رئیس بخش اهداکنندگان سازمان انتقال خون کرمانشاه، با بیان این مطلب در گفتگو با خبرنگار کردپرس، به غربالگری خونهای اهداء شده جهت تشخیص سلامتشان اشاره کرد و گفت: آزمایشات هپاتیتC ، هپاتیت B ، سفلیس، سوزاک وHIV و تعیین گروه خونی بر روی تمامی خون های اهدایی انجام می شود.
میرزاده اظهار کرد: در بعضی استان ها به دلیل شیوع برخی بیماری های منتقله از راه خون، به غیر از موارد مذکور، آزمایشات دیگری هم بر روی خونهای اهدایی انجام می شود.
اهمیت خوداظهاری فرد اهداءکننده
وی با بیان اینکه طبق دستورالعمل موظف هستیم همه آزمایشات را در تک تک مراجعات اهدا کنندگان انجام بدهیم تأکید کرد: حتی آزمایش تعیین گروه خونی هم انجام خواهد شد.
میرزاده گفت: در آزمایشات انجام شده همه بیماری ها و داروهای مصرف شده و.. ممکن است مشخص نشود، از طرفی برخی از ویروس ها که از طریق خون قابل انتقال هستند، مثل ویروس هپاتیت B وC و HIV، ممکن است بلافاصله بعد از ورود به بدن حتی تا یکسال در آزمایش مشخص نشوند، به همین دلیل است که صداقت اهدا کننده و مشاوره توسط پزشک در خصوص بیماری ها، مصرف داروها و رفتارهای پرخطر بسیار حائز اهمیت است.
وی اظهار کرد: خوداظهاری اهداکننده در برگه ای که اطلاعاتش را می نویسد، مبنی بر ناسالم بودن خونش، حتی اگر تمامی آزمایشاتش منفی باشد بسیار اهمیت دارد به همین دلیل این خون از چرخهی استفاده خارج و دور ریخته می شود.
میرزاده افزود: گزارش خود اهداء کننده دربارهی شرح حالش آنقدر مهم است که پزشک از او می خواهد که اگر به منزل رفت و به خاطر آورد که مشکل و بیماری دارد و یا اگر در مدت زمان یک یا دو هفته بعد دچار بیماری شد که ممکن است دوره کمون آن بیماری در زمان اهدای خون بوده است، با سازمان تماس بگیرید و مسأله را گزارش دهد تا طبق تشخیص متخصصان، خون آن فرد از سیستم مصرف خارج شود.
اهداء 50 هزار واحد خون در سال گذشته
رئیس بخش اهداء کنندگان سازمان انتقال خون کرمانشاه، با بیان این که سال گذشته بیش از ۵۰ هزار واحد، اهدای خون در استان کرمانشاه داشتیم. افزود: هر واحد خون، به طور متوسط شامل۴۵۰ سی سی است و از یک واحد خون اغلب، سه فرآورده خونی گلبول های قرمز، پلاکت و پلاسما جداسازی می شوند.
روش آفرزیس برای اهدای پلاکت
دکتر مریم میرزاده، با اشاره به اینکه در استان های محدودی تهیه فرآورده های خون به روش آفرزیس انجام می شود، افزود: خوشبختانه در استان کرمانشاه تجهیزات مناسبی برای این منظور وجود دارد.
وی در تشریح روش آفرزیس گفت: در این روش، می توان از اهداکنندگان به جای خون کامل فقط پلاکت و پلاسما گرفته شود و این به میزان نیاز بستگی دارد.
میرزاده افزود: این پلاکت و پلاسمایی که از طریق دستگاه گرفته می شو، از نظر کیفیت و اثر، بهتر از آن پلاکت و یا پلاسمایی است که بعد از گرفتن خون کامل جدا می شود.
