به گزارش کردپرس، دیاری حسین نایب رئیس شورای رهبری حزب دمکرات کردستان (پارتی) در استان مورد مناقشه کرکوک در شمال عراق در گفتگو با سایت رسمی حزب متبوعش، از قریب الوقوع بودن آغاز مذاکرات میان اربیل و بغداد بر سر کرکوک و آن چه وی "عادی سازی" وضعیت این استان خواند، خبر داد.
دیاری، ضمن ابراز خوشبینی نسبت به حصول توافق در گفتگوهای اربیل و بغداد بر سر کرکوک دلیل این امر را وقوف بغداد به خطرناک بودن وضعیت این استان مورد مناقشه خواند.
این مقام پارتی، افزود: طی ماه های گذشته چندین نشست میان اقلیم کردستان و دولت مرکزی عراقی در راستای عادی سازیی اوضاع استان کرکوک انجام شده است و قرار بر برگزاری نشست های دیگری است و این مذاکرات آغاز خواهند شد و تا حصول توافق ادامه می یابند.
وی، مذاکرات پیشین میان اربیل و بغداد بر سر کرکوک را مثبت ارزیابی کرد و نسبت به توافق نهایی میان طرفین ابراز خوشبینی کرد و دلیل این امر را اسفبار بودن وضعیت کرکوک و تبدیل داعش به خطری جدی و بزرگ برای این استان دانست و تاکید کرد: بدون شک بغداد به دلیل وضعیت کنونی کرکوک نیاز به حضور نیروهای پیشمرگ در این استان را احساس کرده است و به همین دلیل قصد توافق با اقلیم کردستان را دارند.
این مقام پارتی در کرکوک، در پایان اظهار کرد که داعش در تمامی مناطق احیا شده و تحرکات خود را گسترش داده است و هم اکنون نه تنها خارج از استان کرکوک، بلکه در مرکز شهر کرکوک نیز حضور دارند.
اظهارات این مقام پارتی درباره گفتگوهای اربیل و بغداد در حالی است که تاکنون هیچ جزئیاتی از مذاکرات مورد اشاره منتشر نشده است.
پیش تر محمود محمد سخنگوی حزب دمکرات کردستان (پارتی) در گفتگو با بخش کردی رادیو صدای آمریکا با اشاره به اینکه طیب جبار نامزد تصدی منصب استانداری کرکوک، نامزد همه کردها است، گفت که هیئت مشترک اتحادیه میهنی (یکیتی) و پارتی برای نهایی کردن این موضوع به بغداد اعزام می شود و در حال حاضر تلاش می شود اتحاد و موضع واحدی میان کردها در قبال مسائل مربوط به کرکوک ایجاد شود و شرکت در انتخابات شوراهای استانی در کرکوک در یک ائتلاف واحد کردستانی صورت بگیرد.
امنیت کرکوک پیش از حمله داعش در سال 2014 به صورت مشترک از سوی ارتش عراق، نیروی پیشمرگ و با حضور نیروهای آمریکایی تأمین می شد. نیروهای پیشمرگ از زمان حمله داعش به عراق در همان سال پس از عقب نشینی نیروهای ارتش عراق، تا سال 2017 به طور کامل کنترل استان کرکوک را در دست داشتند و پس از پایان جنگ داعش بر عدم اجازه به ارتش عراق برای بازگشت به این استان و دیگر مناطق مورد مناقشه تاکید داشتند.
کردها حمله داعش علیرغم هزینه های جانی و مادی آن را موهبتی می دانستند که آرزوی صد ساله آن ها برای تسلط کامل بر کرکوک را تحقق بخشیده بود و چنان پیش رفتند که ماده 140 قانون اساسی عراقی برای تعیین سرنوشت مناطق مورد مناقشه را اجرایی شده می خواندند.
جابجایی نیرو از سوی ارتش و نیروهای وابسته عراقی به سوی کرکوک و خروج کامل نیروهای پیشمرگ از این استان در 16 اکتبر 2017 معادلات را به طور کار تغییر داد و هم اکنون تمامی امور در کرکوک و دیگر مناطق مشمول ماده 140 موسوم به مناطق مورد مناقشه در دست بغداد است.
طی ماه های اخیر، دولت اقلیم کردستان و مقامات سیاسی و نظامی کُرد، تمامی تلاش خود را برای بازگرداندن نیروی پیشمرگ به این استان و دیگر مناطق مورد مناقشه به کار گرفتند، اما با پاسخ منفی دولت مرکزی عراق روبرو شدند.
اعراب و ترکمان ها در کرکوک نیز به شدت مخالف بازگشت نظامیان کُرد به کرکوک و دیگر مناطق مورد مناقشه هستند و همین مخالفت، مانع بزرگی بر سر راه کردها در تحقق این هدف می باشد.
پیش تر محمد حاجی محمود رهبر حزب سوسیالیست کردستان عراق در گفتگویی تفصیلی با کردپرس، درباره احتمال بازگشت نیروهای پیشمرگ اقلیم کردستان به کرکوک، گفت: بر این عقیده نیستم که کُردها بتواند همانند سال 2014 به کرکوک بازگردند. سقوط حکومت دیکتاتوری صدام در بغداد تحول بزرگ و تاثیرگذاری در عراق، منطقه و جهان بود و این نیز فرصتی طلایی برای کُرد در عراق بود. فرصت دوم برای کردها در عراق، روی دادن جنگ داعش بود. هنگام ورود داعش به عراق به دلیل ناتوانی ارتش در جنگ با این گروه و تسلیم و فراری شدن نیروهای ارتش، این کُردها و نیروی پیشمرگ بودند که مقاومت کردند. کردها اجازه ندادند کرکوک و دیگر مناطق به مانند موصل و انبار و دیگر مناطق عراق سقوط کنند و به اشغال داعش درآیند. دو فرصت طلایی مورد اشاره در نتیجه تحولات بین المللی برای کردها پیش آمد، اما هم اکنون چنین فرصتی پیش روی ما نیست.
نظر شما