تاثیرات تشکیل همپیمانی کردستانی بر سرنوشت کُردها در کرکوک

سرویس عراق و اقلیم کردستان – رئیس کمیسیون امنیتی شورای استانی کرکوک در گفتگو با کردپرس، تغییرات پیشین اداری در این استان مورد مناقشه‌ شمال عرق به‌ ویژه‌ الحاق چهار شهر این استان به‌ استان های همجوار و روند تغییرات بافت جمعیتی در مقاطع پیشین و کنونی را خطری جدی برای آینده‌ کردها عنوان و اهمیت تشکیل ائتلاف مشترک کردستانی برای انتخابات شوراهای استانی سال آینده‌ را تشریح نمود.

کردپرس: انتخابات شوراهای استانی عراق بنا به‌ مصوبه مجلس نمایندگان این کشور قرار است 1 آوریل سال 2020 میلادی برگزار شود. احزاب سیاسی اقلیم کردستان عراق در نشست مشترکی در اربیل که شنبه 6 مهر 1398 برگزار شد، بر سر شرکت در انتخابات شوراهای استانی عراق در یک لیست مشترک با نام "هم‌پیمانی کردستانی" به توافق دست یافتند. بر اساس توافق مذکور، احزاب کردستانی در کرکوک و دیگر مناطق مشمول ماده ۱۴۰ عراق موسوم به مناطق مورد مناقشه با یک لیست واحد در انتخابات شوراهای استانی شرکت می کنند.

رویدادهای 16 اکتبر 2017 و پایان حاکمیت بلامنازع کردها در مناطق مورد مناقشه‌ عراق در شمال این کشور به‌ ویژه‌ در استان کرکوک و آواره شدن شمار زیادی از ساکنان کُرد این مناطق که‌ فقط در کرکوک جمعیتی بالغ بر 150 هزار نفر می باشند، موجب نگرانی کردها از نتایج این انتخابات از سویی و از سوی دیگر، تاثیرات وضعیت موجود بر سرشماری نفوس سال آینده‌ بر سرنوشت این مناطق است.

احزاب کردستانی با توافق بر سر تشکیل یک لیست واحد برای انتخابات شوراهای استانی به‌ ویژه‌ برای مناطق مورد مناقشه،‌ تلاش های خود برای احیا جایگاه‌ در این مناطق و جلوگیری از تضعیف بیشتر را آغاز کرده‌ اند.

این تلاش ها در حالی است که‌ هنوز و علیرغم گذشت سه‌ ماه‌ از توافق حزب دمکرات کردستان (پارتی) و اتحادیه‌ میهنی کردستان (یکیتی ) بر سر نامزدی طیب جبار برای تصدی استانداری کرکوک هنوز این توافق اجرایی نشده‌ و شورای استانی که‌ کردها اکثریت کرسی ها را در چارچوب فراکسیون برادری در دست دارند، به‌ دلیل اختلافات داخلی نتوانسته‌ اند به‌ این مهم نائل آیند که‌ بدون شک بسیاری از مسائل و مشکلات آنان در کرکوک را حل و فصل خواهد کرد.

آزاد جباری رئیس کمیسیون امنیتی شورای استانی کرکوک در گفتگو با کردپرس در خصوص توافق بر سر تشکیل ائتلاف انتخاباتی کردستانی و اهمیت آن برای جایگاه کردها در مناطق مورد مناقشه، گفت: وجود لیست مشترک در انتخابات شوراهای استانی عراق در سال 2020 برای کردها در مناطق مشمول ماده 140 بسیار مهم است. در چنین حالتی آرا کردها به هدر نخواهند رفت و پراکنده نمی شوند. بر اساس اصلاح قانون انتخابات که اخیرا در مجلس نمایندگان عراق تصویب شده است، بزرگترین لیست بیشترین آرا را نصیب خود خواهد کرد. اتحاد و تشکیل لیست مشترک در مقطع کنونی منافع کردها به ویژه در مناطق مورد مناقشه را تضمین می کند و این مهم منوط به اراده مشترک و جلوگیری از بروز هر گونه مشکلی در تشکیل لیست مشترک و یا ایجاد انشقاق در آن است. احزاب در این تصمیم باید فقط منافع کردها و کردستان را در نظر بگیرند و این اقدام قدمی است در راستای تامین و تضمین منافع کرکوک و کرکوکی ها.

در جریان رویدادهای 16 اکتبر 2017 بر اساس گزارش های رسانه ای و اظهارات مقامات اقلیم کردستان، بیش از 150 هزار شهروند کُرد از استان کرکوک آواره شده و با بازگشت حاکمیت سیاسی و نظامی دولت مرکزی به این استان و دیگر مناطق مورد مناقشه، کُردها از آغاز دوباره پروژه عرب سازی مناطق و تغییر بافت جمعیتی و به حاشیه راندن کُردها در ساختار اداری و نظامی انتقاد دارند. وضعیت موجود نگرانی همه احزاب کردستانی از نتایج انتخابات شوراهای استانی در مناطق مورد مناقشه و همچنین سرشماری عمومی نفوس و مسکن و از دست دادن همیشگی این مناطق را به دنبال داشته است.

