به گزارش کرد پرس؛ پایگاه اطلاع رسانی کنگره مشاهر کُرد برای آشنایی بیشتر با این چهرهسرشناس کردستان با کوروش حقشناس فرزند ارشد او مصاحبهای داشته که در ادامه می خوانید:
مختصری در خصوص زندگی پدرتان بگویید
استاد حقشناس در روز ۲۲ دی ماه سال ۱۳۰۳ در محله قطارچیان از محلات قدیمی سنندج چشم به جهان گشوده و در پنج سالگی به مکتب رفته و با فراگیری قرآن مجید، گلستان و بوستان سعدی به دنیای خواندن و نوشتن ورود پیدا کردهاند.
ایشان از سال 1322 به تشویق یکی از استادان خود بطور جدی به سرودن شعر پرداخت. بعدها در وزارت فرهنگ استخدام و به عنوان آموزگار راهی کرمانشاه شد در سال 1327 به سنندج بازگشت و در آبان ماه همان سال ازدواج کرد؛ ازدواجی که حاصل آن دو دختر و دو پسر است.
پدرم معلم بودند اما با توجه به علاقه زیاد ایشان به ادبیات و شعر و همچنین مطالعه زیادی که در این حوزه داشت شروع به سرودن اشعار فارسی کردند اما چون دلبستگی شدیدی به منطقه کردستان و خاصتا شهر سنندج داشت سرودن اشعار کردی را نیز آغاز کرد.
منظومه «شارهکهم سنه» مجموعهای از اشعار کردی پدرم است که تهیه آن بیش از سه سال طول کشید و اصلیترین و تنها اثر چاپ شده پدرم است.
درباره منظومه «شارهکهم سنه» بیشتر بگویید؟
«شارهکهم سنه»، بیوگرافی و داستان صد ساله فرهنگ، ادب و فولکلور سنندج است که پدرم حدود 60 سال از فرهنگ و آداب مردم سنندج را خود در ذهن داشت و مابقی را از زبان ریش سفیدان آن زمان شنیده بود و به حافظه سپرده بود.
این منظومه جدیترین اثر ادبی پدرم است که هیچ مأخذی ندارد و فقط علاقه زیاد به سنندج وی را بر ان داشت که هرآنچه را که در یاد و سینه دارد به شعر تبدیل کرد و حاصل آن منظومهای زیبا به نام «شارهکهم سنه» است.
این منظومه که کتاب جامعی از فرهنگ و آداب و رسوم یک سده اخیر شهر سنندج است به همت ماجد مردوخ روحانی در قالب یک آلبوم، شامل دو نوار کاست و یک جلد کتاب منتشر شده که به سبب استقبال گسترده مردم، بارها تجدید چاپ شده است.
بجز این منظومه آثار دیگری از پدرتان چاپ و منتشر شده است؟
پدرم خاطراتی به زبان فارسی شامل 300 صفحه دارد که مربوط به زندگی شخصی و خصوصی ایشان است اما تا امروز چاپ نشده است چون بیشتر این خاطرات شخصی است باید ویرایش شود و فردی ویراستاری و چاپ آن را بر عهده بگیرد، البته مجموعه شعری هم به زبان فارسی دارد که هرچند آماده چاپ است اما باز این مجموعه تا امروز چاپ نشده است اما امیدواریم در آیندهای نزدیک چاپ شود.
آیا فرزندان مرحوم محیالدین حقشناس به طبع پدر ذوق شاعری دارند و به حوزه شعر و شاعری علاقه دارند یا نه؟
بصورت کلی در خانواده ما علاقمندی به ادبیات و شعر وجود داشته و دارد اما علاقمندی متفاوت از توانایی شعر سرودن و شعر نوشتن است چرا که شاعری باید در ذات و جوهر آدمها باشد که متاسفانه جوهر شعر گفتن در هیچ یک از فرزندان مرحوم وجود نداشت و هیچکدام سعی نکردیم پا جای پای پدرم بگذاریم.
دغدغه فکری اصلی پدرتان در سالهای پایانی عمر خود چه بود؟
دغدغه و نگرانی اصلی پدرم فراموش شدن آداب، رسوم و سنتهای قدیمی منطقه کردستان و غربت مطالعه در جامعه بود که متاسفانه امروز هر دو در جامعه کمرنگ شده است.
پدرم دلسوزی عجیبی به فرهنگ و ادب کردستان داشت و دوست داشت کارهای فرهنگی و ادبی زیادی در ارتباط با فرهنگ و ادب کردستان انجام شود اما همانطور که میدانیم انجام کار فرهنگی و ادبی هم زمانبر و هم هزینهبر است لذا انتظار داشت متولیان امر زمینه و بستر حمایتی لازم برای فعالیت بیشتر هنرمندان را فراهم کنند.
با توجه به اینکه قرار است در 11 و 12 تیرماه کنگره مشاهیر کُرد در سنندج برگزار شود به نظر شما این کنگره چه تاثیری دارد؟
طبیعا هر نوع بزرگداشتی جدای از اینکه نوعی ادای احترام به بزرگان و چهرههای شاخص است باعث بوجود آمدن شیوه جدید برای جوانان میشود که گذشته و آداب و رسوم خود را فراموش نکنند. برگزاری کنگره مشاهیر کُرد نشاندهنده قدرشناسی مردم کردستان از مفاخر و افراد تاثیرگذار در حوزههای مختلف به ویژه فرهنگی و ادبی است.
ارتقا سطح فکری، فرهنگی و مطالعاتی جامعه برای مرحوم محیالدین حقشناس خیلی اهمیت داشت و توصیه میکرد که طوری زندگی کنیم که فعالیت و حضور ما برای جامعه مثمرثمر باشد و زندگی را برای همدیگر راحتتر کنیم نه سختتر لذا با توجه به اینکه امروز مطالعه غریب افتاده برگزاری این کنگرهها هم مردم را به مطالعه تشویق و ترغیب میکند و هم باعث ارتقا فکری جامعه میشود.
نظر شما