ایجاد منطقه امن در شمال سوریه توافق خوبی نیست

سرویس جهان- دکتر نیکولاس پانایوتیدس به خبرگزاری کردپرس گفت به دلیل ابهامات زیادی که در مورد ایجاد منطقه امن و آینده آن در مناطق تحت کنترل کردهای سوریه وجود دارد، نمی توان گفت که این معامله خوبی است.

به گزارش کردپرس، تحول جدیدی که اخیرا در مسئله سوریه بوجود آمده و فعلا جلوی حمله نظامی ترکیه به کردهای سوریه را در شرق این کشور گرفته، توافق میان ترکیه و آمریکا بر سر ایجاد منطقه امن در شمال سوریه است که بر اساس آن، نیروهای کرد سوریه از نوار مرزی ترکیه خارج می شوند و نیروهای مشترک آمریکا و ترکیه بر این منطقه که نیروهای پلیس محلی آن را اداره خواهند کرد نظارت می کنند. نه آمریکا و نه ترکیه جزئیات زیادی در مورد این طرح به طور رسمی بیان نکرده اند و همین مسئله باعث شده است که نسبت به موفقیت آمیز بودن این توافق خوش بینی زیادی وجود نداشته باشد. خبرگزاری کردپرس برای بررسی بیشتر این مسئله و برخی تحولات مربوط به آن با دکتر نیکولاس پانایوتیدس، رییس اندیشکده نظارت ژئواستراتژیک خاورمیانه استاد روابط بین الملل در کالج آمریکایی نیکوزیای قبرس

مصاحبه کرده است. دکتر پانایوتیدس که دارای دکترای روباط بین الملل بوده و از تحلیلگران مسائل سوریه و کردها است زیاد به آینده طرح ایجاد منطقه امن توسط ترکیه و آمریکا خوش بین نیست زیرا به گفته وی، توافق اخیر دارای ابهامات زیادی است. وی همچنین بر این باور است که تغییر سمت و سوی تحولات سوریه باعث شده است که روسیه از کردهای سوریه دور شود.

متن کامل مصاحبه خبرگزاری کردپرس با دکتر نیکولاس پانایوتیدس، رییس اندیشکده نظارت ژئواستراتژیک خاورمیانه و استاد روابط بین الملل در کالج آمریکایی نیکوزیای قبرس»

کردپرس: در مورد ماجرای ایجاد منطقه امن در شمال سوریه و توافق ترکیه و آمریکا پیرامون این مسئله چه تحلیلی دارید؟

دکتر نیکولاس پانایوتیدس: اساسا، ابهامات زیادی پیرامون ایجاد منطقه امن در شمال سوریه وجود دارد. برای مثال، معلوم نیست که عمق و طول این منطقه چه قدر است و یا قرار است چه کسی در نهایت این منطقه را کنترل کند. بویژه، کردهایی که به طور غیرمستقیم در مذاکرات آمریکا و ترکیه پیرامون ایجاد منطقه من شرکت کرده اند ایجاد این منطقه به عمق 5 کیلومتر را پذیرفته اند. به نظر می رسد که آمریکاییها پیشنهاد عمق 20 کیلومتر و سه نوار مرزی را در ایجاد منطقه امن داده اند اما طرف ترک خواهان ایجاد منطقه امن بین 30 تا 40 کیلومتر است.علاوه بر اینها، مشکل دیگر این است که آیا ترکیه وارد مناطق روستایی محل زندگی کردها و اعراب سوریه خواهد شد. بدتر از آن، بر اساس برخی اطلاعات، رجب طیب اردوغان با وجود توافق دوباره تهدید کرده است به منطقه شرق رود فرات حمله می کند. همه اینها نشانه های خوبی برای یک توافق نیستند. این مسئله با توجه به مدیریت پسا تقابل و دوره ایجاد صلح و ثبات بعد از تقابل در سوریه پس از جنگ اهمیت دارد.

کردپرس: برخی گزارش های تایید نشده حاکی از مذاکرات پنهانی ترکیه با دولت مرکزی سوریه است. گفته می شود که این دو دولت بر سر توافقی مذاکره می کنند که بر اساس آن، ترکیه ادلب را به دمشق واگذار می کند و بعد از آن، دست ترکیه برای حمله به کردها در شمال شرق سوریه آزاد خواهد بود. چنین چیزی امکان دارد؟

دکتر نیکولاس پانایوتیدس: خیر، من فکر نمی کنم چنین معامله ای مد نظر باشد. روابط میان ترکیه و دولت سوریه در وضعیت بسیار بدی قرار دارد. گزارش هایی درباره بمباران کاروان لجستیک نظامیان ترکیه در ادلب توسط هواپیماهای سوریه و روسیه منتشر شده است و این مسئله به دنبال محکوم کردن اقدام ترکیه به ارسال کمک برای شورشیان در شهر خان شیخون از سوی دولت سوریه اتفاق افتاده است. بنابراین، می توان این طور برداشت کرد که چنین گزارش هایی درباره توافق احتمالی سوریه و ترکیه پیرامون ادلب و کردها بی اساس است.

کردپرس: روسیه در اوایل بحران سوریه فعالیت زیادی درباره کردها داشت اما به نظر می رسد که مسکو این روزها زیاد توجهی به وضعیت کردهای سوریه نشان نمی دهد. چه اتفاقی افتاده است که باعث ایجاد تغییر موضع روسیه شده است؟

دکتر نیکولاس پانایوتیدس: بی ثباتی در خاورمیانه صفحات لغزان حوادث را به سمت منطقه شرق اورآسیا حرکت داده و به دنبال آن نیز ترکیه و روسیه را به هم نزدیک کرده است. وابستگی گسترده تری در حوزه های مختلف از ژئوپلتیک گرفته تا اقتصاد و از جمله همکاری در امور مربوط به انرژی میان این دو ابرقدرت اورآسیایی بوجود آمده است. لازم به یادآوری است که روسیه، تریکه وایران در جریان مذاکرات آستانه 2 پیرامون وضعیت سوریه، مخالفت خود را با کردهای جدایی خواه در سوریه اعلام کردند. ما در این مورد به آسانی می توانیم به این نتیجه برسیم که روسیه از متحد خود سوریه حمایت می کند و در سطح دیگری از رد هر مسئله ای از سوی ترکیه نیز که به عنوان تهدید علیه حاکمیت و قلمرو سوریه و یا ترکیه تلقی شود حمایت می کند.

کردپرس: برخی می گویند که توافق نانوشته ای میان ترکیه و روسیه وجود دارد مبنی بر این که ترکیه از ادلب سوریه خارج شود و در عوض تمام منطقه کردنشین شمال شرق سوریه را در اختیار خود داشته باشد. تا چه حد این مسئله می تواند صحت داشته باشد؟

دکتر نیکولاس پانایوتیدس: نمی توان کاملا برخی ایده ها و نه توافق ها را درباره چنان مسائل حساسی در مورد این کشور جنگ زده رد کرد اما به نظر من، بهتر است از هر گونه طرح فرضیه در حال حاضر خودداری کرد و منتظر بمانیم تا ببینیم تهاجم حکومت سوریه در استان ادلب به کجا ختم خواهد شد. در هر حالتی هیچ کس نمی تواند عاملی به نام آمریکا را در سوریه و نیز کل مباحث صورت گرفته در مورد ایجاد منطقه امن در شمال سوریه را پیرامون تحولات در سوریه نادیده بگیرد.

کد خبرنگار: 40101

کد خبر 146557

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha