به گزارش خبرگزاری کردپرس، در این مدت در شهرستانهای بدره و دره شهر و البته چند شهرستان دیگر شاهد چند حادثه آتش سوزی در مزارع کشاورزی این مناطق بوده ایم که دسترنج یکساله کشاورزان را بر باد داده است.
نخستین حادثه آتش سوزی شهرستان بدره سی ام اردیبهشت ماه در روستای آبچشمه اتفاق افتاد که چند هکتار از مزارع خشک شده گندم و جو مربوط به چند کشاورز در این روستا را خاکستر کرد.
در آخرین حادثه آتش سوزی در این زمینه دیشب سه شنبه تعدادی از مزارع گندم کنار انبار نفت دهستان ارمو در شهرستان دره شهر نیز طعمه آتش شدند و خسارات زیادی از این طریق به کشاورزان دره شهری وارد شد.
اگر که حادثه آتش سوزی در مزارع استان ایلام و دیگر نقاط کشور یک درد همیشگی است اما چنانچه این مزارع به موقع درو و برداشت شوند با مشکلی به نام آتش سوزی مواجه نمی شوند.
یکی از مشکلات مربوط به برداشت دیرهنگام محصولات کشاورزی در شهرستانهای جنوبی استان ایلام کمبود دستگاه کمباین بوده که انتقادات زیاد کشاورزان و البته فعالان اجتماعی را به دنبال داشته است.
انتقاد عضو هیات رئیسه شورای اسلامی استان ایلام از نبود کمباین به تعداد کافی در بیشتر شهرستانهای استان
عضو هیات رئیسه شورای اسلامی استان ایلام در گفتگو با کردپرس از نبود کمباین به تعداد کافی در شهرستانهای استان انتقاد کرد و گفت: با توجه به فصل برداشت محصولات کشاورزی و پدیده شوم آتش سوزی که چند مورد آن در بیشتر شهرستانهای استان رخ داده است ضرورت تأمین کمباین برای کشاورزان این استان احساس می شود.
هادی صی هاشمی افزود: البته خوشبختانه اغلب این آتش سوزی ها قبل از سرایت به سایر نقاط و بوجود آمدن خسارت به قشر زحمتکش کشاورزان با هماهنگی و درایت مدیریت بحران در سطح استان و سایر شهرستانها و با حضور فعال نیروهای مردمی، بسیج، آتش نشانی، جهاد کشاورزی و منابع طبیعی مهار و خسارات در این زمینه به حداقل رسیده است.
وی ادامه داد: متاسفانه در بیشتر نقاط استان از نبود کمباین به تعداد کافی گله مندهستیم و با وجود این که چند هفته از فصل برداشت می گذرد اما تعداد کمباین ها در بیشتر شهرستانها به اندازه کافی نیست که با توجه به آتش سوزی های متعدد در منطقه این سؤال پیش می آید که چرا مسئولان به فکر کشاورزان و مردم منطقه نیستند؟
وی ادامه داد: محصول گندم و جو حاصل چند ماهه زحمت کشاورزان عزیز بوده که لازم است مسئولان ارشد استانی جهت افزایش تعداد کمباین های این مناطق اقدام نمایند تا قبل از هرگونه آتش سوزی بتوانند محصول خود را برداشت کنند.
کمبود کمباین و گران شدن هزینه های برداشت محصولات کشاورزی در دره شهر
شهرستان دره شهراز آن جایی که یکی از مهم ترین مناطق کشاورزی استان ایلام است حدود سه هفته است که برداشت محصولات کشاورزی در این شهرستان آغاز شده است.
در این شهرستان به خاطر این که سطح زیر کشت محصولات کشاورزی قابل توجه بوده تعداد کمباین هایی که اقدام به برداشت محصولات کشاورزی می کنند بسیار کمتر از نیازهای این شهرستان بوده و همین موضوع مشکلات زیادی را برای کشاورزان به وجود آورده است.
عمورضا یکی از کشاورزان دره شهری در این باره به کردپرس می گوید: کمبود دستگاه کمباین در این شهرستان باعث افزایش غیر قابل کنترل نرخ کمباین ها شده و برخوردی هم با متخلفان صورت نمی گیرد.
وی ادامه داد: هم اکنون نرخ هر ساعت کار کمباین در این شهرستان به حدود هر ساعت 150 هزار تومان رسیده است و این نرخ همچنان در حال بالا رفتن است.
این کشاورز دره شهری می گوید: بیشتر کمباین هایی که در این شهرستان فعالیت می کنند از استان های دیگر به دره شهر می آیند و همین موضوع باعث گران شدن خدمات آنان شده است.
شهرستان بدره مقصد آخر کمباین ها
اگر چه که در بیشتر شهرستان های استان ایلام که فصل برداشت محصولات کشاورزی فرا رسیده است کمبود کمباین محسوس است اما در شهرستان بدره شاید این مشکل بیشتر از نقاط دیگر استان باشد.
به گفته کشاورزان بدره ای بیشتر کمباین هایی که هر ساله محصولات کشاورزان این شهرستان را درو می کنند از شهرستان دره شهر به این منطقه می آیند و آن هم معمولاً بعد از اتمام کار کشاورزی در شهرستان دره شهر.
گنجی یکی از کشاورزان اهل روستای گ کوبان در این باره به کردپرس می گوید: حدود دوهفته است که از خوزستان و شهرستان خرمشهر برای برداشت محصولات کشاورزی به روستایمان آمده ام و همچنان منتظر رسیدن کمباین هستم.
وی می گوید: در این روستا و مناطق اطراف آن متاسفانه حتی یک دستگاه کمباین هم وجود ندارد و باید منتظر بمانیم کار برداشت محصولات کشاورزی در شهرستان دره شهر تمام شود آن وقت کمباین های آن شهرستان به این مناطق بیایند.
ارتباط بین افزایش سطح زیر کشت محصولات کشاورزی با کمبود کمباین
به گفته مسئولان جهاد کشاورزی استان ایلام از جمله مهم ترین دلایل کمبود کمباین در استان ایلام و معطل شدن کشاورزان در این زمینه ناشی از افزایش سطح برداشت محصولات کشاورزی و خصوصاً گندم و جو در این استان است.
زارعی مسئول مکانیزاسیون سازمان جهاد کشاورزی ایلام در این زمینه می گوید: هر ساله در فصل برداشت محصولات کشاورزی حدود ۱۴۰ دستگاه کمباین مربوط به این استان و حدود ۳۵۰ تا ۴۰۰ دستگاه کمباین مربوط به استان های دیگر اقدام به برداشت محصولات گندم و جو در این استان می کنند.
وی ادامه داد: اما امسال همانند استان ایلام به علت افزایش سطح برداشت گندم در دیگر نقاط کشور نسبت به سال های گذشته دستگاه های کمباین در استان های مختلف در حال برداشت محصول هستند و این موضوع فقط شامل حال استان ایلام نیست.
کمبود دستگاه های کمباین در شهرستانهای مختلف استان ایلام و خصوصاً مناطق جنوبی که فصل برداشت محصولات کشاورزی زودتر از دیگر نقاط این استان آغاز شده است در حالی است که شدت گرما در این استان روز به روز بیشتر شده و همین موضوع خطر افزایش آتش سوزی در مزارع این استان و به دنبال آن خسارت به محصولات کشاورزی را بیشتر کرده است.
گزارش: حشمت اله کرمی نژاد
نظر شما