به گزارش کردپرس، شبکه تلویزیونی روداو گفتگویی با صفین دزه یی رئیس نهاد روابط خارجی اقلیم کردستان در ارتباط با هفتاد و چهارمین نشست سالانه مجمع عمومی سازمان ملل متحد که با حضور رهبران کشورهای جهان در مقر این سازمان در نیویورک برگزار شد، انجام داد.
دزه یی به عنوان عضوی از هیئت عراقی و به نمایندگی از اقلیم کردستان در نشست سالانه مجمع عمومی سازمان ملل متحد حضور داشت.
در آغاز این گفتگو آمده است: فشارهای آمریکا بر ایران بیشتر شده و واکنش های ایران نیز به همان نحو افزایش یافته، کشمکش میان این دو کشور هم به صورت مستقیم بر اقلیم کردستان و عراق تاثیرگذار است، اما صفین دزه یی تاکید دارد که اجازه نخواهند داد اقلیم کردستان قربانی کشمکش های میان ایران و آمریکا شود.
وی در این مصاحبه که در ادامه می خوانید، به اراده اقلیم کردستان برای افزایش روابط خارجی اشاره داشته و تاکید نمود: جایگاه اقلیم کردستان این مهم را به اثبات رساند که جامعه جهانی به سادگی آن را کنار نخواهد گذاشت.
مشروح مصاحبه:
شما یکی از اعضای هیئت عراقی در دیدار با دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا بودید، محورهای مورد گفتگو در این دیدار چه بود؟
صفین دزه یی: محور اصلی دیدار هیئت عراقی با رئیس جمهور آمریکا آخرین اوضاع و تحولات خاورمیانه بود، به ویژه تنش ها و مسائلی که به صورت مستقیم بر اوضاع عراق تاثیرگذار هستند و این که نقش عراق در این معادلات چه خواهد بود؟ بر سر این موضوعات گفتگو شد. همچنین بر سر روابط دو جانبه آمریکا و عراق و تداوم ثبات این کشور و پشتیبانی و حمایت های آمریکا از عراق و تثبیت ثبات و توسعه اقتصادی محورهای اصلی این نشست بود.
فشارهایی از سوی ایران و آمریکا به عراق و اقلیم کردستان وارد می شود؛ شما در نشست سالانه مجمع عمومی سازمان ملل متحد با هیئت های هر دو کشور دیدار و گفتگو داشتید. آیا در این نشست ها از سوی هیئت های این دو کشور فشار بر هیئت عراقی برای حمایت از آن ها را احساس کردید؟
صفین دزه یی: واقعیت این است که طی چند سال گذشته کشور عراق با مجموعه ای از مشکلات و مسائل جدی شامل جنگ و نزاع و تحریم و مصیبت های بسیاری مواجه شد، به همین دلیل عراق کنونی دیگر توان و تحمل تبدیل به میدان جنگ و کشمکش و نهایی شدن نزاع ابر قدرت ها؛ حال منطقه ای یا جهانی را ندارد. به همین دلیل در تمامی نشست ها اشاره شد که عراق و به ویژه اقلیم کردستان نباید تبدیل به میدان کشمکش ها شوند. واقعیت این است که این بخش عراق از لحاظ امنیت و ثبات و توسعه اقتصادی پیشرفت چشمگیری به خود دیده است و نباید آن را قربانی کنیم.
ما دارای روابط حسنه ای با ایران هستیم و به دلیل همسایگی با این کشور و پیوستگی های تنگاتنگ و عمیق تاریخی و اجتماعی، خواستار تداوم این روابط هستیم. همزمان آمریکا که یکی از کشورهای همپیمان ما است و همکار ما در روزهای سخت بوده و لازم است این توازن حفظ گردد و عراق تبدیل به میدان منازعات نشود.
