دورنمای تشکیل نیروی نظامی مشترک کردستانی در عراق

سرویس عراق و اقلیم کردستان – نائب رئیس کمیسیون نیروی پیشمرگ در پارلمان کردستان عراق در گفتگو با کردپرس مشکلات پیش رو و دورنمای تشکیل نیروی نظامی مشترک در اقلیم کردستان عراق را تحلیل کرد.

کردپرس: وجود نیرویی واحد و تحت فرماندهی مشترک و خارج ازسلطه احزاب و شخصیت های سیاسی، از دغدغه های همیشگی سیاسیون و مقامات کُرد عراقی بوده است.

علیرغم گذشت نزدیک به 30 سال از تشکیل کیان فدرالی در شمال عراق و حاکمیت کُردی در این منطقه، هنوز این آرزو تحقق نیافته است که چرایی آن نیازمند تحلیل و تفسیر جداگانه ای است‌ . هم اکنون دو حزب اصلی اقلیم کردستان شامل حزب دمکرات کردستان (پارتی) و اتحادیه میهنی کردستان (یکیتی) دارای شاخه نظامی و نیروی پیشمرگ هستند. به جز این دو حزب فقط حزب سوسیالیت دارای نیروی نظامی است که شمار این نیروهای آن چنان زیاد نیست که در تحلیل و تفسیرها جای گیرد.

جدی ترین تلاش برای تشکیل نیروی نظامی واحد در اقلیم کردستان طی یک دهه اخیر صورت گرفته و این تلاش ها از کانال انجام اصلاحات در وزارت پیشمرگ و ادغام نیروهای وابسته به احزاب بوده است. بر اساس بررسی ها طی 12 سال اخیر بیش از 3 تصمیم برای ادغام لشگرهای 70 (وابسته به اتحادیه میهنی) و 80 (وابسته به حزب دمکرات) نیروی پیشمرگ اقلیم کردستان اتخاذ شده است، اما تاکنون هیچ یک از این تصمیمات به نتیجه نرسیده اند و این نیرو تبدیل به نیرویی واحد نشده و از سوی دیگر، از مجموع 35 فصل تعریف شده در پروژه اصلاحات در وزارت پیشمرگ که تحت سرپرستی ائتلاف جهانی ضد داعش به همین منظور تدوین و ارائه شده، فقط 5 فصل به مرحله اجرا درآمده است.

عثمان کریم نائب رئیس کمیسیون نیروی پیشمرگ در پارلمان کردستان عراق در گفتگو با کردپرس درباره روند اصلاحات در وزارت و نیروهای پیشمرگ اقلیم کردستان و پیگیری این موضوع در دوره جدید پارلمان، گفت: در اولین اقدام، کمیسیون نیروهای پیشمرگ در پارلمان کردستان نشست هایی درباره این موضوع برگزار کرد و برای انجام اصلاحات و اقدامات عملی و جدی تر در این باره زمینه سازیی های انجام شده است و در این میان اتفاق نظر میان همه اعضای کمیسیون بر سر این موضوع وجود دارد. اقدامات خوبی در گذشته در این باره انجام شده است و نتایجی نیز حاصل شده. همان گونه که استحضار دارید بیش از دو سال است که کمیته هماهنگی در وزارت پیشمرگ برای تشکیل نیروی واحد و انجام اصلاحات در این وزارت تشکیل گریده و در حال فعالیت برای حصول این مهم است. آن چه در موضوع انجام اصلاحات در وزارت پیشمرگ و تشکیل نیروی واحد بیش از هر چیز دیگری مهم می نماید وجود اراده سیاسی جدی تر در این باره است.

نائب رئیس کمیسیون نیروی پیشمرگ در پارلمان کردستان درباره اولویت های اصلاحات در وزارت پیشمرگ اقلیم کردستان، خاطرنشان ساخت: باید نیروهای پیشمرگ در چارچوبی ملی سازماندهی شوند و فرماندهی های کل برای هر یک از استان های اربیل، سلیمانیه، دهوک، حلبچه و کرکوک تشکیل شود. وابستگی های حزبی نیروهای پیشمرگ با توجه به واقعیات اقلیم کردستان امری طبیعی است، اما انجام اصلاحات و تشکیل فرماندهی های مذکور و آغاز روندی که در سطوح پایین نیروها تبدیل به نیروهایی ملی شوند امری لازم است و در بلند مدت این امر تاثیرات خود را بر سطوح عالی تر خواهد گذاشت و عرق و تعهدات ملی نیروها بیشتر خواهد شد و بر مسائل حزبی پیشی می گیرد.

عضو فراکسیون اتحادیه میهنی در پارلمان کردستان، افزود: انجام اصلاحات در وزارت پیشمرگ ضروری است، متاسفانه تاکنون اقدامات در حد انتظارات نبوده است و این در حالی است که شاهد فعالیت کمیته هماهنگی در وزارت پیشمرگ برای انجام اصلاحات و از سوی دیگر، وجود پروژه ای هستیم که از سوی کشور های عضو ائتلاف ضد داعش از جمله آمریکا، آلمان و انگلیس تدوین شده و در حال اجرا است.

نائب رئیس کمیسیون پیشمرگ در پارلمان کردستان درباره موانع پیش روی انجام اصلاحات در نیروهای پیشمرگ اقلیم کردستان، گفت: اصلی ترین مانع وجود دو نیروی متفاوت است. این دو نیروی نظامی وابسته به حزب دمکرات کردستان (پارتی) و اتحادیه میهنی کردستان (یکیتی) هستند و تمامی این نیروها افراد حزبی بوده اند و هم اکنون نیز همان وابستگی و تعهدات حزبی را دارا هستند. تاکنون زمینه سازی کاملی برای این مهم صورت نگرفته و لازم است در این مقطع تلاش کنیم آرام آرام عرق و پایبندی ملی را در میان نیروهای پیشمرگ وابسته به احزاب تقویت کنیم و به جایی برسیم که در سطوح عالی نیز به همین نقطه برسیم و نیرویی ملی فراحزبی که حافظ و پاسبان این سرزمین و دستاوردها آن باشد تشکیل شود.

وی تصریح کرد: هم اکنون اراده سیاسی برای انجام اصلاحات در وزارت و نیروهای پیشمرگ مشاهده می شود، اما در حد انتظارات نیست.

عثمان کریم به پروژه ائتلاف بین المللی برای همکاری و همراهی با اقلیم کردستان به منظور انجام اصلاحات در نیروهای پیشمرگ نیز اشاره کرد و در این باره هم گفت: احتمالا نتایج اقدامات انجام شده در این باره در حد انتظارات این ائتلاف نیز نبوده، اما اقدامات خوبی انجام شده است.

نائب رئیس کمیسیون نیروی پیشمرگ در پارلمان کردستان درباره تاثیرات به نتیجه رسیدن پروژه اصلاحات در وزارت پیشمرگ بر جایگاه و وزن سیاسی کُردها در عراق و به ویژه در مذاکرات با بغداد، گفت: بدون شک در هر کشوری نیروهای دفاعی و نظامی تاثیر شایانی بر تعیین وزن و جایگاه سیاسی آن کشور دارند. در عراق نیز به همین صورت است. اگر ما در اقلیم کردستان دارای نیروی نظامی و دفاعی قدرتمند و واحد با پایبندی های ملی و خارج از سلطه احزاب باشیم، وزن و جایگاه سیاسی قوی تری در مقابل دولت مرکزی عراق و هر طرف دیگری خواهیم داشت و تاثیرات مثبت خاص خود را خواهد داشت.

یکی از مطالبات و درخواست های کردها در عراق پس از رویدادهای 16 اکتبر 2017 و بازگشت حاکمیت بغداد به مناطق مشمول ماده 140 قانون اساسی موسوم به مناطق مورد مناقشه به ویژه کرکوک، بازگشت دوباره نیروهای نظامی و امنیتی کرد و اداره مشترک این مناطق می باشد. درخواستی که تاکنون از سوی مقامات بغداد مورد اعتنا قرار نگرفته است. عثمان کریم درباره تلاش های پارلمان کردستان و در این میان، کمیسیون نیروی پیشمرگ برای بازگشت نیروهای پیشمرگ به کرکوک و دیگر مناطق مورد مناقشه، اظهار کرد: کمیسیون نیروی پیشمرگ در پارلمان کردستان برای بازگشت نیروهای پیشمرگ به مناطق مورد مناقشه دارای پروژه می باشد و در این باره از سوی هیئت وزارت پیشمرگ اقلیم کردستان با وزارت دفاع عراق گفتگوهایی با نظارت پارلمان کردستان انجام شده است تا تامین امنیت و اداره این مناطق به صورت مشترک از سوی دو نیرو انجام شود. متاسفانه علیرغم برگزاری چندین نشست و مذاکره هنوز این هدف محقق نشده و آن گونه که انتظار می رفت پیشرفتی حاصل نشده است.

مصاحبه : حسن صالحی سرویس عراق و اقلیم کردستان خبرگزاری کردپرس

کد خبر 146883

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha