حکایت قطاری که به ایلام نیامد! / خداداد ابراهیمی*

سرویس ایلام - یکی از تعهدات همه‌ی دولت های گذشته به مردم استان ایلام در راستای محرومیت زدایی، اتصال ایلام به شبکه ریلی کشور بوده لذا مسئولان ارشد قبلی و فعلی استان در مقاطع مختلف زمانی این مهم را هر چند با ناکامی پیگری کرده‌اند.

بررسی‌ها حاکی ازآن است که خطوط راه آهن ایران از سال ۱۳۰۵ به بهره‌برداری رسیده و نخستین خط ریلی از «بندرترکمن» تا «بندر امام خمینی» امتداد یافته است. پس از آن به تعداد مسیرهای قطار ایران اضافه شد تا جایی که هم اکنون تمامی نقاط کشور، به جز چند استان انگشت شمار - از جمله ایلام - هنوز به شبکه ریلی کشور متصل نشده‌اند.

دراین میان اتصال ایلام به شبکه‌ی ریلی کشور، از چند منظر حائز اهمیت و فوریت است؛ یکی اینکه شهر مرزی مهران واقع دراستان مرزی ایلام، انتخاب نخست مسافران و زائران خارجی و داخلی برای تردد به عتبات عالیات است. دوم اینکه یکی از تعهدات همه‌ی دولت های گذشته به مردم این استان در راستای محرومیت زدایی، اتصال ایلام به شبکه ریلی کشور بوده که در دسترسی آسان به سایر مناطق و خروج از بن بست نقش مهمی در توسعه و اقتصاد ایلام دارد. لذا مسئولان ارشد قبلی و فعلی استان در مقاطع مختلف زمانی این مهم را هر چند با ناکامی پیگری کرده‌اند:

۸ آذر ۱۳۹۰ بود که «مجتبی اعلایی» استاندار وقت، کلنگ‌زنی راه‌آهن ایلام؛ به عنوان مهمترین پروژه سفر چهارم دولت به استان ایلام را اعلام کرد (ایسنا). یکسال بعد یعنی۱۲ دی ۱۳۹۱ «محمود عباس زاده‌ی مشکینی» استاندار وقت خبر داد: تا پایان سال جاری کلنگ فاز اول اتصال ایلام به شبکه سراسری راه آهن، بر زمین زده خواهد شد (قدس آنلاین) و در نهایت ۲۲ خرداد ۱۳۹۲ رسانه ها اعلام کردند که کلنگ احداث راه آهن ایلام با حضور محمود احمدی‌نژاد رئیس جمهور به زمین زده شد ( ایلنا).

در سایه‌ی تبلیغات پوپولیستی و دروغین دولت قبل راه آهن ایلام روی ریل وعده ها، رها شد و این مهم به دولت روحانی سپرده شد. ۶ مرداد ۱۳۹۵ در دیدار «محمدرضا مروارید» استاندار وقت ایلام با رئیس جمهور عنوان شد: پیگیری رئیس جمهور برای اتصال ایلام به راه آهن… پس از آن نیز مروارید بارها به رایزنی های مستمر خود با مسولان کشوری در این راستا ادامه داد. با آمدن «قاسم سلیمانی دشتکی» به ایلام، پروژه راه آهن ایلام با تبلیغات فرا مرزی پیگیری شد.

۱۳۹۷/۹/۹در دیدار سلیمانی دشتکی استاندار ایلام و نماینده مجلس عراق عنوان شد: عزم ایران و عراق برای ایجاد خط راه‌آهن ایلام - نجف…

مدتی بعد در ۲۹ دی ۱۳۹۷ مدیر کل راه و شهرسازی استان ایلام، از کلنگ‌زنی پروژه راه آهن ایلام تا دو ماه آینده خبر داد. چهارشنبه ۱۸ دی ۹۷ استاندار ایلام از توافق این استانداری با وزارت راه و شهرسازی برای به پیمان گذاشتن مسیر راه آهن اسلام آباد – ایلام خبر داد (ایرنا) و در نهایت مدیرکل راه و شهرسازی ایلام اعلام کرد: پروژه راه آهن ایلام قبل از اربعین ۹۸ کلنگ زنی می‌شود. (۲۴ شهریور۹۸/ تسنیم)

هر چند که هم استانداران پیشین، هم نمایندگان ادوار و هم هر سه نماینده فعلی مردم ایلام، با جدیت و سخت‌کوشی، پروژه‌ی راه آهن ایلام را پیگیری کرده‌اند اما مستندات و مکاتبات نشان می دهد که سلام امینی به صورت جدی این موضوع را پیگیری و خبر قطعیت اتصال ایلام به شبکه سراسری راه آهن را رسانه‌ای کرده است. وی درتاریخ ۹۶/۵/۲۵ مجوز کتبی موافقت و پیمان سپاری راه آهن ایلام را از آخوندی، وزیر وقت راه و شهرسازی دریافت و مناقصه‌ی ۱۷ کیلومتر از این پروژه را از سمت شهرستان اسلام آباد کرمانشاه به سمت ایلام پیگیری کرد. اما بحران های پی درپی دولت، استیضاح وزیر راه و نیز موضوع تحریم های استکبار جهانی دست به دست هم دادند تا این پروژه‌ی حیاتی هر بار به بهانه‌ای به تعویق بیفتد.

این روزها یک بار دیگر موضوع راه آهن ایلام بر سر زبان ها افتاده. مردم و رسانه ها می پرسند: بالاخره قطار به ایلام می آید یا نه؟! آنان مدام بهره برداری زودهنگام راه آهن سایر استان های کشور را با گوشه و کنایه ها انتقادی به رُخ مسئولان ایلامی می کشند. تا اینکه اخیرا مدیرکل راه و شهرسازی اعلام کرد: پروژه‌ی راه آهن ایلام همزمان با سفر رئیس جمهور به استان کلنگ‌زنی می‌شود؛ هر چند که روحانی یا در دوره‌ی اول و یا در دوره‌ی دوم ریاستش بر دولت، می توانست پروژه راه آهن ایلام را به سامان برساند. اما سؤال مهم اینجاست چرا یک پروژه‌ی مهم در یک استان محروم، پس از سال ها تاخیر، باید حتما در سفر احتمالی رئیس جمهور کلنگ زنی شود؟

روحانی که از سال ۹۳ تا کنون سراغی از ایلامیان نگرفته، قرار بود چند سال پیش، سفر استانی‌اش را به ایلام انجام دهد اما هر بار با عذر و بهانه هایی این سفر به بعد موکول شد و حالا قراراست که در آستانه‌ی اربعین، سفرش را به ایلام قطعی کند تا در کنار پروژه های ریز و درشت دیگر، کلنگ راه آهن ایلام را هم برای دومین بار برزمین بزند. تا شاید بالاخره عبور قطار از کنار جنگل های آتش گرفته و مردمان دلسوخته‌ی این استان توسعه نیافته، امید و توسعه را به ارمغان بیاورد شاید!!

*روزنامه نگار ایلامی

کد خبر 147790

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha