اقلیم کردستان نباید نسبت به مسائل کنونی عراق منفعل باشد

سرویس جهان- دکتر دیوید رومانو در مصاحبه با کردپرس تاکید کرد که دولت اقلیم کردستان هم نباید از کل عراق خود را جدا بداند بلکه باید به نخست وزیر و رییس جمهور عراق در اجرای اصلاحات اساسی در عراق و به نفع مردم معترض کمک کند.

به گزارش کردپرس، تظاهرات عراقیها در چند ماه گذشته که بیشتر حول محور مبارزه با فساد و ارائه خدمات بهتر از سوی دولت صورت گرفت همچنان ادامه دارد و آخرین پیامد آن اعلام استعفای عادل عبدالمهدی نخست وزیر عراق بود.

با این حال، حکومت اقلیم کردستان عراق تاکنون مواضع چندان روشنی در قبال مطالبات مردم و واکنش دولت نداشته است. همچنین تظاهرات مشابهی در اقلیم کردستان مشاهده نشده است. دولت اقلیم کردستان عراق در وضعیت کنونی تلاش می کند توافق نیم بندی که بر سر بودجه و نفت با دولت مرکزی انجام داده حفظ کند.

خبرگزاری کردپرس تاکنون با چند کارشناس خارجی مسائل کردها و عراق درباره علل و پیامدهای تظاهرات کنونی عراق مصاحبه کرده است. این بار موضوع تظاهرات در عراق و پیامدهای آن برای کردها و نیز افزایش تحرکات نظامی ترکیه در خاک اقلیم کردستان با دکتر دیوید رومانو استاد دانشگاه میزوری آمریکا و پژوهشگر مسائل اقلیم کردستان مطرح شد.

دکتر دیوید رومانو درباره پیامدهای تظاهرات عراق بر کردها و اقلیم کردستان به کردپرس گفت: به احتمال زیاد، از این تظاهرات برای متمرکز کردن هر چه بیشتر قدرت در عراق و اصلاح قانون اساسی عراق که به زیان اقلیم کردستان خواهد بود استفاده خواهد شد.

وی افزود: بسیاری از جوانان معترض عراقی دوران پیش از 2003 و حکومت صدام را تجربه نکرده و آن را به یاد ندارند بنابراین خواستار برقراری نظام حکومتی اقتدارگراتر برای مقابله با فساد هستند. قانون اساسی عراق بهترین دستاورد برای کردهای عراق است و نیاز است که بندهای آن به اجرا گذاشته شود و مورد احترام قرار گیرد نه این که برای فسخ کردن آن اقدام شود.

این استاد دانشگاه درباره احتمال اصلاح قانون اساسی و در پی آن تلاش برای فسخ موجودیتی به نام اقلیم کردستان به عنوان پیامد آن افزود: درخواست برای برقراری نظام ریاست جمهوری در عراق و اصلاح قانون اساسی به این منظور تهدیدی برای کردها محسوب می شود و حرکت به سمت ناسیونالیسم عربی را تداعی می کند. با این که معلوم نیست که چنین درخواستی مطالبه چند درصد از تظاهرکنندگان است اما واضح است برخی جریانها می خواهند از این اعتراضات برای رسیدن به چنین مقصودی استفاده کنند.

وی وضعیت اقلیم کردستان را نسبت به بغداد و سایر نقاط عراق مناسبتر ارزیابی کرد و گفت به همین دلیل اعتراضات کنونی عراق اقلیم کردستان را در بر نگرفته است. میزان فساد و ناتوانی دولت در اقلیم کردستان نسبت به دولت مرکزی عراق کمتر دیده می شود. با این حال، همچنان نیاز به توسعه و بهبود بیشتری دارد اما نسبت به دولت مرکزی عراق عملکرد بهتری در حکومت اقلیم کردستان دیده می شود.

دکتر دیوید رومانو به دولت اقلیم کردستان توصیه کرد منفعلانه عمل نکند و به دولت مرکزی عراق و نخست وزیر و رییس جمهور آن کمک کند بسته پیشنهادی که به رفع محرومیت تظاهرکنندگان کمک می کند اجرا شود. وی تاکید کرد که کردهای عراق می توانند از موجودیت اقلیم کردستان در برابر تغییرات شدیدی که ممکن است در عراق اتفاق بیفتد دفاع کنند.

استاد دانشگاه میزوری همچنین به تهدیدهای ترکیه علیه کردها و اقلیم کردستان اشاره کرد و گفت: هم اکنون هم اقلیم کردستان به یکی از اهداف نظامی ترکیه تبدیل شده است زیرا عملیات های گوناگون موسوم به چنگال علیه پ.ک.ک در خاک اقلیم کردستان وجود دارد، در سلیمانیه اعضای پ.ک.ک توسط پهبادهای ترکیه ترور می شوند و به طور مرتب شنگال هدف حملات نظامی ترکیه قرار می گیرد.

وی با این حال تاکید کرد که عراق مثل سوریه نیست. ترکیه هم اکنون هم به خاطر حمله به کردها در شمال سوریه مورد شماطت بیشتر کشورها قرار گرفته است و اگر اقدام نظامی علیه اقلیم کردستان صورت بگیرد مخالفت های بین المللی با آن چند برابر خواهد بود و اروپا و آمریکا سفت و سخت در برابر آن خواهند ایستاد.

دکتر دیوید رومانو تاکید کرد از طرفی، اقلیم کردستان نسبت به سوریه منافعی برای ترکیه از جمله از نظر اقتصادی دارد بنابراین رویکرد سیاسی ترکیه نسبت به کردهای عراق متفاوت است. مسئله دیگر این است که بیشتر احزاب کرد در اقلیم کردستان حکومت را در دست دارند زیر چتر سیاسی پ.ک.ک قرار ندارند و خواهان بالا بردن پرچم پ.ک.ک و تصاویر عبدالله اوجالان نیستند و این تفاوت معناداری است.

کد خبرنگار: 40101

کد خبر 158695

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha