم کشوری قرار دارد و در سایر معادن نیز 34 نوع ماده معدنی، همچون تالک و کرومیت، تراورتن، خاک رس، سنگ آهک، سنگ آهن، سنگ گچ، سنگ لاشه، سنگ نمک، سیلیس، کرومیت، گرانیت، مرمریت و میکا استخراج میشود.
اما طی سالهای اخیر ظرفیت این معادن بیشتر در خام فروشی خلاصه شده است و تلاش ها برای راهاندازی صنایع تبدیلی و فرآوری به نتیجه ایی نرسیده است. این روند باعث شده تا تمامی مواد معدنی استخراج شده استان به صورت خام به سایر استانها و حتی خارج از کشور صادر شود.
با این اوصاف معاون امور معادن وزیر صنعت در هفته گذشته گفت: این وزارتخانه موافق خامفروشی نیست و در سال رونق تولید حتما باید مواد معدنی را در داخل به ارزش افزوده تبدیل و سپس صادر کنند.
به گفته جعفر سرقینی از سال 92 وزارتخانه اقداماتی را برای جلوگیری از خامفروشی مواد معدنی انجام داده است. نخست ایجاد محدودیت قانونی برای صادرات مواد خام معدنی است که بدین منظور معافیتهای مالیاتی صادرات مواد خام معدنی را برداشته و از طریق قانون و وضع عوارض حداقل 5 درصدی بر صادرات مواد خام در سال 97 و 8 درصد برای سال 98 و 10 درصد برای سال آینده خامفروشی را کنترل کردهایم.
خام فروشی معادن آذربایجان غربی/ تلاش برای ایجاد واحدهای فرآوری
با وجود این حجم از معادن و دارا بودن قطب طلای کشور ضرورت سرمایه گذاری در حوزه معادن و صنایع پایین دستی صنایع معدنی می تواند در توسعه اشتغال پایدار آذربایجان غربی موثر ثمر باشد، همچنین استفاده از تکنولوژی های جدید برای بهره گیری بهینه ازضایعات فرآورده ای معدنی به ویژه سنگ های تزئینی ضروری است. اما آذربایجان غربی از خام فروشی مواد معدنی رنج می برد. بسیاری از صاحبان معادن استان اقدام به خام فروشی می کنند و این مسئله درآمد استان از فروش مواد معدنی را کاهش داده است.
رییس سازمان صنعت، معدن وتجارت استان آذربایجان غربی گفت: معادن استان غنی ترین منبع درآمدی استان هستند و در تلاشیم تا با ایجاد واحدهای فرآوری هم از خام فروشی مواد معدنی جلوگیری شود هم بتوانیم اشتغال پایدار در این حوزه را توسعه دهیم.
تابستان سال گذشته حضور یک شرکت سرمایه گذاری چینی در ارومیه برای بحث و تبادل در مورد سرمایه گذاری در بخش معدن آذربایجان غربی مطرح شد.
معاون امور اقتصادی استاندار در دیدار با سرمایه گذاران چینی، از اعلام آمادگی همکاری های مشترک با هیات چینی در آذربایجان غربی خبرداد و اعلام کرد؛ حمایت های لازم را برای آغاز فعالیت این شرکت در استان انجام خواهیم داد.
در این دیدار که دومین دیدار هیات سرمایه گذاری چینی با معاون امور اقتصادی استاندار بود، مقرر شد شرکت چینی بر اساس بررسی های قبلی، امکانات زیرساختی مورد نیاز خود را برای آغاز فعالیت در آذربایجان غربی اعلام کند و استانداری نیز ضمن بررسی درخواست های مطروحه، صدور مجوزهای لازم را برای فعالیت این شرکت پیگیری کند.
نبود واحد های فرآوری مجهز بزرگ مقیاس معادن در آذربایجان غربی
با وجود تلاش های مستمر برای حضور سرمایه گذاران خارجی در بخش معدن آذربایجان غربی، معاون امور معادن و صنایع معدنی سازمان صنعت، معدن و تجارت این استان اظهار داشت: با ایجاد واحدهای پایین دستی صنایع معدنی ایجاد اشتغال پایدار در منطقه نیز رونق خواهد داشت. ایجاد بخش استارت آپی در حوزه معادن یکی از روشها و راهکارهای ایجاد ارزش افزوده بیشتر برای معادن استان و بالابردن بهره وری در معادن خواهد شد. با ایجاد واحد های فرآوری ، بازار فروش، افزایش نقدینگی و سرمایه در گردش معدنکاران معادن خود به خود به سمت فعال شدن و بازگشت به چرخه تولید خواهند رفت.
عابد پور خصوص مشکلات معادن کوچک استان هم گفت: کمبود نقدینگی، نبود واحد های فرآوری مجهز بزرگ مقیاس در منطقه ، عدم تجهیزات و ماشین آلات مناسب از جمله این مشکلات است که با ورود سرمایه گذاران داخلی و خارجی در این حوزه کمک زیادی به بهبود وضعیت این معادن خواهد کرد.
وی بیان کرد: در حال حاضر مشغول تهیه شناسنامه برای معادن استان جهت معرفی به سرمایه گذاران هستیم تا بتوانیم با ارائه اطلاعات دقیق سرمایه گذاران بیشتری را در حوزه معادن و صنایع معدنی جذب کنیم و هدف از جذب سرمایه گذار تقویت معدنکاران است تا در کنار سرمایه گذاران به بهره برداری بهتر با تمام ظرفیت برسیم.
امروز نیز مدیرکل امور اقتصادی و دارایی آذربایجان غربی امروز در هفتمین جلسه مرکز خدمات سرمایهگذاری آذربایجانغربی که باهدف بررسی و رسیدگی به مشکلات پیشروی پروژههای سرمایهگذاری استان برگزار شد، اظهار داشت: تنها روش ممانعت از لغو قرارداد پروژههای سرمایهگذاری، ارائه برنامه عملیاتی زمانبندیشده و رعایت قانون و مقررات سرمایهگذاری است. با حمایت جدی از بخش خصوصی و افزایش ارزشافزوده مواد معدنی در استان، شاهد رشد و توسعه اقتصادی روزافزون در استان باشیم.
نظر شما