وی متذکر شد: انتقال خون به صورت جهانی به این سو پیش می رود که از اهداکنندگان با روش آفرزیس بر حسب نیاز خون گرفته شود نه به صورت استخراج خون کامل. مثلاً اگر به پلاسما نیاز هست فقط پلاسما از خون اهداکننده استخراج شود.
میرزاده عنوان کرد: تهیه پلاکت به روش فرزیس را پلاکت فرزیس و تهیه پلاسما به روش فرزیس را پلاسما فرزیس می گویند.
سن اهداء کنندگان و تعداد دفعات مجاز اهداء خون
وی در خصوص تعداد دفعاتی که داوطلبان مجاز به اهداء خون هستند اظهار کرد: اهداکنندگان مرد هر سه ماه یک بار می توانند خون کامل اهدا کنند و زنان هر چهار ماه یکبار. یعنی آقایان حداکثر چهار بار در سال و خانم ها سه بار در سال می توانند اهدای خون داشته باشند.
دکتر مریم میرزاده افزود: داوطلبان اهدای پلاکت و اهدای پلاسما می توانند بیشتر از ۲۴ بار در سال اهدای پلاکت و پلاسما داشته باشند.
وی با تشریح شرایط اهداکنندگان گفت: حدأقل سن برای اهداکنندگان ۱۸ سال تمام و حداکثر سن ۶۰ سال است که البته ۶۰ سال برای اهداکنندگانی است که برای اولین بار اقدام می کنند و اهدا کنندگانی که به صورت مستمر مراجعه میکنند می توانند تا ۶۵ سالگی خوان اهداء کنند.
میرزاده خاطرنشان کرد: افراد بالاتر از ۶۵ سالی که به صورت مداوم خون اهداء کرده اند بنابر تشخیص و تصمیم مدیر پزشکی سازمان می توانند همچنان به اهداء خون اقدام کنند.
روش نگهداری و تاریخ انقضای فرآورده های خونی
وی با بیان اینکه هر فرآورده باید در دمای خاصی نگهداری شود، گفت: فرآوردههای پلاکت در دمای بین ۲۰ تا ۲۴ درجه سانتیگراد نگهداری و حداکثر سه روز قابل استفاده هستند. فرآوردههای گلبول قرمز در دمای یخچال بین ۲ تا ۸ درجه سانتیگراد نگه داری و بنابر مواد نگهدارنده مورد استفاده در داخل کیسه خون بین ۳۵ تا ۴۲ روز قابل استفاده اند. فرآورده های پلاسمایی نیز فریز می شوند و در دمای زیر منفی ۲۵ درجه سانتیگراد نگهداری و تا سه سال قابل نگهداریند البته تاریخ انقضا دو ساله ثبت می شود.
دسترسی به خون سالم ،حق همه نیازمندان به خون
دکتر مریم میرزاده با اشاره به اینکه برای اهدای پلاکت و پلاسما، ست یکبار مصرف استفاده می شود، افزود: برای دستگاه پلاکت و دستگاه پلاسما این ست ها کاملاً از دستگاه جدا است و باز تاکید می کنم یکبار مصرف هستند یعنی هیچ ارتباطی با دستگاه ندارند و فقط دستگاه به آن برنامه خواهد داد و بعد از اهدا این ست دور ریخته خواهد شد و ست جدید برای اهدا کننده بعدی استفاده می شود.
وی تأکید کرد: واقعیت این است که سازمان انتقال خون در جهت تامین سلامتی و خون سالم حرکت می کند. همانطور که برای سازمان، سلامتی گیرنده خون مهم است به همان نسبت سلامت اهدا کننده هم مهم است؛ به همین علت هزینههای بالایی برای این منظور پرداخت می شود.
رئیس بخش اهداکنندگان سازمان انتقال خون کرمانشاه در پایان گفت: شعار سازمان بهداشت جهانی امسال برای روز جهانی اهدای خون(( دسترسی به خون سالم ،حق همه نیازمندان به خون)) است.
نظر شما