روابط بغداد و اربیل به ویژه مذاکرات بر سر مسئله نفت و بودجه را چگونه ارزیابی می کنید؟
صفین دزه یی: آنچه سال جاری به اقلیم کردستان پرداخت شد، در چارچوب بودجه نبود. توافقی جنتلمن منشانه میان اربیل و بغداد بود تا بخشی از حقوق کارمندان اقلیم کردستان شامل 55 تا 60 درصد آن از سوی دولت مرکزی پرداخت شود و باقی مانده آن از سوی دولت اقلیم کردستان و با درآمد حاصل از فروش نفت تامین گردد. قرار بر این بود که طی شش ماه گفتگوهای فشرده با هدف حل و فصل مسائل مربوط به نفت و تحویل روزانه 250 هزار بشکه نفت از سوی اقلیم به بغداد و دیگر تعهدات دولت اقلیم کردستان انجام گیرد. مذاکرات هر چند با تاخیر، اما آغاز شد. هم اکنون مذاکراتی جدی در سطوح مختلف وزرا و هیئت های فنی میان اربیل و بغداد جریان دارد. تلاش ها بر این امر متمرکز است که طی ماه جاری و پیش از آغاز گفتگوها بر سر لایحه بودجه 2020 در مجلس نمایندگان عراق، این موضوع حل و فصل گردد. همگی به این امر واقفیم که قانون بودجه فقط برای یک سال است بدین معنی که قانون سال جاری تا پایان سال قابل اجرا است و قانون سال آینده نیز به همان نحو. امیدواریم در این زمان اندک بتوانیم به توافقی خوب دست یابیم.
فضای موجود مناسب است و هم اکنون هیئتی از پارلمان کردستان در بغداد حضور دارد و هیئت های دیگر نیز با هدف گفتگو بر سر مسائل مختلف به بغداد سفر می کنند.
پس از گذشت دو سال از برگزاری رفراندوم که اقلیم کردستان با بی سابقه ترین فشارها و تحریم های دیپلماتیک روبرو شد، شما به عنوان رئیس نهاد دیپلماسی خارجی اقلیم کردستان در بزرگترین رویداد دیپلماتیک در عرصه بین الملل حضور یافتید که در آن رهبران 150 کشور حضور داشتند. آیا هم اکنون تداوم این تحریم ها علیه اقلیم کردستان یا تبعات آن را احساس می کنید یا این که روابط دیپلماتیک اقلیم کردستان به وضعیت پیشین و پیش از تحریم ها بازگشته است؟
صفین دزه یی: جایگاه و وزن اقلیم کردستان در مقطعی که به آن اشاره داشتید این مهم را به اثبات رساند که به سادگی در معادلات منطقه و جهانی کنار گذاشته نمی شود. این واقعیت است که تلاش هایی جدی برای تضعیف و حتی نابودی هویت و کیان سیاسی اقلیم کردستان و حقوق قانونی آن در جریان بود. شاهد لشکرکشی به سوی اقلیم کردستان بودیم که در سحیلا و پردی این لشکرکشی را متوقف کردیم. همزمان شاهد دیپلماسی اقلیم کردستان و رهبری کردستان بودیم که آن زمان جناب نچیروان بارزانی در کسوت نخست وزیری با استفاده از روابط دیپلماتیک خود در سطح بین الملل توانست تحریم ها را بشکند و این مهم با روابط با فرانسه و دیگر کشورهای اروپایی انجام شد. دعوت رسمی به پاریس از سوی ماکرون رئیس جمهور فرانسه در این راستا بود. نقش فرانسه در این مهم قابل تقدیر است و این کشور توانست در دوران نخست وزیری حیدر العبادی بغداد را مجبور به انجام گفتگو با اقلیم کردستان کند و از حل و فصل منازعات از راه های خشونت آمیز و تهدید دور ساخت.
اقلیم کردستان توانست به صورت موفقیت آمیز و قدم به قدم از گوشه گیری بین المللی و تحریم های هوایی و زمینی خارج شود . امروز هم در نشست های بین المللی حضور می یابد. رئیس و نخست وزیر اقلیم کردستان نیز همچون گذشته از هیئت های دیپلماتیک خارجی استقبال می کنند و هر ماه چندین هیئت عالی رتبه کشورها در سطح وزیر و سطوح عالی تر به اقلیم کردستان سفر می کنند. در تلاش هستیم روابط بین المللی اقلیم کردستان را مرحله به مرحله گسترش دهیم. همراه با هیئت رئیس جمهور عراق در سفر به سازمان ملل حضور داشتیم و در نشست سالانه حضور یافتیم و در نشست های هیئت با مجموعه ای از رهبران کشورها شامل روسای جمهور و نخست وزیران کشورهای قدرتمند جهان نیز حضور داشتیم. این مهم نتیجه روابط جاری میان اربیل و بغداد به ویژه در دوران نخست وزیری جناب عادل عبدالمهدی است که پشتیبانی تمام و کمال اقلیم کردستان را با خود دارد.
نظر شما