کردهای سوریه: نیروهای نیابتی ترکیه ما را می کشند

سرویس سوریه – کردهای آوارۀ سوری از ترس قتل و غارت شورشیان تحت حمایت ترکیه که کنترل منطقۀ امن ادعایی شمال سوریه را به عهده دارند، از بازگشت به خانه های خود امتناع می کنند. آژانس فرانس پرس در این گزارش به این موضوع پرداخته است.

شارا سیدو مادر کرد سوری می گوید از طریق یک اپلیکیشن پیام رسان پیامی دریافت کرده است. او عکسی دریافت کرد از یک جسد که با گلوله سوراخ سوراخ شده بود و در توضیح آن نوشته شده بود: «بیا پسرت را جمع کن.»

مادر آوارۀ 65 ساله که در یک خانۀ محقر در پایتخت دوفاکتوی کردهای سوریه در قامیشلو نشسته بود، تلفن همراهش را برای یافتن یک عکس زیر و رو می کرد.

او گفت «این همان هیولا است» و عکسی را به خبرنگار فرانس پرس نشان داد که ادعا می کرد مربوط به ستزه جویی است که خود اعتراف کرده پسر 38 سالۀ وی را به ضرب گلوله کشته است.

سیدو ضمن انتقاد از نیروهای سوری تحت حمایت ترکیه گفت: «آنها با بی رحمی ما را می کشند.»

ارتش ترکیه و نیروهای نیابتی آن از ماه اکتبر و پس از یک عملیات مرگبار علیه نیروهای کرد که باعث شد ده ها هزار تن از خانه های خود فرار کنند، کنترل یک نوار مرزی را در شمال سوریه به دست گرفته اند.

گروه های حقوق بشری و خانواده های کرد شورشیان سوری تحت حمایت آنکارا را به قتل، غارت و غصب املاک کردها در آن باریکۀ تصرف شده متهم می کنند – اتهامی که ستیزه جویان تحت حمایت ترکیه آن را تکذیب می کنند.

سیدو تا قبل از حملۀ 9 اکتبر ترکیه و شورسیان نیابتی آن به نیروهای کرد، در شهر مرزی سرکانی زندگی می کرد.

وقتی حمله آغاز شد او که مادر پنج فرزند است به همراه خانواده اش به قامیشلو فرار کردند و جز اندکی لوازم ضروری چیزی با خود نبردند.

سیدو گفت پسرش ریزان یک هفته بعد برای آوردن مدارک شخصی و پوشاک برای سه کودکش به سرکانی باز گشت، اما شورشیان اجازۀ ورود ندادند.

او ضمن نشان دادن تصاویر اجسادی که زخم های گلوله روی آنها دیده می شد، به فرانس پرس گفت شورشیان به خودرو آنها تیر اندازی کردند و او را به همراه یک راننده و سه دوستش کشتند.

سیدو گفت: «من جنایت های آنها را به دنیا نشان خواهم داد.»

ماجراهایی مانند آنچه سیدو بازگو کرد باعث گسترش ترس در میان کردها شده است. آنها همواره ترکیه را به تلاش برای مهندسی تغییر بافت جمعیتی [شمال سوریه] متهم کرده اند.

سیدو دربارۀ آخرین دخالت نظامی فرامرزی ترکیه گفت: «آنها آمده اند تا کردها را بکشند و نابود کنند.»

ترکیه در دو ماهی که از آغاز حملۀ نظامی می گذرد، یک «منطقۀ امن» در نوار 120 کیلومتری مرز جنوبی خود با سوریه ایجاد کرده و می گوید می خواهد پناه جویان سوری را در آن اسکان دهد.

رسانه های دولتی ترکیه ماه گذشته اعلام کردند 70 سوری، از جمله تعدادی زن و کودک، در نخستین مرحلۀ بازگشت آوارگان از مرز عبور کرده و وارد سرکانی شده اند.

در همین حال، سازمان ملل متحد می گوید حدود نیمی از 200 هزار تنی که در نتیجۀ عملیات نظامی ترکیه آواره شده بودند، در حال بازگشت به منطقه هستند.

اما سازمان دیده بان حقوق بشر سوریه، مستقر در لندن، می گوید اغلب کسانی که باز می گردند عرب ها هستند، نه کردها.

مصطفی الزعیم بازاری کردی که در ماه اکتبر به قامیشلو پناه برد، می گوید هیچ راهی نیست که او بتواند باز گردد.

الزعیم 44 ساله گفت: «بدون تضامین بین المللی ما حتی به بازگشت فکر هم نمی کنیم.»

او گفت شورشیان تحت حمایت ترکیه خانه اش، سوپر مارکتش و چهار فروشگاه دیگرش را در سرکانی تصاحب کرده اند.

آنها همچنین برایش پیام فرستاده اند که برای «حفاظت» از دارایی ها و اموالش باید 15 هزار دلار پرداخت کند – پیشنهادی که او می گوید نپذیرفته است.

الزعیم به فرانس پرس گفت: «آنها تا حالا همه چیز را دزدیده و غارت کرده اند.»

دیده بان حقوق بشر اخیراً در گزارشی نوشت شورشیان تحت حمایت ترکیه از بازگشت خانواده های کرد به «منطقۀ امن» ترکیه جلوگیری می کنند و علاوه بر این، دارایی هایی را که کردها رها کرده اند غارت و تصاحب می کنند.

سارا لی ویتسون مدیر بخش خاورمیانه در سازمان دیده بان حقوق بشر، ترکیه را به «چشم پوشی از رفتار قابل سرزنش گروه هایی که خود مسلح کرده» متهم کرد.

او گفت: «اینک که ترکیه کنترل این مناطق را به دست دارد، مسئولیت دارد که موضوع را بررسی کرده و به این اعمال خودسرانه و غیر قانونی پایان دهد.»

«ارتش آزاد سوریه» (که اینک به ارتش ملی سوریه تغییر نام داده است)، ائتلافی از گروه های شورشی تحت حمایت ترکیه، روز شنبۀ گذشته اتهامات دیده بان حقوق بشر را رد کرد.

این گروه از گروه های حقوق بشری خواست گزارش های «جانبدارانه» خود را تکذیب کنند، چرا که «واقعیت میدانی را منعکس نمی کنند.»

حملۀ 9 اکتبر ترکیه آخرین حملۀ نظامی این کشور در یک رشته عملیات نظامی در خاک سوریه بود.

اوایل سال گذشته ارتش ترکیه و ستیزه جویان طرفدار آنکارا منطقۀ عفرین را در شمال غرب سوریه از کنترل نیروهای کرد خارج کردند. گروه های حقوق بشری در این منطقه نیز چنین سوء استفاده هایی را گزارش کرده اند.

تیمور افدکی کارگردان سینما می گوید ترکیه مسئول همۀ سوء استفاده ها و سوء رفتارها است.

او گفت: «خود اشغال بزرگ ترین تعدی و نقض حقوق است.»

سینماگر 42 ساله، در حالی که دو دختر خردسالش کنارش نشسته بودند بازگو کرد که شورشیان چگونه خانه اش را به آتش کشیدند و 500 کتاب وی را در آن سوزاندند.

افدکی به فرانس پرس گفت: «آن کتاب ها بیانگر هویت کردی ما بودند.»

او علی رغم این که خانه ای برای بازگشت به آن ندارد، اما هنوز امیدوار است.

او گفت: «وقتی خانه هایمان را ترک کردیم، درها را قفل نکردیم.»

«ما به زودی باز می گردیم.»

منبع: فرانس پرس

ترجمه: خبرگزاری کردپرس – سرویس سوریه

کد خبر 159097

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha