به گزارش کردپرس، آذربایجان غربی با داشتن 967 کیلومتر مرز مشترک با سه کشور و داشتن معادن، ظرفیت بالای کشاورزی، دامداری وجود پایانهها و بازارچههای مرزی متعدد، زمینه پیشرفت و توسعه بالایی را در اختیار دارد.
این استان هم اکنون دارای 2 هزار و ۳۱۷ واحد تولیدی و صنعتی دارای پروانه بهرهبرداری است که از این تعداد یک هزار و ۴۱۵ واحد فعال و نیمهفعال و ۹۰۲ واحد راکد هستند.
با توجه به نامگذاری امسال به نام سال رونق تولید، در آذربایجان غربی 109 واحد تولیدی و صنعتی که شامل ۵۵ واحد راکد و ۵۴ واحدی نیمه فعال بودند، جهت احیا هدفگذاری شدند و در نهایت در آبان ماه سال جاری اعلام شد که ۶۰ درصد این واحدها به چرخه تولید بازگشته و یا به حداکثر ظرفیت تولید رسیدند.
سال گذشته بر اساس آمار سازمان صمت استان، دو هزار و ۲۷۸ واحد تولیدی و صنعتی دارای پروانه بهره برداری در استان وجود داشتند که از این تعداد یک هزار و ۶۷۳ واحد فعال و مابقی راکد بودند.
امسال به تعداد واحدهای تولیدی و صنعتی استان، 39 واحد اضافه شده و از یک هزار و 415 واحد فعال و نیمه فعال 187 واحد به چرخه تولید بازگشتند اما هنوز تکلیف یک هزار و 228 واحد باقی مانده مشخص نشده و خبری هم از تغییر وضعیت 902 واحد راکد در استان وجود ندارد.
واحدهای تولیدی آذربایجان غربی علیرغم ظرفیت بالای توسعه و مرزی بودن استان با مشکلات مختلفی دست و پنجه نرم می کنند که می توان به مشکلات مالیاتی، عدم شفافیت قانون، نبود تسهیلات، مشکلات مربوط به صادرات، تورم، نوسانات نرخ ارز در بازار و افزایش قیمت مواد اولیه اشاره کرد.
از سوی دیگر اجرا نشدن قوانین مناطق آزاد در معاف بودن واحد های تولیدی از پرداخت مالیات در استان، مشکل ترخیص مواد اولیه از گمرک منطقه آزاد و حمایت نکردن مسئولان از تولید کنندگان هم بخشی دیگر از مشکلات تولیدکنندگان در آذربایجان غربی است.
در واقع معنای رونق تولید؛ نه تنها افزایش واحدهای صنعتی، بلکه کارآمدی و بازده مؤثر، بهکارگیری نیروی انسانی ماهر و کارآمد در سازمان ها، مدیریت منابع مالی در راستای تولید داخلی، افزایش صادرات و عدم وابستگی است.
با اینکه طی سالجاری سرمایه گذاری در حوزه صنعت استان نسبت به مدت زمان مشابه سال گذشته با افزایش جواز تاسیس واحدهای صنعتی افزایش داشته است اما باید دید که این واحدهای افزایش یافته چگونه می توانند روند رو به رشد داشته باشند و از مشکلات موجود در فضای تولیدی استان هم رهایی یابند.
در حال حاضر واحدهای نیمه فعال چشم انتظار حمایت اند تا بتوانند جانی دوباره بگیرند و از سقوط به لیست واحدهای راکد دوری کنند. اما عمده مشکلات موجود در واحدهای صنعتی و معدنی استان، «کمبود سرمایه در گردش و بدهیهای معوق بانکی» است.
رکود دامن تولیدکنندگان در آذربایجان غربی را گرفته و حمایتهای دولت در ارائه تسهیلات گرانقیمت بانکی خلاصه شده است.
موردی هم که امروز صبح در نشست معاون امور اقتصادی استاندار آذربایجان غربی با صاحبان صنایع و تولید کنندگان فعال شهرک صنعتی ماکو مورد انتقاد واقع شد، همان سیستم بانکی بود که به گفته او همراه تامین اجتماعی و دارایی و مالیات، عمده موانع و مشکلات تولید در این استان را شامل می شود.