رئیس کمیسیون امنیتی شورای استانی کرکوک درباره نتایج احتمالی انتخابات شوراهای استانی سال 2020 برای کُردها در عراق در صورت تداوم وضعیت موجود، اظهار کرد: در صورت حضور کُردها در انتخابات با لسیت مشترک و کشاندن شهروندان کُرد به پای صندوق های رای، بدون شک کُردها و احزاب کردستانی نتایج قابل قبول و امیدوار کننده ای خواهند داشت و به ویژه در استان کرکوک هم خواهیم توانست استاندار کُرد را انتخاب و مجموعه ای از تصمیمات اشتباه و بر خلاف منافع عمومی و در این میان منافع کردها که از سوی سرپرست کنونی استانداری اتخاذ شده است را اصلاح کنیم.

جباری تصریح کرد: به عنوان کُرد در کرکوک در علمکرد خود نیز تجدیدنظر خواهیم کرد و اشتباهاتی که بنا به هر دلیل به ویژه کم تجربگی مرتکب شده‌ ایم را تکرار نخواهیم کرد. استاندار جدید و مسئولان هم از هر طیفی که انتخاب شوند باید خدمت بدون تبعیض به تمامی کرکوکی ها از کُرد و عرب و ترکمان را در اولویت قرار دهد. کرکوک نیازمند همزیستی مسالمت آمیز تمامی ساکنان از طیف های مختلف است.

عضو شورای استانی کرکوک درباره نگرانی های کُردها در این استان در گذشته و حال، گفت: کُردها همیشه بر همزیستی مسالمت آمیز تاکید داشته اند، پیش تر ظلم بی سابقه ای بر کُردها رفته است، از تعریب و انفال و کوچ اجباری و تلاش های کُردها طی سالیان اخیر به ویژه در اداره استان، جلوگیری از تکرار این فجایع و تصمیمات نیز ناشی از ترس تکرار فجایع پیشین بوده است. بدون شک اشتباهاتی روی داده که نمی بایست روی می داد و حل و فصل مسائل و مشکلات با مشارکت همه طیف ها بهترین راه حل بوده و هست.

احزاب کردستانی نسبت به اصلاحیه قانون انتخابات شوراهای استانی عراق اعتراض دارند و آن را با منافع کُردها در تضاد دانسته و اشاره می کنند که این قانون، آوارگان مناطق مورد مناقشه و بسیاری از ساکنین اصلی این مناطق را از حق رای محروم کرده و در مقابل به اعرابی که در چارچوب سیاست تعریب رژیم بعث به این مناطق منتقل شده اند، به عنوان ساکنین مناطق مورد مناقشه حق رای داده است. آزاد جباری درباره این قانون و تاثیرات آن بر نتایج انتخابات شورای استانی در کرکوک و اعتراضات کُردها به آن گفت: کُردها به اصلاح قانون انتخابات شوراهای استانی در مجلس عراق اعتراض کرده اند. در دادگاه فدرال عراق شکایات ثبت شده و اعتراض ها از طریق دکتر برهم صالح رئیس جمهور نیز پیگیری می شوند. بر اساس قانون مذکور باید مرزهای اداری کرکوک به شکل کنونی و بدون تغییر باشد و این در حالی است که کفری و کلار از سمت شرقی از استان کرکوک جدا شده است. چمچمال در شمال نیز به همان نحو، در جنوب کرکوک نیز طوزخورماتو را از از این استان جدا کرده اند. چهار فرمانداری را از استان کرکوک جدا کرده اند و توسط حکومت بعث به تکریت و سلیمانیه الحاق شده اند، این شهرها جمعیت چشمگیری دارند و بر نتایج انتخابات تاثیرگذارند. برای مثال جمعیت چمچمال به اندازه جمعیت حویجه است. در صورت برگزاری انتخابات با این قانون و جدا بودن این شهرها از کرکوک کُردها زیانمند اصلی خواهند بود.

نماینده شورای استانی کرکوک تصریح کرد که می بایست در زمان تصویب اصلاح قانون انتخابات نمایندگان کُرد با موضعی مشترک و واحد نشست پارلمان را بایکوت می کردند و با دیگر فراکسیون های نزدیک کُردها هم هماهنگی می کردند تا این قانون تصویب نشود. باید از این نماینده ها انتقاد کرد که موضعی جدی در این موضوع نداشتند.

وی در پایان در خصوص روابط میان احزاب کردستانی در کرکوک در مقطع کنونی گفت: ظاهرا روابط میان حزب دمکرات و اتحادیه میهنی رو به بهبود است و انتظار این است که بهتر شود زیرا وجود اتحاد و هماهنگی میان کُردها در کرکوک تشکیل اداره محلی با دیگر طیف ها به نفع تمامی ساکنان کرکوک خواهد بود. تشکیل ائتلاف واحد برای شرکت در انتخابات و پس از آن انتخاب استاندار کُرد برای کرکوک بسیار مهم است.

مصاحبه‌ : حسن صالحی سرویس عراق و اقلیم کردستان خبرگزاری کردپرس

کد خبر 148434

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha