به گزارش کردپرس به نقل از روزنامۀ گاردین، یک ناشر ترک نسخه های ترجمۀ ترکی کتاب «یازده دقیقه» اثر پائولو کوئیلو نویسندۀ برزیلی را به خاطر حذف واژۀ «کردستان» در متن داستان جمع آوری می کند.
این تصمیم پس از آن اتخاذ شد که خوانندگان دریافتند واژۀ «کردستان» از متن اثر حذف شده و به جای آن از عبارت «خاورمیانه» استفاده شده است.
بر اساس ترجمۀ انگلیسی کتاب، کوئیلو نوشته است: «او به یک کافی نت رفت و آنجا بود که متوجه شد کردها از کردستان آمده اند...» اما در ترجمۀ ترکیه چنین آمده است: «در اینترنت نوشته شده است که کردها در خاورمیانه زندگی می کنند.»
نسخۀ ترکیه این کتاب که حاوی این تغییر است، از سال 2004 تا کنون 38 بار تجدید چاپ شده است.
جان اوز مالک انتشارات جان در واکنش به انتقادات مطرح شده در توئیتر اعلام کرد خوانندگان حق دارند خشمگین شوند و افزود: «در چاپ بعدی این اشتباه را اصلاح می کنیم.»
اوز نوشت: «من نمی دانم چه کسی مسئول این اختلاف میان متن اصلی و نسخۀ ترجمه شده است. نسخۀ ما خیلی قدیمی است. با وجود این، ناشر حق ندارد به دلخواه خود متن را تغییر دهد.»
سعادت اوزن مترجم اثر نیز اعلام کرد از چگونگی تغییر ایجاد شده اطلاعی ندارد. او گفت این تصمیم وی نبوده و نمونه هایی از کارهای خود را معرفی کرد که در آنها به کردستان ارجاع داده شده است.
اوزن در توئیتر نوشت: «تلاش کردم به خاطر بیاورم آیا در آن زمان [سال 2004 هنگام ترجمۀ کتاب کوئیلو] متفاوت می کردم، اما نه. من هنوز همان شخص هستم. این پرنسیپ ها هستند که ما را هنگام تردید نجات می دهند. ترجمه همیشه پا به پای تفسیر پیش می رود، اما سانسور به هیچ وجه مطرح نیست. من هرگز موافق سانسور نبوده ام.»
اوز از اوزن دفاع کرد و گفت: «بدون شک این دستکاری در مرحلۀ ویرایش انجام شده است.»
تنش میان حکومت ترکیه و جمعیت کرد آن، که بزرگ ترین اقلیت این کشور به شمار می رود، پیشینه ای دور و دراز دارد. در سال 1924 نوشتن یا به کار بردن واژه های کرد، کردی و کردستان در ترکیه ممنوع شد، اما بعداً این ممنوعیت از میان رفت. حکومت فعلی ترکیه نیز، به رغم اقداماتی که در راستای به رسمیت شناخته حقوق فرهنگی و زبانی کردها به انجام رساند، اینک با رسانه های کردی و سیاستمداران کرد برخوردی خشونت آمیز دارد. در سال 2017 حزب عدالت و توسعه قانونی تصویب کرد که استفاده از واژۀ کردستان را در پارلمان این کشور ممنوع و برای متخلفان جریمه تعیین کرد.
در هفتۀ اخیر کردهای ترکیه شاهد لغو برنامه های فرهنگی بسیاری، از جمله کنسرت های موسیقی و جشنوارۀ فرهنگی، در شهرها و استان های کردنشین بوده اند.
کد خبرنگار: 30103
نظر شما