تلاش برای بازگرداندن مسعود بارزانی به‌ راس هرم قدرت در اقلیم کردستان

سرویس عراق و اقلیم کردستان – نماینده‌ پیشین مجلس عراق از فراکسیون جنبش تغییر (گوران) از تمرکز تلاش های حزب دمکرات (پارتی) برای بازگرداندن مسعود بارزانی به‌ راس هرم قدرت در اقلیم کردستان خبر داد.

به‌ گزارش کردپرس، لطیف مصطفی نماینده‌ پیشین مجلس عراق وابسته‌ به‌ فراکسیون جنبش تغییر طی یادداشتی که‌ در رسانه‌ های اقلیم کردستان منتشر شد، اعلام داشت: حزب دمکرات (پارتی) در تلاش برای راضی کردن احزاب تشکیل دهنده‌ دولت ائتلافی اقلیم کردستان برای تشکیل شورای احزاب سیاسی و تصویب قانون برای این شورا است تا آن را در جایگاهی رسمی و عالی تر از سی نهاد حاکمیتی موجود در اقلیم کردستان قرار دهد تبدیل به‌ مرجع تصمیم گیری کند و تمامی این تلاش ها از سوی پارتی با هدف تبدیل مسعود بارزانی به‌ عالی ترین و قدرتمندترین مقام تصمیم گیرنده‌ در اقلیم کردستان است.

وی افزود: اگر شورای سیاسی مذکور، شورایی دارای اختیارات و قدرت تصمیم گیری باشد، غیر قانونی خواهد بود و جایی در نظام دمکراتیک پارلمانی ندارد، بلکه‌ ماهیتی شبیه‌ به‌ شوراهای غیرمنتخب و غیر دمکراتیکی را خواهد داشت که‌ طی سده‌ اخیر در منطقه‌ شاهد آن ها بودیم و شورای فرماندهی انقلاب عراق (مجلس قیاده الثوره) نمونه‌ بازر آن می باشد.

این حقوقدان کُرد عراقی بر لزوم مخالفت احزاب در اقلیم کردستان و همچنین جناح نچیروان بارزانی معاون دبیر کل حزب دمکرات و رئیس اقلیم کردستان با این طرح تاکید نمود.

نماینده‌ پیشین مجلس عراق خاطرنشان ساخت : پیش از تشکیل دولت جدید و در مقابل تغییر نظام سیاسی از ریاستی به‌ پارلمانی و سلب اختیارات از رئیس اقلیم کردستان و تبدیل جایگاه‌ و اختیارات وی به‌ تشریفاتی، می بایست چنین شورایی تشکیل می شد و مسعود بارزانی ریاست آن را بر عهده‌ می گرفت، اما با دو پیش شرط؛ اول این که‌ شورایی سیاسی می بود نه‌ شورایی حاکمیتی و دوم این که‌ این شورا، مشورتی و فاقد اختیارات اجرایی می بود و در مقابل نظام حاکمیتی، پارلمانی می شد و اختیارات منصب ریاست اقلیم کردستان تشریفاتی و در دست اتحادیه‌ میهنی (یکیتی) یا جنبش تغییر می بود. حال که چنین نشده‌ و هر دو نهاد حاکمیتی ریاست و دولت اقلیم کردستان در دست پارتی است، نباید اجازه‌ داد شورایی دیگر برای حاکمیت تعریف شود.

وی بر این عقیده‌ است که‌ هم اکنون پارتی، ریاست پارلمان کردستان را نیز در اختیار داد و درباره‌ این موضوع آورده‌ است: ریاست پارلمان کردستان هم نزد پارتی است زیرا آن گونه‌ که‌ بررسی کرده‌ ام، رسانه‌ های پارتی و حتی خود پارلمان، برای نام بردن از ریاست پارلمان قبل از آن که‌ به‌ رئیس پارلمان اشاره‌ نمایند، از عنوان هیئت رئیسه‌ پارلمان استفاده‌ می کنند و هدف از آن نیز انتقال این پیام مهم است که‌ پارلمان توسط هیئتی چند نفره‌ مدیریت می شود، نه‌ فقط یک نفر و در چنین حالتی، ریاست پارلمان هم نزد پارتی است زیرا از سه‌ نفر عضو هیئت رئیسه‌، دو تن وابسته‌ به‌ حزب دمکرات کردستان هستند.

لطیف مصطفی در ادامه‌ تصریح کرده‌ است: در چنین وضعیتی موافقت با تشکل شورای سیاسی دارای اختیارات قانونی و نشاندن آن در جایگاه‌ مرجعیت سیاسی به‌ معنی اعلام آشکار دیکتاتوری فردی و متمرکز کردن قدرت و اختیارات که‌ همه‌ در دست پارتی هستند در یک شخص و رهبری این حزب است.

در پایان این یادداشت آمده‌ است: به‌ جای تلاش مذکور گزینه‌ بهتر آن است که‌ احزاب خارج از پارتی پیشنهاد تبدیل نظام حاکمیتی اقلیم کردستان به‌ جمهوری پارلمانی و تشکیل شورای مشورتی را مطرح کنند. یا این که‌ علیرغم نقض قانون اساسی عراق، نظام را به‌ مشروطه‌ سلطنتی تغییر دهند و مسعود بارزانی پادشاه‌ اقلیم کردستان شود و این منصب تشریفاتی باشد و به‌ صورت موروثی درآید و وی و خاندانش حق حضور در هیچ یک از مناصب رسمی را نداشته‌ باشند.

مسعود بارزانی رهبر پارتی از بدو تأسیس نهاد ریاست اقلیم کردستان در سال 2005 این منصب را در اختیار گرفت و پس از برگزاری رفراندوم استقلال کردستان در 25 سپتامبر 2017 و رویدادهای 16 اکتبر همان سال، در پیامی رسمی، کناره‌ گیری از منصب ریاست اقلیم کردستان را اعلام کرد.

نهاد ریاست اقلیم کردستان هم اکنون در دست نچیروان بارزانی است، اما گزارش هایی از تلاش پارتی برای تبدیل مسعود بارزانی به‌ مرجع سیاسی و تصمیم گیری در اقلیم کردستان حکایت دارد.

حزب تحت رهبری مسعود بارزانی هم اکنون اصلی ترین نهادهای حاکمیتی اقلیم کردستان را در اختیار دارد و تمامی تصمیمات عالی از سوی شخص مسعود بارزانی اتخاذ می شود.

کد خبر 135776

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha