به گزارش خبرنگار کردپرس، 67 نفر از نمایندگان مجلس شورای اسلامی طرح تشکیل استان جدید «آذربایجانمرزی» به مرکزیت خوی در شمال آذربایجانغربی را به هیات رییسه مجلس ارسال کردند و دیروز در صحن علنی مجلس اعلام وصول شد، اما امروز این طرح از حد نصاب افتاد و منتفی شد.
طرح «آذربایجانمرزی» یک ادعای تبلیغاتی بود/ تقسیمات کشوری در اختیار نمایندگان نیست
سخنگوی ستاد انتخابات کشور در خصوص طرح تشکیل استان آذربایجان مرزی از سوی نماینده مردم خوی اعلام کرد؛ «در انتخابات پیش رو، نامزدهای انتخاباتی توجیه میشوند که درباره تقسیمات کشوری وعده ندهند چون تقسیمات کشوری از اختیارات دولت است نه نمایندگان مجلس».
نماینده مردم ارومیه در مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: «طرح تشکیل استانی جدید از درون آذربایجانغربی یک ادعای تبلیغاتی در آستانه انتخابات مجلس یازدهم بود و امروز با توضیحاتی که به نمایندگان امضاکننده این طرح ارائه شد، بیشتر آنان، امضاهای خود را پس گرفتند و این طرح از حد نصاب افتاد».
روحالله حضرتپور ضمن قدردانی از سایر نمایندگان ارومیه در تلاش برای وتوی این طرح در مجلس گفت: «اکثر نمایندگان آذربایجانغربی در مجلس مخالف این طرح بودند و مطرح کردن مسائل اینچنینی در آستانه انتخابات، نتیجهای جز تنش و حاشیهسازی در منطقه ندارد.»
این طرح روز گذشته انتقادات فراوانی به همراه داشت و در اولین واکنش ها نماینده مهاباد در مجلس شورای اسلامی اعلام کرد؛ «طرح ناپخته و غیرکارشناسی تشکیل استان آذربایجان مرزی، بدون رعایت حساسیتهای امنیتی، قومی و مذهبی استان آذربایجان غربی علاوه بر اینکه بار شدید مالی برای دولت در پی خواهد داشت، مغایر قانون اساسی کشور هم است».
به گفته محمودزاده؛ «مطابق مطالعات انجام شده توسط گروه کارشناسی آمایش سرزمین آذربایجان غربی عدم دسترسی شهرهای جنوب به مرکز استان یکی از دلایل عدم توسعه یافتگی آذربایجان غربی که این مسئله در خصوص عدم دسترسی شمال استان صدق نمی کند».
تناقض آشکار سخنان نماینده خوی در مجلس/ توسعه و پیشرفت شمال آذربایجان غربی خلاف توجیهات طراحان آذربایجان مرزی است
طراحان این طرح در دلایل توجیهی شان اعلام کردند؛ «امروز کشور در شرایطی قرار گرفته که نیازمند ارتقای بهرهوری جهت توسعه زیرساختهای اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و سیاسی در سایه تقسیمات مناسب و کارآمد است به طوری که با کوچک کردن استانها و همگن و یکپارچهتر کردن فاصله شهرها و روستا تا مراکز استانها میتوانیم به توسعه متوازن و عادلانه تری دست یابیم».
سید تقی کبیری، نماینده خوی و چایپاره در مجلس شورای اسلامی و از طراحان این طرح سعی دارد با ادعای ساختار جغرافیایی طولی و فاصله ۷۰۰ کیلومتری شمال تا جنوب آذربایجان غربی، عدم خدمت رسانی مناسب به نیمه شمالی این استان را بهانه ایجاد استانی دیگر و تفکیک از آذربایجان غربی مطرح کند و می گوید: «در برخی از شهرهای شمالی استان محرومیتهای ویژهای وجود دارد».
اما در شمال استان آذربایجان غربی، شهرستان خوی بزرگترین شهرستان شمال غرب کشور و دومین شهرستان استان از نظر جمعیت است، این شهرستان از طریق مرزی رازی با شهر وان ترکیه هم مرز بوده است، ارتباط زمینی و هوایی رو به گسترش هم دارد.
از سوی دیگر شهرستان ماکو با داشتن ظرفیتهای ترانزیتی و منطقه آزاد تجاری و شهرستان پلدشت با ارتباط مرزی توسعه یافته و ظرفیتهای کم نظیر شهرستانهای سلماس، شوط، چایپاره و چالدران نیز مطرح است و می توان گفت نیمه شمالی استان با این حجم از ظرفیت و امکانات در محرومیت به سر نمی برد.
علیرغم این مسائل نماینده خوی در تناقض با توجیهات طرح مذکور در بخش دیگری از سخنانش با خبرنگاران ادامه می دهد: «در چند سال اخیر با ایجاد زیر ساختهایی در مرکزیت شهرستان خوی و شمال استان آذربایجان غربی، مانند زیر ساختهایی مانند دو کوریدور مهم کشوری که شرق کشور را به شمال غرب و جنوب خلیج فارس وصل میکند، امکان شروع طرح تشکیل یک استان دیگر وجود دارد».
کبیری اضافه می کند: «همچنین شهر چالدران و خوی به منطقه آزاد ماکو اضافه شده و در زمینه درمانی، در ۲ سال اخیر حدود، ساخت ۴ بیمارستان نیمه شمالی آذربایجان غربی به قطب درمانی شمال غرب کشور تبدیل کرده است؛ به علاوه افتتاح ۲ فرودگاه در این منطقه و اتصال خطوط ریلی کشور به سمت اروپا در محدوده استان پیشنهادی آذربایجان مرزی، پیشرفت بحث راهسازی و خطوط هوایی را نشان میدهد».
او در خصوص تامین بار مالی یان طرح تأکید می کند: «در مدتی که تا آذر ماه هدر رفت بودجه به دست میآید، پیگیری خواهیم کرد که بار مالی این طرح در بودجه سال ۹۹ برطرف شود و در صورت موافقت با این طرح مشکل امنیتی به وجود نخواهد آمد، این عدم توازن و نبود امکانات است که مشکلات را به وجود میآورد».
نام دو نماینده کرد در میان امضا کنندگان طرح آذربایجان مرزی/ آذربایجان غربی یکپارچه می ماند
در نهایت با وجود تناقض آشکاری که در سخنان نماینده خوی به عنوان یکی از طراحان ایجاد استان آذربایجان مرزی دیده می شود، این طرح در مجلس از حد نصاب افتاد، تا آذربایجان غربی یکپارچه بماند و این مسئله ثابت کرد، نمی شود با بالا و پایین کشیدن مرزهای استانی به راحتی پیوندهای دوستی و خویشاوندی شمال و جنوب آذربایجان غربی را قیچی کرد.
طرح ناقصی که کردهای شمال و جنوب استان آذربایجان غربی و ترک های شمال و مرکز استان را از هم جدا می کند و ضمن تشکیل استانی دیگر به اختلافات قومی و مذهبی دامن می زند.
بسیاری از آن 67 نماینده ایی که به امضای این طرح اقدام کرده بودند یک روز در استان آذربایجان غربی نزیسته اند تا تلاش ها برای همزیستی مردمان این استان را ببیند و درک کنند. این استان اکنون نیز با وجود عده قلیل قومگرایان دستخوش تنش است و بهتر آن است به جای تقسیمات چند باره، همزیستی مسالمت آمیز میان مردمانش ترویج شود و آرامش مردم نیز فدای شوهای تبلیغاتی نمایندگان مجلس نشود.
هر چند تصاویری که از امضای نمایندگان این طرح در فضای مجازی منتشر شده، نشان می دهد نام دو نماینده کرد (رسول خضری نماینده سردشت و پیرانشهر، و فرشادان نماینده سنندج) در میان امضاکنندگان طرح تشکیل آذربایجان مرزی قرار دارد اما توجیه این دو نماینده برای تقسیم بو دار و تفرقه افکنانه در آذربایجان غربی نیز مشخص نیست .
به هر روی، حلقه اتصال آذربایجان غربی، دریاچه ارومیه است که قلب تپنده شمال تا جنوب استان شناخته می شود و با تلاش ها جهت زندگی دوباره، می خواهد جانی دیگر به آذربایجان غربی یکپارچه ببخشد.
گزارش از تانیا شعفی
نظر شما