نظارت ضعیف در روستاها به گرانی دامن می زند/ آثار زیانبار تورم بر روی زندگی مردم کردستان

سرویس کردستان- دکترای اقتصاد و مدرس دانشگاه کردستان به دلایل گرانی در مناطق روستایی استان اشاره می کند و نظارت ضعیف را در این مسئله بسیار موثر می داند.

دکتر احمد محمدی در گفت و گو با خبرنگار کُردپرس، به تورم خانوارهای شهری و روستایی به تفکیک اشاره می کند و می گوید: مرکز آمار زمانی که تورم را محاسبه می کند تورم خانوارهای شهری، روستایی و کل استان را اعلام می کند که در استان کردستان، بیشترین افزایش تورم در میان روستاییان بوده و در مناطق روستایی شدت بیشتری دارد.

این مدرس دانشگاه ادامه می دهد: تورم مناطق شهری استان هم اگرچه در سطح کشور بالا است و جزو 5 استان اول هستیم اما این تورم در میان روستاییان بیشتر بوده و در نتیجه تورم کل استان نسبت به کل کشور رقم بسیار بالایی را نشان می دهد.

او درباره اینکه چرا تورم خانوارهای روستایی استان بیشتر است، می گوید: یکی از دلایل این مسئله، هزینه حمل کالا از شهر به روستا است. کالاهای مناطق شهری باید به مناطق روستایی انتقال داده شوند در نتیجه هزینه حمل به قیمت کالا اضافه می شود و منجر به افزایش قیمت در روستا می شود. از آنجایی که هزینه حمل هم با بالارفتن نرخ ارز، به شدت رشد یافته است در نتیجه باعث می شود این افزایش قیمت در مناطق روستایی بیشتر از مناطق شهری به چشم بیاید.

محمدی همچنین نظارت ضعیف بر روی قیمت کالاها و خدمات در مناطق روستایی را عنوان می کند و معتقد است که به دلیل اینکه نظارت و کنترل در مناطق روستایی بسیار کمتر از شهرها است، افزایش قیمت ها در این منطق بیشتر است.

او همچنین تاثیر مرزی بودن استان را در افزایش قیمت ها یادآوری می کند و توضیح می دهد: کردستان یک استان مرزی است در نتیجه وقتی قیمت ها افزایش پیدا کرد سیل صادرات رسمی و غیر رسمی به سمت اقلیم کردستان آغاز و سبب کمبود کالا و افزایش قیمت ها شد.

استاد دانشگاه کردستان تاکید می کند: این صادرات شاید در وهله اول برای استان مثبت باشد اما وقتی منجر به کمبود کالا در استان شود، آثار زیان باری بر روی زندگی مردم می گذارد.

او گریزی هم به شاخص های تورم نقطه به نقطه و 12 ماهه می زند و در این باره توضیح می دهد: تورم نقطه به نقطه یک شاخص پیشرو و پیش بینی کننده نرخ تورم در آینده است به این معنی که اگر تورم نقطه به نقطه نسبت به ماه های گذشته خود افزایش نشان دهد نشان دهنده افزایش تورم در آینده است و بالعکس اگر کاهشی باشد نشان می دهد که در آینده تورم کاهش می یابد.

این اقتصاددان اضافه می کند: اینکه به عنوان مثال برای یک مجموعه کالا و خدمات در تیرماه 98 نسبت به تیرماه 97 چقدر هزینه شده، بیانگر نرخ تورم نقطه به نقطه است اما چون امکان دارد به عنوان مثال نرخ تورم خرداد 98 نسبت به همان ماه در سال 97 رقم بسیار بالایی را نشان دهد اما سایر ماه ها اینگونه نباشد، این مسئله سبب می شود نرخ تورم یک ماه تفاوت بسیاری با سایر ماه ها داشته باشد. در نتیجه برای رفع این مشکل از شاخص تورم دوازده ماهه استفاده می شود یعنی میانگین آن در طول یک سال محاسبه می شود.

او خاطرنشان می کند: در کردستان تورم نقطه به نقطه داخل استان تا حدودی کاهش پیدا کرده،

اما ممکن است علیرغم این کاهش، همچنان در سطح کشور صدرنشین باشیم.

محمدی یکی از کاربردهای شاخص نرخ تورم را ارزیابی تغییر هزینه های زندگی می داند اما آن را شاخص کاملی برای تعیین افزایش هزینه های زندگی نمی داند و اظهار می کند: نرخ تورم هرچند که شاخص کاملی برای نشان دادن هزینه های زندگی نیست اما اکنون بهترین شاخص ارزیابی مورد استفاده اقتصاددانان است.

او ادامه می دهد: وقتی تورم در کردستان روند افزایشی دارد این نشان می دهد که هزینه های زندگی استان نسبت به سایر استان ها و میانگین کشوری، رشد بیشتری دارد و این مسئله آثار زیانباری را بر روی رفاه و زندگی مردم خواهد گذاشت.

کد خبر 135292

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha