تعامل آمریکا با کردهای عراق و تاثیر آن بر روابط کردها با دولت مرکزی عراق هموارها خوانشهای متفاوتی به دنبال داشته است. گاهی کردها در مورد حمایت های واشنگتن از کردها برای مثال در برابر داعش باعث برداشت اشتباه کرده و بویژه رهبران اقلیم کردستان مرتکب این اشتباه شده اند. برای مثال، رهبران کرد عراق با وجود هشدار های جهانی در مورد برگزاری رفراندوم استقلال، آن را در 25 سپتامبر 2017 برگزار کردند که پیامدهای هولناکی برای اقلیم کردستان داشت و آن را وارد دوران رکود و بحران اقتصادی کرد.
خبرگزاری کردپرس برای بررسی نحوه تعامل آمریکا با کردهای عراق و رویکرد این کشور در مقابل اقلیم کردستان با پروفسور دانیل سرور، استاد دانشگاه جانز هاپکینز آمریکا و پژوهشگر مسائل خاورمیانه مصاحبه کرده است.
پروفسور سرور قبل از برگزاری رفراندوم استقلال خطاب به کردها گفته بود اکنون وقت برگزاری رفراندوم نیست. وی درباره احتمال رسیدن کردهای عراق به استقلال به خبرگزاری کردپرس گفت: کردها نمی توانند در آینده ای نزدیک به استقلال دست پیدا کنند. کردستان عراق برای رسیدن به استقلال به مولفه های زیادی نیاز دارد. استقلال اقلیم کردستان منابع انسانی و مالی لازم را در اختیار ندارد و از انسجام داخلی برخوردار نیست. علاوه بر آن اقلیم کردستان برای رسیدن به استقلال در آینده ای نزدیک به حمایت خارجی نیاز دارد.
وی افزود: کردهای زیرک و بافکر می گویند که استقلال اقلیم کردستان زمانی محقق می شود که بغداد بخواهد. آن روز هنوز فرا نرسیده است و کشورهای همسایه مهم اقلیم کردستان مانند ترکیه و ایران هم خواستار استقلال کردهای عراق نیستند. کردستان مستقل در محیط غیردوستانه پیرامون خود زیاد دوام نخواهد آورد.
پروفسور سرور درباره دور جدید تقابل در کرکوک و دیگر مناطق مورد مناقشه و آتش زدن مزارع کشاورزان کرد در این مناطق و سکوت آمریکا در این باره گفت: باید از سفارت آمریکا پرسید که چرا کشورش در این باره سکوت کرده است. نباید هیچ کس خانه و یا مزارع مردم را در این مناطق آتش بزند. اما من واقعا نمی دانم که چه کسی مسئول این اقدامات در مناطق مرود مناقشه است.
از پروفسور سرور سوال شد که واشنگتن چگونه می تواند به حل اختلافات میان اربیل و بغداد کمک کند. وی در پاسخ به خبرگزاری کردپرس گفت: من فکر نمی کنم که آمریکا بتواند در این زمینه کمکی به این دو کند. اربیل و بغداد باید با هم بنشینند و نسبت به رفع اختلافات خود اقدام کنند. اما اختلافات محلی آنها نباید توسط سیاستمداران حل شود بلکه باید این مسائل در دادگاه ها فیصله پیدا کند.
پژوهشگر مسائل خاورمیانه که مقالات زیادی هم در مورد وضعیت کردهای عراق نوشته است، بر این باور است که آمریکا فقط در مسائلی که به نفع خودش است از کردها حمایت می کند. وی افزود: آمریکا از کردهای عراق حمایت کرد چون می خواست داعش را شکست دهد. من فکر نمی کنم هدف آمریکا این باشد که که کردها اداره کرکوک را در دست داشته باشند. کنترل کردها بر مناطق مورد مناقشه عراق چیزی نبود که آمریکا خواهان آن باشد. این یکی از دلایل زیادی است که من نسبت به برگزاری رفراندوم به کردها هشدار دادم.
وی ابراز امیدواری کرد که حکومت جدید اقلیم کردستان عراق که نچیروان بارزانی ریاست اقلیم کردستان و مسرور بارزانی نخست وزیری آن را بر عهده دارد به تفاهم جدید میان اربیل و بغداد کمک کند.
استاد دانشگاه جانز هاپکینز در مورد اقدام جدید آمریکا در مورد ایجاد بزرگترین کنسولگری خود در اربیل پایتخت اقلیم کردستان گفت: این را باید از سفارت آمریکا در عراق پرسید که آن هم بزرگترین سفارت خانه این کشور است. دلایل خوبی برای انجام این اقدام وجود ندارد. آن طور که گفته می شود آمریکاییها باهوشتر از دیگر مردمان نیستند.
کد خبرنگار: 40101
نظر شما