شهدی معتقد است؛ بیش از ۹۰ درصد اقتصاد ما وابسته به منابع بانکی است و باید به دنبال سیاستهایی باشیم که این وابستگی کاهش و رونق اقتصادی افزایش یابد.
اما این معاون استاندار در ادامه سخنانش دوباره به همکاری بانک ها برای حمایت از واحدهای تولیدی و صنعتی اشاره می کند و می گوید: لازم است برای حمایت و رونق واحدهای فعال و نیمهفعال تولیدی اشتغالزا و راهاندازی واحدهای صنعتی با فناوریهای جدید، نظام بانکی و بانکهای عامل آذربایجانغربی همراهی و همگاهی بیشتری با بخش صنعت و تولید این استان داشته باشند.
او اضافه می کند: حذف پروسه استعلامات موازی، توجه به فاکتور زمان و روانسازی روند سرمایه گذاری از ملزومات توسعه پایدار اقتصادی است که باید در استان لحاظ شوند.
با این حال مسئولان مربوطه در آذربایجان غربی در تلاش اند تا با رفع موانع سرمایه گذاری نسبت به روانسازی و ارتقای سامانه پنجره واحد سرمایه گذاری برای بهبود شاخص های توسعه استان اقدام کنند اما راهکار آنها عمدتا از درخواست همکاری از بانک های عامل و ارائه تسهیلات گران قیمت با سودهای کلان بانکی فراتر نمی روند و در این فضا که سودهای بانکی بیش از نرخ تورم است، توانایی رقابت هم از بین می رود.
این مسئله سبب می شود تا واحدهای تازه تاسیس هم همانند سایر واحدهای کهنه کار در صورت خوش شانسی به لیست واحدهای نیمه فعال اضافه شوند و یا اینکه سرنوشتشان با خداحافظی از چرخه تولید به قرار گیری در لیست واحدهای راکد ختم شوند.
دیگر تلاش ها در آذربایجان غربی برای حمایت از واحدهای تولیدی- صنعتی و معرفی توانمندیها و ظرفیتهای سرمایهگذاری استان در بخشهای مختلف اقتصادی، طرح برگزاری «نخستین همایش بین المللی فرصت های سرمایه گذاری آذربایجان غربی» بود.
این همایش که از اوایل سال جاری بارها در خبرها توسط مسئولین تبلیغ شد و حتی استاندار آذربایجان غربی اعلام کرد که «هدف ما از برگزاری این همایش اقدامی تبلیغی و نمایشی نیست»، قرار بود در روزهای ۱۰ و ۱۱ مهرماه بمدت دو روز با حضور اعضا هیات دولت، تجار و فعالین اقتصادی داخل و خارج از کشور، سرمايهگذاران ايرانی مقيم خارج از کشور، سرمايهگذاران داخلی و خارجی و در پانل های تخصصی حوزه معدن ، کشاورزی ، عمران شهری ، صنعت و گردشگری برگزار شود.
اما در سکوت کامل رسانه های خبری این رویداد محو شد و اصلا مشخص نشد که چنین همایشی در استان برگزار شد یا خیر!
همایشی که جنبه تخصصی و بین المللی داشت و به گفته معاون اقتصادی استانداری آذربایجانغربی قرار بود ۳۰۰ پروژه در آن ارائه شود اما اکنون تنها چیزی که در سایت همایش بین المللی سرمایه گذاری آذربایجان غربی جلب توجه می کند این تیتر است که در بالای سایت نوشته شده؛ «این رویداد خاتمه یافته است و اطلاعات موجود در این سایت صرفا جنبه آرشیو دارد». همایشی که هیچ نتیجه ایی از آن در رسانه ها منعکس نشد و شاید تنها یک تبلیغ بود!
فرصتهای که این همایش در نظر داشت در آن به معرفی پروژه های نیمه تمام و راکد نیازمند تأمین مالی استان به سرمایه گذاران داخلی و خارجی بپردازد هم با عدم برگزاری همایش سوخت.
اکنون واحدهای تولیدی استان همچنان در گلاویز با بدهی های بانکی اند و انتظار حمایت دارند تا شاید چرخ تولید در این استان کمی بهتر بچرخد!
گزارش از تانیا شعفی
نظر شما