به گزارش کردپرس، نچیروان بارزانی رئیس اقلیم کردستان عراق که امروز چهارشنبه ١٩ تیر ماه ١٣٩٨ در سفری رسمی وارد پاریس پایتخت فرانسه شد در کاخ الیزه با امانوئل ماکرون رئیس جمهور این کشور دیدار و گفتگو کرد.
بارزانی پس از دیدار و گفتگوی یک ساعته با ماکرون در گفتگو با خبرنگاران این دیدار را بسیار خوب توصیف کرد.
رئیس اقلیم کردستان تاکید کرد: پس از رفراندوم، ماکرون نقش بزرگی در حفاظت از اقلیم و گشایش دوباره اقلیم به روی جامعه جهانی ایفا نمود.
وی از رئیس جمهور فرانسه به دلیل نقشی که در بهبود و پیشرفت در روابط اربیل – بغداد ایفا نمود، تشکر کرد.
نچیروان بارزانی نقش فرانسه در پشتیبانی و حمایت از اقلیم کردستان در جنگ با داعش را نیز ارزنده و قابل تقدیر خواند.
رئیس اقلیم کردستان، خاطرنشان ساخت: در دیدار با رئیس جمهور فرانسه روابط فی مابین در تمامی حوزه ها و راه های گسترش این روابط را بررسی کردیم.
وی اشاره کرد، از رئیس جمهور فرانسه را برای سفر به اقلیم کردستان در چارچوب سفر به عراق که اواخر ماه جاری میلادی انجام می شود دعوت کردیم و وی این دعوت را پذیرفت.
بارزانی روابط اقلیم کردستان و فرانسه و تحولات منطقه و جهان را از محورهای گفتگو با ماکرون اعلام کرد.
شایان ذکر است فرانسه اولین ایستگاه سفر دیپلماتیک مقامات عالی اقلیم کردستان پس از برگزاری رفراندوم پرحاشیه استقلال در 25 سپتامبر 2017 و تحولات روی داده در 16 اکتبر آن سال بود که در آن، تنش های اربیل – بغداد جنبه نظامی به خود گرفت.
با آغاز انزوای سیاسی اقلیم کردستان در پی اقدامات تنبیهی بغداد در پاسخ به برگزاری رفراندوم از جمله عدم اجازه به پروازهای خارجی از فرودگاه های اقلیم کردستان، بسته شدن بسیاری از گذرگاه های مرزی اقلیم کردستان از سوی کشورهای همسایه بنا به درخواست بغداد و خارج شدن 60 درصد از منابع نفتی از کنترل اربیل و اداره دوباره آن توسط بغداد و کاهش سهم اقلیم کردستان از بودجه 2018 عراق با وجود بحران شدید اقتصادی در این اقلیم و عدم پاسخگویی در سطح جهانی به درخواست های مقامات کرد برای میانجیگری و آغاز گفتگوهای اربیل – بغداد، هیئتی عالی رتبه از رهبران جوان اقلیم کردستان به سرپرستی نیچروان بارزانی نخست وزیر وقت و قباد طالبانی معاون وی بنا به دعوت رسمی امانوئل ماکرون رئیس جمهور فرانسه روز جمعه 10 آذر ماه 1396 از طریق ترکیه به پاریس سفر کردند.
این سفر و حمایت های پاریس از اقلیم کردستان نقش بزرگی از احیا جایگاه کردها در عراق، منطقه و جهان ایفا نمود.
ماکرون در این سفر حمایت خود از اقلیم کردستان را اعلام کرد و در کنفرانس خبری با بارزانی، جدای از تکرار موضع فرانسه مبنی بر حمایت از یکپارچگی عراق، همزمان به دو مسئله مهم اشاره کرد، اولی؛ درخواست برای اجرایی کردن ماده 140 قانون اساسی عراق که کلید حل مناقشه دیرینه و پیچیده ارضی میان کردها و اعراب محسوب می شود و همچنین درخواست برای انحلال همه گروه های شبه نظامی و از جمله حشد الشعبی که در آن زمان حاکمیت اقلیم کردستان این سازمان را به عنوان تهدید قلمداد می کرد.
آغاز روابط کردهای عراق با فرانسه حمایت های این کشور از آن ها در جریان آوارگی در سال 1991 بود. در این سال، فرانسوا میتران رئیس جمهور وقت فرانسه و برنارد کوشنر وزیر خارجه وقت، نقش برجسته ای در راضی کردن اعضای شورای امنیت سازمان ملل متحد برای صدور قطعنامه 688 در 5 آوریل 1991 و اعلام منطقه پرواز ممنوع در شمال عراق ایفا نمودند که این اقدام مانع حملات هوایی ارتش عراق به کردها شد و به کردها کمک های بشردوستانه ارائه شد و جبهه کردستانی پس از برگزاری انتخابات در 19 می 1991 و تشکیل پارلمان و دولت محلی، نهادهای دولتی ویژه خود را برای اداره این منطقه، تاسیس نمود و به دلیل مصونیتی که در نتیجه منطقه پرواز ممنوع کسب کرده بود تا سال 2003 و سقوط رژیم بعث پس از حمله آمریکا و نیروهای ائتلاف از هر گونه حمله و تعرض بغداد، محفوظ ماند.
پس از سال 2003 و سقوط حکومت بعث در عراق و گسترش روابط دیپلماتیک کردهای این کشور در سطح جهانی به ویژه با کشورهای غربی، فرانسه از جمله کشورهایی بود که بیشترین توجه را معطوف گسترش و تعمیق روابط با کردها کرد تا این که در ژوئن 2009 فرانسه اقدام به گشایش کنسولگری در اربیل کرد.
همچنین مرکز اقلیم کردستان برای اولین بار در تاریخ سیاسی خود میزبان یک رئیس جمهور غربی و آن هم فرانسوا اولاند رئیس جمهور وقت فرانسه بود که طی سه ساله جنگ با داعش دو بار به اربیل سفر کرد. بار اول سپتامبر 2014 و پس از آن در نوامبر 2017 و در صورت سفر امانوئل ماکرون وی دومین رئیس جمهور این کشور خواهد بود که به اربیل سفر خواهد کرد.
نظر شما