به گزارش خبرنگار کردپرس، خرید میوه و سبزی از بازار توپخانه «درطویله قشون»، حال و هوای خاصی دارد. طاق های قوسی تاریخی سقف این بازارچه سرپوشیده که چند سالی است به همان شکل قدیمی خود، توسط میراث فرهنگی مرمت شده، آن را متفاوت و با صفا کرده است. فضای خنک، آدم های قدیمی شهر که هر از چندگاهی به این بازار سری می زنند، عطر و رنگ میوه های شاداب و تازه، صدای مغازه دارها که با خواندن اشعار طنزگونه ای برای جذب مشتری تبلیغ می کنند و مردم را برای خرید به مغازه شان می خوانند، زنان سالخورده ای که با چادرهای گل گلی و سبدی در دست مشغول خرید سبزی آش هستند و... همه منحصر به فرد و دوست داشتنی است؛ اما در ماه های اخیر مغازه هایی که قفلی به درب دارند و اطلاعیه ای برای فروش ملک بر سردر آن ها نصب شده و چراغشان خاموش است، صفای این بازار را گرفته است.
با چند مغازه دار در این بازار گفتگو می کنیم و علت خلوتی بازار و تعطیلی برخی مغازه ها را می پرسیم.
یکی از آنها می گوید: مشکلات اقتصادی یک سال گذشته واقعاً قدرت خرید را از مردم گرفته است؛ به همین خاطر فروش ما هم نسبت به گذشته خیلی کم شده است. مردم ترجیح می دهند اول شکمشان را سیر کنند بعد اگر توانستند میوه هم بخرند.
او میوه و سبزی عرضه شده در این بازار را مرغوب و با کیفیت می داند و می افزاید: معمولاً قشر متوسط از مغازه های این بازار خرید می کنند. آنهایی که دستشان تنگ است سراغ دست فروش های سر بازار می روند.
یکی از مغازه دارانی که سبزیجات می فروشد، علت تعطیل برخی مغازه ها را افزایش شدید اجاره بهاء می داند و بیان می کند: اجاره ها را آنقدر افزایش دادند که مستأجرانی که در این مغازه ها کاسبی می کردند دیگر توان پرداخت اجاره بها را نداشتند.
وی ادامه می دهد: فروش خیلی کم شده است، درآمد آنقدر نیست که بشود کرایه هایی به این سنگینی را پرداخت کرد.
زن میانسالی که با همسرش در حال خرید است و بی توجه به نرخ میوه ها، کیسه ها را پر می کند و به دست مغازه دار می دهد، وارد بحث ما می شود.
او می گوید: درست است که اغلب مردم دستشان تنگ است و سفره شان کوچک شده است، اما وقتی مهمان داشته باشند مجبورند بهترین میوه ها را برای پذیرایی تهیه کنند؛ حتی اگر مجبور شوند یک وعده غذا نخورند.
همسرش در ادامه بیان می کند: البته همه نمی توانند حتی برای مهمان هم میوه های خوب تهیه کنند. برخی برای خرید یک کیلو خیار هم مشکل دارند. همین الان خانمی که مقداری سبزی و گوجه خریده بود، برای پسربچه اش تنها یک عدد موز کوچک خرید. مطمئن باشید اگر وسعش می رسید حدأقل نیم کیلو از این میوه می خرید.
مغازه دار هم در بحث شرکت می کند و به عدم توانایی مردم برای خرید میوه هایی مانند پسته تر که هر کیلوی آن بیش از 80 هزار تومان و گلابی که هم اکنون کیلویی حدأقل 15 هزار تومان است اشاره می کند.
او می گوید: بارها دیده ام کودکان یا نوجوانانی که به همراه پدر و مادرشان از این بازار گذشته اند و با دیدن این میوه ها فقط قیمت را پرسیده اند و توانایی خرید نداشته اند و یا مقدار بسیار ناچیزی خریده اند.
امسال با اینکه باغات دچار آسیب و آفتزدگی نشدند و سال پربارانی نیز داشتیم، اما قیمت میوه به خاطر تورم اقتصادی نسبت به سال گذشته، گران تر شده است.
رئیس اتحادیه میوه و سبزی فروشان کرمانشاه، اما نظر دیگری در خصوص قیمت میوه دارد.
سید علی حسینی در گفتگو با کردپرس می گوید: امسال میوه نسبت به سال گذشته و با توجه به تورم افزایش قیمت نداشته است.
وی در خصوص علت تعطیلی برخی مغازه های میوه فروشی بیان می کند: قدرت خرید مردم کاهش یافته است؛ از طرفی عرضه نیز زیاد است و تعداد میوه فروشی ها بسیار زیاد است. در هر کوچه و پس کوچه ای مغازه های میوه فروشی وجود دارد.
حسینی وجود دستفروش ها و وانت هایی که میوه عرضه می کنند را یکی از عوامل مهم کسادی بعضی مغازه ها می داند و می افزاید: مغازه دارها مجبورند عوارض، مالیات و مستاجرها اجاره هم پرداخت کنند و به همین دلیل نمی توانند هم نرخ با دستفروشان میوه را به مشتریان عرضه کنند، لذا با توجه به کاهش قدرت خرید مردم، برایشان این شغل دیگر مانند گذشته به صرفه نیست.
وی عنوان می کند: البته امسال برخی میوه ها مانند هندوانه به اندازه ای ارزان است که کشاورزان رغبتی برای چیدنش ندارند.
حسینی به دلیل گرانی برخی میوه ها مانند موز اشاره می کند و می گوید: برخی میوه ها مانند موز در مراسم و مجالس استفاده می شود. در این چند ماه به دلیل ازدیاد برگزاری مجالس جشن پیش از شروع ماه محرم و مراسمی که برای حاجیان برگزار می کنند، تقاضا برای این میوه زیاد بود و یکی از دلایل افزایش قیمت همین مسأله می باشد.
وی می افزاید: از این پس پیش بینی می شود قیمت میوه مقداری کاهش یابد.
حسینی در پایان به لزوم ساماندهی دستفروشان توسط شهرداری تأکید می کند.
نظر شما