به گزارش خبرنگار کردپرس، سال 98 برای مردم شهرستان قروه چندان با خوشی همراه نبود از یک طرف ماجرای شیوع اپیدمی «نورواک» که گرچه کنترل و رفع شد اما طولانی بودن آن کمی فضای روانی جامعه را بهم ریخت و از طرفی دیگر در تعطیلات فروردین به ویژه از روز دهم به بعد بارندگی های شدید باعث شد که خسارت هایی به شهرستان وارد شود.
به گزارش هواشناسی قروه از روز یازدهم فروردین بارندگی در قروه که ابتدا با باران بود و سپس به برف سنگین رسید به گونه ای پیش رفت که خسارت های بسیاری را به اماکن روستایی، زیرساخت های روشنایی و همچنین بخش کشاورزی و دامداری وارد کرد و حتی یک مورد خسارت جانی هم به همراه داشت.
گرچه 156 واحد مسکن روستایی بر اثر بارش های برف تخریب شدند اما از ابتدای بارندگی ها تا پایان آن بیشترین خسارت به بخش کشاورزی وارد شد. مقوله ای که مسئولان را بر آن داشت تا به تشکیل کارگروه جبران خسارت و پرداخت تسهیلات مرتبط به کشاورزان در این راستا بپردازند.
صدرنشینی قروه در خسارت بارندگی
بنا به گزارش جهاد کشاورزی کردستان میزان خسارات وارده به بخش کشاورزی در استان کردستان 108 میلیارد تومان بوده که در این میان به ترتیب شهرستان های «قروه با 20 میلیارد تومان»، «بیجار با 19 میلیارد تومان»، «کامیاران با 16 میلیارد تومان»، «سنندج با 13 میلیارد تومان»، «مریوان و دیواندره با 11 میلیارد تومان»، «سروآباد هم با 7 میلیارد تومان» و در نهایت «دهگلان با 4 میلیارد تومان» بیشترین خسارت را دیدند.
در این میان سهم زیربخش های مختلف از کل خسارت وارده به بخش کشاورزی به ترتیب شامل «53 درصد مربوط به دام، طیور، زنبور عسل و آبزیان»، «25 درصد برای محصولات باغی»، «11 درصد از آن امور زیربنایی و آب و خاک»، «9 درصد امور زراعی» و «2 درصد هم برای سایر بخش ها» بوده است.
بخش دامداری در اوج خسارت ها
همچنین در آمار جهاد کشاورزی کردستان نمونه هایی از خسارات وارده به زیر ساخت های بخش کشاورزی به تفکیک اعلام شده که تعداد واحد های دامداری و انبار علوفه خسارت دیده 5 هزار و 505 واحد ثبت گردیده که به تفکیک شهرستان های تابعه دیده می شود «قروه با 2 هزار و 394 واحد» صدرنشین است و بعد از آن «بیجار با هزار و 700 واحد»، «سنندج با 594 واحد»، «540 واحد هم در دیواندره»، «200 واحد در دهگلان» و «65 واحد در کامیاران» به ترتیب قرار دارند.
میزان خسارتی که زراعت دید
میزان سطح اراضی زراعی (هکتار) خسارت دیده هم در مجموع 8 هزار و 890 هکتار عنوان شده که به تفکیک شهرستانهای تابعه این بار «دیواندره با 7 هزار و 40 هکتار» صدرنشین جدول بوده و در ردیف های بعدی شهرستان های «مریوان با هزار و 200 هکتار»، «دهگلان با 250 هکتار»، «کامیاران با 200 هکتار»، «سنندج با 80 هکتار» و در نهایت «سقز با 56 هکتار» قرار دارند.
باغات هم درگیر شدند
اما آنچه در میزان خسارت به سطح اراضی باغی (هکتار) مشاهده می شود این است که از مجموع هزار و 404 هکتار خسارت وارد شده «کامیاران با 514 هکتار» پیشتاز بوده و سپس «سنندج و مریوان هردو با 400 هکتار» و «سروآباد با 80 هکتار» دچار بیشترین میزان خسارت شده اند.
زندگی دام هایی که کوتاه بود
از نظر تعداد دام تلف شده (رأس) از مجموع 511 رأس دام تلف شده در سطح استان بیشترین تلفات مربوط به «بیجار با 304 رأس» است که بعد از آن «قروه با 116 رأس»، «دیواندره با 60 رأس» و «کامیاران هم با 22 رأس» به ترتیب قرار دارند.
ماهی ها هم پرورش نیافتند
جدای از این موارد میزان خسارت وارد شده به تعداد واحد های پرورش ماهی قطعاً به مناطقی تعلق دارد که دارای تعداد بالاتری از این نظر هستند. درست همانند «کامیاران» که از مجموع 12 واحد خسارت دیده پرورش ماهی با 7 مورد ابتدای جدول قرار دارد و در این میان «سنندج با 2 واحد» و سپس «مریوان و سروآباد و بیجار هر کدام با یک واحد» جایگاه های دیگر را به خود اختصاص داده اند.
عسلی که طعم خاک گرفت
در ادامه، این گزارش به تعداد کلنی های زنبور عسل خسارت دیده پرداخته که از مجموع 14 هزار و 50 کلنی در سطح استان بیشترین خسارت به «مریوان با 10 هزار و 20 کلنی» اختصاص دارد و بعد از آن «سروآباد با 4 هزار کلنی» و «قروه با 30 کلنی» دیده می شوند.
ایستگاه و چاه های آب هم بی بهره نبودند
میزان خسارت بعدی شامل 184 ایستگاه پمپاژ آب در سطح استان است که به تفکیک شهرستان های تابعه «سنندج با 175 مورد»، «کامیاران با 7 مورد» و در نهایت « دیواندره و مریوان هر دو با یک ایستگاه» ثبت شده اند.
مورد دیگری که در گزارش جهاد کشاورزی به آن اشاره شده مربوط به طول شبکه های فرعی انتقال آب (کیلومتر) است که از مجموع هزار و 209 کیلومتر خسارت دیده بیشترین خسارت این بار به «شهرستان دهگلان با 10 کیلومتر» رسیده و بعد از آن «دیواندره، کامیاران، مریوان، سروآباد و قروه» به ترتیب قرار گرفته اند.
خسارت بعدی مربوط به چاه های آب بود که به تعداد 51 حلقه در کل استان رسیده است و از این تعداد «41 حلقه به دیواندره»، «4 حلقه برای دهگلان»، «کامیاران با 3 حلقه»، «قروه با 2 حلقه و بیجار هم با یک مورد» اختصاص دارد.
تصمیمی برای جبران خسارت
باتوجه به آمار ارائه شده میزان خسارت بارندگی فروردین ماه در کردستان چشم گیر بوده و به نظر می رسد اصلاح امور زیرساختی برای آینده بسیار ضروری می نماید. با این وصف برای خسارت های سیل و بارندگی های صورت گرفته تصمیم دولت بر این شد که در جبران خسارت وارده اقدام به پرداخت کمک بلاعوض و تسهیلات ارزان قیمت کند. تسهیلاتی که برای هر بخش جداگانه اجرا می شود.
ثبت نام بیش از هزار نفر در قروه
مطابق آنچه در آمارها بیان شد شهرستان قروه در صدر خسارت های وارده قرار دارد و بیشترین میزان خسارت هم مربوط به بخش امور دامی در واحدهای دامداری و انبار علوفه به تعداد 2 هزار و 394 مورد و همچنین تلف شدن دام با تعداد 116 رأس بوده است.
در همین راستا مطابق گفته های مدیر جهاد کشاورزی شهرستان قروه در مصوبه هیئت وزیران میزان سقف تعیین شده برای کمک های بلاعوض تا 5 میلیون تومان و برای تسهیلات ارزان قیمت از 5 تا 10 میلیون تومان با شرایط مرتبط در نظر گرفته شده است که برای کشاورزان و دامداران خسارت دیده باتوجه به کارشناسی ها و بررسی های صورت گرفته ثبت نام افراد مطابق دستورالعمل ابلاغی انجام می شود.
«خسرو کریمی پناه» در گفت و گو با خبرنگار کردپرس از ثبت نام هزار و 998 در سامانه برای دریافت تسهیلات خسارت که بیشتر مربوط به بخش کمک بلاعوض است، خبر داد.
بانک ها کارشکنی نکنند
گرچه به نظر می رسد شرایط پرداخت این تسهیلات مناسب باشد اما امید می رود بانک ها واقعاً آن طور که باید به دستورالعمل هیئت وزیران توجه کرده و آن را اجرا کنند و به دنبال این نباشند که با بهانه متفاوت بودن آیین نامه های اجرایی داخلی بانک با مصوبه ابلاغی دولت به نوعی به دنبال کارشکنی باشند.
در هر صورت باید این را در نظر داشت که کشاورزان، دامداران، باغداران تنها منبع درآمدی که دارند از همین طریق است و در سال جاری گرچه از زمین و آسمان برایشان مشکلات آمد اما تنها امیدشان به همین تسهیلاتی است که می خواهند دریافت کنند. تسهیلاتی که شاید مثل قبل وضعیت کاری آنان را تضمین نکند اما می تواند نور امیدی باشد برای اینکه تلاش خود را ادامه دهند./
نظر شما