پدافند غیرعامل در معرض وقایع/ هیوا نوروزی

کردپرس- پس از دو نوبت بلک اوت (خاموشی کشوری) در سالهای ٨٠ و ٨٢ فرمان فرمان تاسیس سازمان پدافندغیرعامل در ٨٢/٨/٨ صادر گردید . تا با رصد دقیق شرایط و اجرای مجموعەای اقدامات از تضعیف یا انهدام زیرساختهای حیاتی پیشگیری کند .

ساختمانی در خ ولیعصر پایتخت کە بناست نویدبخش علاج واقعه قبل از وقوع باشد .
دفاتر نمایندگی این سازمان نیز ضمن جذب منابع و نیروی انسانی در ارگان های حاکمیتی برای پایش و آمایش شرایط محیطی مستقر شدند و ستاد مدیریت بحران ایجاد و برای هماهنگی و اجرای فرامین در اکثر نقاط کشور دایر شدند و اینگونە بە نظر می رسد ساختاری شبیە دولت سایە و بر پایە آیندەنگری علمی مدنظر بزرگان نظام باشد .
با درج گستره ای وسیع از شرح وظایف و چشم اندازها در اساسنامه کە اغلب ماهیت پیشگیرانە، زیرپوستی و خط شکن دارند .
اما متاسفانە ثمرات آن ١٨سال پس از تاسیس همچنان برای بخش عظیمی از جامعە در هالەای از ابهام است .
شاید هم عدم شفافیت در اطلاع رسانی منجر بە کم رضایتی و ناملموسی خدمات می گردد.

دیدگاە عمومی

علیرغم اقدامات مثبت در برخی حوزەها ، اما کاستی های بسترساز ناامنی نظیر تهدیدات غذایی ، نوسانات بازار ارزی و بورس ، بی ثباتی حاملهای انرژی ، افت ولتاژ و فرکانس رینگ کشوری برق **
عدم پایش و صدور راهکار موثر برای مقاومت در بارتغییرات اقلیمی ، سیل ،کم آبی ، پدیدە ریزگرد و تبعات آن قابل نقد و تامل جدی است .
برخی خرابکاری ها را هم می توان بە این سیاهە افزود؛ عرصەای کە بی تردید امنیت سایبری آن در حیطەی مطالعات و پشتیبانی سازمان است .
بە نظر می رسد مثال هایی از این دست ، در تعارض با راهبردهای پدافندی هستند و ابهاماتی را به ذهن متبادر میسازند مگر اینکە سطح دسترسی عمومی بە گزارشات محدود باشد و موجب رفع ظن سیاە نمایی از نگارندە خواهد بود .

دستاورد معکوس

فجایع طبیعی و مدیریتی علیرغم وجود انبوهی از منابع طبیعی کام ملت را تلخ کرده است . آنان را بیش از پیش ، متوسل به قضا و قدر کردە است . ستاد هم که بنا بود گزینه نهایی در شرایط غیرقابل پیش بینی باشد ارگان اصلی اما کم بضاعت در زمان بلایاست .

چالش بودجە

گسست از علوم مهم و متاثر از تحریمها در عدم دسترسی به تکنولوژی روز موثر است . رابطەسالاری و علم گریزی نیز یکی از آسیبهای جدی در مدیریت سازمانی است ؛ اما توجیە کافی و منطقی برای تقدم وقایع بر پیشگیری و شائبەی آزمایش و خطا بر روی هموطنان و منابع ملی نیست .
طبیعی است کە تعدد فجایع و خطرات ، حضور ستاد را افزایش اما توان اجرایی آن را هم تحلیل می دهد و بە ارگانی موازی با دیگر نهادهای خدمات رسان تبدیل شدە است .

با تداوم این چرخە معیوب ستاد نیازمند بودجەای بیش از سازمان اصلی خواهد بود !

کف انتظار
در تقابل با موج پنجم کرونا ضروری است وظایف حاکمیتی و شهروندان ، به موازات هم و دریک راستا باشند تا ناهماهنگی یکطرف به پای دیگری نوشتە نشود و بیش از این شهروندان قربانی نشوند .

منابع مورداستفاده:
*سایت مرکز مطالعات پدافندغیرعامل کشور
**عدم حمایت از تولیدپراکندە برق در بە عنوان مدافع اصلی در اوایل تصویب

کد خبر 13703

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha