کردپرس: طی ماه های اخیر تنش در روابط حزب دمکرات کردستان (پارتی) و حزب کارگران کردستان (پ.ک.ک) به اوج رسید و پیش بینی ها نیز حاکی از احتمال وقوع درگیری نظامی میان آن ها بود.
پ.ک.ک، پارتی را به همراهی و همکاری دولت ترکیه در حملات نظامی به این حزب و عملیات های ارتش ترکیه در خاک اقلیم کردستان علیه خود متهم و تهدید به انتقام کرد.
در مقابل، پارتی ضمن تکذیب اخبار و گزارش ها و ادعاها مبنی بر همکاری نظامی و اطلاعاتی با ارتش ترکیه در خاک اقلیم کردستان علیه پ.ک.ک، این حزب را عامل بی ثباتی در مناطق مرزی اقلیم و قربانی شدن شهروندان غیرنظامی در نتیجه حملات ترکیه معرفی می کند.
محمود عثمان سیاستمدار کهنه کار کُرد در عراق در گفتگو با کردپرس درباره تنش های میان پارتی و پ.ک.ک و تاثیرات آن بر جایگاه و نقش آفرینی آن ها در منطقه ، گفت: اصل مسئله به آنکارا و رویکرد و نگرش حکام ترکیه به ویژه به مسئله کُرد در این کشور و معادلات کُردی در منطقه باز می گردد. مشکل اصلی این جا است. طرف های کُردی به ویژه پ.ک.ک و عبدالله اوجالان آمادگی خود را برای گفتگو و حل مسئله از طریق صلح آمیز و مذاکره اعلام کرده اند، اما طرف تُرک این درخواست را رد کرده است. اگر حاکمیت ترکیه نیز اراده ای به انجام گفتگوها و حصول صلح داشته باشد؛ حل و فصل مسائل، سهل و آسان خواهد بود. اما آن چه که دیده می شود، عدم تغییر سیاست و رویکرد از سوی دولت آنکارا می باشد و این هم اشتباه است. اشتباه اصلی، پافشاری بر این سیاست است. بدون شک مسئله کُرد در ترکیه وجود دارد و احزاب و گروه هایی نیز آن را نمایندگی می کنند و همان گونه که شاهدیم این مسئله با جنگ و سلاح قابل حل نیست و تجربه 40 سال گذشته این مهم را به اثبات رسانده است.
محمود عثمان افزود: درگیری ها و نزاع نظامی میان ترکیه و پ.ک.ک به خاک اقلیم کردستان نیز کشیده شده است و حزب دمکرات کردستان (پارتی) را هم درگیر این مسئله کرده و به حکم این که مناطق مرزی با ترکیه تحت حاکمیت و کنترل پارتی است، بیشترین تبعات این درگیری متوجه این حزب شده است. ممکن است ترکیه تلاش می کند کُردها در عراق در چارچوب سیاست ها و منافع این کشور با پ.ک.ک جنگ کنند، اما این هدف محقق نخواهد شد.
وی خاطرنشان ساخت: همان گونه که استحضار دارید مسعود بارزانی رهبر حزب دمکرات کردستان در آخرین موضع گیری خود تاکید کرد که اجازه نخواهد داد دست کُرد به خون کُرد آغشته شود و جنگ میان کُردها تکرار نخواهد شد و این موضع نیز تاثیرات مثبتی خواهد داشت و مانع وقوع چنین جنگی شده است و در آینده نیز اجازه جنگ را نخواهد داد. این موضع و رویکرد بارزانی نشانه این است که پارتی قصد جنگ با پ.ک.ک را ندارد. به عقیده من در نهایت، آنکارا مسئله کُرد در ترکیه را حل خواهد کرد و اوجالان هم از زندان آزاد خواهد شد. مطالبات پ.ک.ک هم زیاد و غیر قابل اجرا نیست.
تحرکات و عملیات های ارتش ترکیه به صورت زمینی و هوایی در مرزهای مشترک اقلیم کردستان عراق و کشور ترکیه سابقه ای طولانی دارد.
این روند از سال 2007 بدون وقفه تاکنون ادامه داشته است، به ویژه بمباران منطقه توسط هواپیماهای جنگی ارتش ترکیه و توپباران منطقه از طریق یگان توپخانه ای دور برد ارتش این کشور. این وضعیت موجب تخلیه بیش از 400 روستا در امتداد مرزها شده است. این حملات ویران شدن بیمارستان ها، مدارس و منازل مسکونی، از میان رفتن زیرساخت های ارتباطی از جمله راه های مواصلاتی و همچنین جان باختن و مجروح شدن شهروندان را نیز به دنبال داشته است. عملیات های اخیر هم تداوم نقض حاکمیت ملی عراق از سوی ترکیه به بهانه حضور نیروهای حزب کارگران کردستان در امتداد مرزها می باشد.
نیروهای پ.ک.ک از سال 1984 در مثلث مرزی میان ایران، عراق و ترکیه به ویژه در کوهستان قندیل مستقر هستند و درگیری نظامی میان این حزب سیاسی و ترکیه آغاز و تاکنون ادامه داشته است.
پیش تر شاهد توافق هایی میان کشورهای منطقه از جمله ترکیه و عراق، برای انجام عملیات های برون مرزی علیه گروههای مسلح مخالف بوده ایم.
طی سال های اخیر انتقاد های شدیدی از سکوت دولت مرکزی عراق و دولت اقلیم کردستان در مقابل حملات و عملیات های نظامی ترکیه مطرح شده است و برخی ها وجود توافق پنهانی میان اربیل و بغداد با آنکارا برای ورود نیروهای ارتش ترکیه به اقلیم کردستان را محتمل می دانند.
محمود عثمان درباره موضع منفعلانه دولت اقلیم کردستان و دولت مرکزی عراق در موضوع نقض حاکمیت ملی عراق از سوی ارتش ترکیه و اشغال مناطقی از خاک اقلیم کردستان و انجام عملیات های نظامی از سوی این ارتش و احتمال وجود توافقی با ترکیه بر سر این موضوع، اظهار کرد: وجود توافق میان دولت مرکزی عراق و یا دولت اقلیم کردستان با دولت ترکیه برای انجام عملیات های نظامی ارتش ترکیه در خاک عراق را بعید می دانم، اما بر این عقیده ام که این سکوت اشتباه است. ترکیه به صورت مداوم از طریق توپ و جنگنده ها خاک اقلیم کردستان را هدف قرار می دهد و با عبور از مرز و نقض حاکمیت ملی عراق، اقدام به انجام دادن عملیات های نظامی گسترده در خاک اقلیم کردستان می کند و همزمان دارای پایگاه های متعدد نظامی در خاک اقلیم کردستان است. پیشتر چندین بار تاکید کرده ام که باید مقامات و نهادهای حاکمیتی در عراق و اقلیم کردستان در سطع جهانی و به ویژه از طریق سازمان های بین المللی و در این میان، سازمان ملل و شورای امنیت این سازمان به این اقدامات ترکیه و حضور نظامی و عملیات های ترکیه در خاک اقلیم اعتراض نمایند و بر ضرورت احترام به حاکمیت عراق تاکید کنند. بدون شک اقلیم کردستان می تواند در این موضوع نقش آفرینی کند.
نماینده اسبق مجلس عراق تصریح کرد: در مسئله نقض حاکمیت عراق از سوی ترکیه، مشکل اساسی را باید نزد آمریکا جستجو کرد. این کشور در جنگ ترکیه با پ.ک.ک و اقدامات آنکار در منطقه، دستی بر آتش دارد و همیشه جانب ترکیه را می گیرد و در کنار این کشور است. آمریکا عامل و مسئول سیاست ها و تحرکات نظامی ترکیه در منطقه به ویژه در عراق و حضور نظامی و عدم خروج نظامیان ترکیه در منطقه و تمامی تحرکات این کشور است. اگر آمریکا بخواهد می تواند مانع از اقدامات ترکیه باشد، اما چنین کاری نخواهد کرد و موجب ایجاد بحران ها و مسائل جدی در منطقه شده است و از گذشته تاکنون آمریکا نقشی بسیار منفی در این منطقه ایفا کرده و می کند.
وی خاطرنشان ساخت: فروش و تحویل سلاح های پیشرفته به ترکیه برای استفاده در جنگ با پ.ک.ک و به ویژه هواپیماهای بدون سرنشین در راستای شناسایی و هدف قراردادن مواضع پ.ک.ک در قندیل و دیگر مناطق، نمونه کوچکی از پشتیبانی آمریکا از ترکیه و نقش منفی این کشور در معادلات منطقه است. امیدوارم جنگ در منطقه به پایان برسد و ملل منطقه در صلح و آرامش به سر برند و ان شا الله با عدم انتخاب دونالد ترامپ برای ریاست جمهوری آمریکا در دور آینده، زمینه برای صلح و ثبات در منطقه ما مهیاتر شود.
مصاحبه : حسن صالحی سرویس عراق و اقلیم کردستان خبرگزاری کردپرس
نظر شما