به گزارش خبرنگار کردپرس، در طراحی های مدرن شهری، فضای شهر بر اساس نیاز سنجی همه آحاد جامعه طراحی و اجرا می شود تا هر شهروند بتواند نسبت به فضاهای عمومی در شهر حس تعلق داشته باشد.
اما بافت های سنتی شهری اغلب این اجازه را نمی دهد و با معایب زیادی که دارد عرصه را برای معلولان، کم توانان جسمی و سالمندان تنگ کرده است.
معابر و خیابان ها، پیاده روها، وسایل حمل و نقل، پارک ها ، کتابخانه ها و سینما ها، ورزشگاه ها، ادارات و... بدون در نظر گرفتن معلولان و سالمندان طراحی شده اند.
در این بین کمیته های مناسب سازی فضای شهری که به ریاست فرمانداری ها تشکیل می شوند هم چندان موفق نبوده اند و شهرها همچنان به حذف عده زیادی از مردمانی می پردازند که نمی توانند همانند سایر مردم از خدمات شهری بهره مند شوند.
در مهاباد هم که شهر دارای بافت سنتی است، از سال گذشته تا کنون چندین جلسه کمیته مناسب سازی شهری بدون نتیجه تشکیل شده است و عزم جدی برای همگانی کردن فضای شهری، مناسب سازی و ایمن سازی آن وجود نداشته است.
در تمامی جلسات بهسازی معابر، ورودی های مراکز خدماتی، حذف موانع در معابر، تسهیل در امورات معلولین در سطح شهر، بررسی مشکلات حضور معلولین در اماکن ورزشی، تاکید بر لزوم رسیدگی بیشتر برای آسان سازی و بهسازی رفت و آمد معلولین در سطح معابر شهر مورد بحث و بررسی قرار گرفته و در نهایت مصوبه ها به جلسات بعدی ختم شده اند.
اما سوای فضای شهری که مناسب سازی آن بر عهده شهرداری ها است و تا کنون شهرداری مهاباد هم چندان کارنامه مثبتی در این زمینه نداشته است، مناسب سازی های ادارات هم چندان جدی گرفته نشده است.
سال گذشته معاون توسعه و برنامه ریزی فرمانداری شهرستان مهاباد در یکی از جلسات مناسب سازی فضای شهر اعلام کرد: ادارات سطح شهرستان مسئول رسیدگی به مناسب سازی محیط های اداری خود هستند و در صورت کمبود بودجه از طریق کمیته برنامه ریزی شهرستان اعتبارات کمکی به آنها تعلق خواهد می گیرد.
اما در پایان سال نتیجه ایی حاصل نشد و امیدها به سال آینده موکول شد.
رییس بهزیستی شهرستان مهاباد در آخرین جلسه مناسب سازی فضای شهری در سال 97 گفت: برخلاف سالهای گذشته که ادارات و سازمانهای دولتی برنامه های عمرانی خود را بر حسب نیاز تعریف می کردند دولت برای سال 98 ادارات و دستگاههای دولتی را مکلف کرده که در فضاهای اداری و عمومی خود مناسب سازی را بصورت جدی به عنوان بخشی از برنامه های عمرانی اولویت دار خود قرار دهند.
به گفته یوسفی؛ در قانون جدید دولت، عبارت معلولان حذف شده چراکه در قانون جدید مناسب سازی برای تمامی اقشار جامعه مد نظر است و درقالب طرح ارزیابی شهید رجایی چک لیست هایی در این زمینه برای ادارات مختلف شهرستان ارسال می شود که براساس آیتم های این چک لیست ادارات از لحاظ فضا سازی مناسب برای اقشار مختلف ارزیابی خواهند شد.
در سال 98 نخستین کمیته مناسب سازی شهرستان مهاباد در تیرماه برگزار شد. زمان آن رسیده بود که ادارات شهرستان مهاباد مطابق با چک لیستهای ارائه شده طرح ارزیابی شهید رجایی بررسی شوند، اما دوباره سستی و اهمال ادارات برقرار بود و این موضوع مورد انتقاد شدید معاون عمرانی فرماندار مهاباد واقع شد.
کردستانی با انتقاد از تکرار جلسات بی نتیجه اعلام کرد ادارات در مناسب سازی فضاهای خود برای معلولان و سالمندان سستی به خرج می دهند، قانون مصوبه اسفند ۹۷ در مورد مناسب سازی ادارات انجام نشده و بر اساس این قانون عدم مناسب سازی ادارات جرم محسوب شده و قابل پیگرد خواهد بود.
در این جلسه نیز ادارات مکلف شدند اولویت خود را به جای خرید تجهیزات لوکس به مناسب سازی فضاها و امکانات برای معلولین اختصاص دهند.
در این میان آنچه بیشتر از همه آزار دهنده بود عدم حضور اعضای شورای شهر مهاباد در جلسه کمیته مناسب سازی پس از مصوبه اسفند 97 و طرح ارزیابی ادارات بود. شهرداری که وظیفه مناسب سازی فضاهای شهری را عهده دار است غایب بزرگ این جلسه بود و نشان داد که کارنامه اش در این زمینه حرفی برای گفتن ندارد.
پس از انتقادات و توجیهات بی فایده، دومین جلسه مناسب سازی در شهریور ماه سال جاری برگزار شد و ماحصل آن دوباره همان تکرار مکررات بود و هشدار به ادارات و شهرداری نیز فایده ایی نداشت. چرا که به گفته رئیس بهزیستی شهرستان مهاباد در چند سال گذشته بارها مناسب سازی معابر، اماکن عمومی و ادارات به مدیران ابلاغ و ارجاع داده شده و کارگروهی نیز در این زمینه تشکیل شده اما تنها چند اداره برای اجرای آن همکاری لازم را داشته اند و آن هم بصورت معیوب اجرا شده، لذا به منظور جلوگیری از اتلاف هزینه تمامی عملیات مناسب سازی باید با نظارت کارشناسان این اداره صورت گیرد.
علیرغم تداوم بازرسیها از ادارات و اماکن عمومی شهر جهت مناسب سازی توسط اداره بهزیستی، اما حرکت کند و معیوب ارگان های مربوطه در این امر سبب شد معاون فرماندار حجت را با مسئولین مربوطه تمام کند و اعلام کند که عدم اقدام روسای ادارت در این زمینه به مدیران کل ارجاع داده میشود.
در این جلسه دوباره شهرداری موظف به پلاک گذاری پارک ها، خیابان ها و رسیدگی به سرویس های بهداشتی، مناسب سازی پیاده روه ها برای تسهیل در تردد معلولان و سالمندان شد. در این سال ها اقدامات شهرداری مهاباد هم خالی از عیب و نقص نبوده است به نحوی که بارها معلولان و نابینایان که سعی داشتند از همان خدمات انجام گرفته در مناسب سازی فضاها استفاده کنند به دلیل غیر اصولی بودن این اقدامات، دچار آسیب های جسمی شده اند.
امروز که 12 آذر و روز جهانی معلولین است جامعه 3 هزار و 400 نفری معلولان مهاباد هم چنان مورد بی مهری سیمای شهری واقع شده اند و شهر برای آنها فضای بیگانه و نا آشنا است.
نظر شما