نگرانی کُردها از نتایج سرشماری نفوس در مناطق مورد مناقشه عراق

سرویس عراق و اقلیم کردستان – یکی از نمایدگان پارلمان کردستان – عراق از نگرانی کردها از نتایج سرشماری نفوس در مناطق مورد مناقشه خبر داد.

به گزارش کردپرس، عبدالناصر احمد دبیر کمیسیون مناطق مورد مناقشه در پارلمان کردستان عراق با شرکت در یکی از برنامه های رادیو کردی زبان نوا، درباره سرشماری نفوس که قرار است سال آینده میلادی در تمامی استان های عراق و به ویژه مناطق مشمول ماده ١٤٠ موسوم به مناطق مورد مناقشه برگزار شود، گفت: اگر سرشماری واقعی و صحیح با حضور نیروهای پیشمرگ و سرپرستی سازمان ملل انجام نشود، جمعیت کردها بر اساس نتایج سرشماری بسیار کاهش خواهد یافت.

وی از نتایج سرشماری عمومی نفوس در مناطق مورد مناقشه برای کردها ابراز نگرانی کرد و گفت: بیش از ١٦ سال است که ماده ١٤٠ قانون اساسی عراق اجرایی نشده و دو برابر این زمان نیز بگذرد این ماده اجرایی نخواهد شد.

بر اساس اعلام وزارت برنامه‌ ریزی عراق، سرشماری عمومی نفوس در این کشور ماه اکتبر سال 2020 انجام خواهد گرفت و مراحل آمادگی برای این امر به اتمام رسیده است.

مقامات عراقی ضمن تاکید بر این که‌ خدمت‌ رسانی و برآوردن انتظارات مردم از اهداف اصلی انجام سرشماری عمومی است، اعلام کرده‌ اند هیچ مانع یا مشکل سیاسی پیش‌ روی انجام سرشماری نیست و فضای سیاسی موجود برای انجام آن مناسب است. آخرین سرشماری عمومی نفوس در عراق در سال 1987 صورت گرفته است و بر اساس تخمین ها، جمعیت این کشور حدود 38 میلیون نفر است.

در میان کردها نگرانی های جدی از برگزاری سرشماری نفوس در عراق وجود دارد.

اولین نگرانی آن ها مربوط به‌ مناطق مشمول ماده‌ 140 قانون اساسی عراق موسوم به‌ مناطق مورد مناقشه‌ است، یا آن چه‌ طرف کُردی، مناطق کردستانی خارج از اداره‌ اقلیم کردستان می خوانند.

بر اساس این ماده قانونی، سرنوشت این مناطق باید پس از عادی سازی، سرشماری عمومی و همه پرسی از ساکنان آن تعیین شود.

پس از رویدادهای 16 اکتبر 2017 سلطه‌ و حضور سیاسی و نظامی کُردها بر مناطق مورد مناقشه‌ پایان یافت و با بازگشت حاکمیت بغداد عملا کُردها در موضع ضعف قرار گرفته‌ و به‌ دلیل رویدادها و تنش های سیاسی، جمعیت زیادی از ساکنان کُرد مناطق مذکور به‌ ویژه‌ استان کرکوک و بخش هایی از نینوا مناطق خود را ترک کرده‌ و آواره‌ اقلیم کردستان شدند و در مقابل، بر اساس اظهارات مقامات کُرد، اعراب از دیگر مناطق عراق در چارچوب پروسه‌ تعریب جای ساکنان کُرد را گرفته‌ اند.

کاوه محمد رئیس دانشکده مدیریت و اقتصادی دانشگاه سلیمانیه و کارشناس در اطلاعات و آمار درباره سرشماری سال ٢٠٢٠ در عراق ضمن اشاره به این که سرشماری موضوعی علمی است، گفت که در کشورهای دارای آشوب و بحران، سرشماری تبدیل به موضوعی سیاسی می شود.

وی، ضمن ابراز تردید نسبت به مشخص شدن جمعیت طیف های قومی و مذهبی در نتیجه سرشماری، گفت: هیچ تضمینی برای مشخص شدن جمعیت طیف های قومی و مذهبی وجود ندارد و از سوی دیگر، هیچ تضمینی وجود ندارد که سوالات مطرح شده در فرم های سرشماری به نفع کردها طرح شده باشند.

وی به سرشماری سال ١٩٨٧ در عراق اشاره کرد و گفت: اکثریت جمعیت کردها در آن مقطع به صورت اجباری هویت ملی خود را از دست دادند و از طریق سرشماری هویت آن ها به عرب تغییر یافت.

کد خبر 147438

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha