چرا جنگ میان ترکیه و کردهای سوریه خبر خوبی برای روسیه است؟

سرویس جهان- ، احتمالا، مسکو مانع انجام حمله نظامی ترکیه علیه کردهای سوریه در صورت قطعی شدن تصمیم این کشور نخواهد شد. با این حال، روسها به دنبال ایفای نقش مجدد میان کردها و دمشق خواهند بود.

به گزارش کردپرس، رجب طیب اردوغان، رییس جمهور ترکیه تهدیدهای خود را علیه کردهای سوریه و کنترل مناطق شمال سوریه، البته در صورت تحقق برخی موقعیت ها تکرار کرده است. برخی از این شروط و موقعیت ها بویژه در امور استفاده از آسمان سوریه و یا کمک گرفتن از شورشیان سوریه به موافقت ضمنی واشنگتن یا روسیه بستگی دارد. این مسئله با گفتگوهای ترکیه و آمریکا بر سر ایجاد یک منطقه امن در شمال سوریه همزمان شده و مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا از پیشرفت در این مذاکرات خبر داده است.

چرا این مسئله اهمیت دارد؟ روسیه بر این اعتقاد است که حمایت آمریکا از کردهای سوریه و نیز کمک های ترکیه به گروههایی از شورشیان سوریه به ادامه دخالت خارجی در سوریه کمک می کند و وحدت ملی سوریه را تهدید می کند. روسیه همچنین هر دو طرف را به غصب منابع سوریه برای همراه کردن قبایل محلی در شرق رود فرات متهم می کند. با این حال، روسیه در حال معامله با ترکیه- از جمله در مورد توافق اخیر بر سر آتش بس در استان ادلب- بوده تا به این کشور کمک کند در آستانه حمله این کشور به شمال سوریه، زمینه اعزام شماری از شورشیان تحت حمایت ترکیه از استان ادلب برای استقرار در منطقه شرق رود فرات فراهم شود.

دلیل این امر این است که ممکن است آغاز حمله ترکیه به کردها در شرق رود فرات به نفع روسیه باشد. روسیه این طور محاسبه کرده است که زمانی که ترکیه حمله ای را علیه کردها در شرق رود فرات آغاز کند، آمریکاییها قادر به حفاظت از آنها نخواهند بود و ممکن است کردها به روسیه روی بیاورند. در این زمان روسیه قادر خواهد بود شرایطی را برای کردها در جهت برقراری آتشی میان آنها و دولت مرکزی سوریه وضع کند. روسیه تاکنون این طور به قضیه نگاه کرده که کردها رویکرد بیشترین درخواست و مطالبه را در تعامل با دولت مرکزی سوریه در پیش گرفته اند. یکی از دیپلمات های ارشد روسی به شرط حفظ نام به المانیتور گفت که « البته ما سعی می کنیم تلفاتی وجود نداشته باشد اما احتمالا عملیات ترکیه به ما کمک خواهد کرد که برخی مسائل را حل کنیم.» وی افزود: « اگر ترکیه به کردها حمله کند، ممکن است این مسئله کردها را وادار کند در مقابل توافق با دمشق منعطف تر برخورد کنند.»

بای بای آمریکا: سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه، بعد از گذشت مدت کوتاهی از بیان خروج نیروهای آمریکا از سوی دونالد ترامپ، رییس جمهور آمریکا در ماه دسامبر گذشته، موضع مطلوب روسیه را بیان کرد. لاوروف در آن زمان گفت: « سلاح ها، قلمروها و تاسیسات نظامی سوریه که در اختیار آمریکا است، باید تحویل مقامات سوریه، نظامیان و ساختار اداری این کشور داده شود. البته باید درک کرد که کردهایی که از مدتها پیش در مناطقشان سکونت داشته اند باید لوازم و زمینه های حیات مدنی را در اختیار داشته باشند. به عیارت دیگر، روسیه می خواهد حقوق کردها را در مقابل خروج آمریکا از سوریه و کنترل بشار اسد بر همه مناطق سوریه تضمین کند البته بر پایه این فرضیه که هیچ کدام از طرفین به آمریکا اعتماد ندارند.

در آینده چه خواهد شد؟ از آنجایی که روسیه به دنبال توسعه همکاری با ترکیه فراتر از مسئله سوریه است، احتمالا، مسکو مانع انجام حمله نظامی ترکیه علیه کردهای سوریه در صورت قطعی شدن تصمیم این کشور نخواهد شد. با این حال، روسها به دنبال ایفای نقش مجدد میان کردها و دمشق خواهند بود. اما همچنان دو نکته مهم ابهام خواهد داشت: اول آمریکا در صورت انجام عملیات نظامی علیه کردها چه نقشی ایفا خواهد کرد؟ و دوم، آیا کردها و دمشق می توانند برخلاف گذشته نشان دهند که می توانند بر اختلافاتشان غلبه کنند و به توافق برسند؟

منبع: المانیتور

نویسنده: رسلان محمداف، هماهنگ کننده برنامه خاورمیانه و شمال آفریقا در شورای روابط خارجی روسیه

ترجمه: خبرگزاری کردپرس- سرویس جهان

کد خبرنگار: 40101

کد خبر 135650

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha