به گزارش کردپرس شبکه تلویزیونی روداو گزارش داد که طی دو هفته اخیر وزارت کشور عراق 27 منصب امنیتی استان کرکوک را از کنترل کُردها خارج و به شخصیت های عرب و ترکمان واگذار کرده است.
بر اساس این گزارش از 16 اکتبر 2017 که استان کرکوک و دیگر مناطق مورد مناقشه بار تحت حاکمیت دولت مرکزی عراق قرار گرفت و سلطه کُردها سیاسی و نظامی اقلیم کردستان بر آن ها پایان یافت، 97 مقام امنیتی کُرد در کرکوک برکنار شده اند.
بر اساس لیست جدید وزارت کشور عراق، مقامات امنیتی کُرد در کرکوک که طی مدت اخیر برکنار شده اند از سال 2005 بخشی از نیروهای پلیس بوده اند و مناصب آن ها پس از برکناری به اعراب و ترکمان ها واگذار شده است.
سرحد قادر فرمانده پیشین پلیس کرکوک در این باره اعلام کرد: مهندس این تغییرات بسیار دقیق و با برنامه، طرح خود را اجرایی کرده است به گونه ای که هیچ یک از مناصب حساس و مهم نزد کردها باقی نمانده اند و اعراب و ترکمان ها جای آن ها را گرفته اند. این طرح نقش کردها در صفوف نیروهای پلیس و امنیتی را بسیار تضعیف کرده است و فاقد هر گونه اختیاراتی هستند.
بر اساس این خبر، از سوی نمایندگان کُرد مجلس عراق تلاش هایی برای جلوگیری از کنار نهادن کُردها از پرونده امنیتی کرکوک صورت گرفت، اما بدون نتیجه ماند.
ریبوار طه یکی از نمایندگان استان کرکوک در مجلس عراق وابسته به فراکسیون اتحادیه میهنی کردستان در این باره گفت: تمامی مقاماتی که با تصمیمات سیاسی و بهره برداری از وضعیت کنونی کرکوک، برکنار شده اند باید به مناصب پیشین بازگردانده شوند. با دولت مرکزی در این باره گفتگو کرده ایم و باید کمیته حفظ موازنه و بازگرداندن افسران به مناصبشان که خود یکی از اعضای این کمیته هستم تمامی مقامات برکنار شده را به مناصب قبلی بازگرداند.
بر اساس این خبر، اکثریت مقامات امنیتی کُرد برکنار شده وابسته به حزب دمکرات کردستان (پارتی) هستند و در رفراندوم استقلال سال 2017 شرکت کرده اند.
شایان ذکر است که همزمان با برکناری کُردها از مناصب امنیتی کرکوک، نیروهای کُرد در تشکیل قرارگاه مقدم عملیات مشترک ارتش عراق در استان کرکوک کنار گذاشته شدند.
این قرارگاه با دستور عادل عبدالمهدی نخست وزیر و فرمانده کل نیروهای مسلح عراق، قرارگاه مقدم عملیات مشترک ارتش عراق در کرکوک تشکیل شد بدون این که نماینده ای از نیروی پیشمرگ اقلیم کردستان در آن حضور داشته باشد.
نیروهای پلیس فدرالی، نیروهای ویژه ارتش عراق، حشد الشعبی و حشد عشایری دارای نماینده در قرارگاه مقدم عملیات مشترک ارتش عراق هستند و از سوی سرلشکر سعد حربیه فرماندهی می شود.
کنار نهادن کُردها از مسئولیت های نظامی و امنیتی کرکوک در حالی است که مقامات سیاسی و نظامی اقلیم کردستان طی دو سال اخیر نسبت به وخامت اوضاع امنیتی این استان و دیگر مناطق مورد مناقشه هشدار داده و خواستار بازگشت نیروهای پیشمرگ به این مناطق و تشکیل فرماندهی مشترک با نیروهای عراقی شده اند؛ درخواستی که تاکنون از سوی بغداد رد شده است.
مناطق مورد مناقشه و بازگشت کُردها به آن یکی از مواردی است که قرار است در گفتگوهای جدید دولت جدید اقلیم کردستان با دولت مرکزی عراق محور گفتگوها باشد.
امنیت کرکوک پیش از حمله داعش در سال 2014 به صورت مشترک از سوی ارتش عراق، نیروی پیشمرگ و با حضور نیروهای آمریکایی تأمین می شد. نیروهای پیشمرگ از زمان حمله داعش به عراق در همان سال پس از عقب نشینی نیروهای ارتش عراق، تا سال 2017 به طور کامل کنترل استان کرکوک را در دست داشتند و پس از پایان جنگ داعش بر عدم اجازه به ارتش عراق برای بازگشت به این استان و دیگر مناطق مورد مناقشه تاکید داشتند. کردها حمله داعش علیرغم هزینه های جانی و مادی آن را موهبتی می دانستند که آرزوی صد ساله آن ها برای تسلط کامل بر کرکوک را تحقق بخشیده بود و چنان پیش رفتند که ماده 140 قانون اساسی عراقی برای تعیین سرنوشت مناطق مورد مناقشه را اجرایی شده می خواندند.
جابجایی نیرو از سوی ارتش و نیروهای وابسته عراقی به سوی کرکوک و خروج کامل نیروهای پیشمرگ از این استان در 16 اکتبر 2017 معادلات را به طور کار تغییر دارد.
نظر شما