کردپرس- دیروز شاهد پخش خبری مبنی بر تجلیل از آموزش و پرورش استان به دلیل احراز رتبه برتر رعایت حقوق شهروندی در بین دستگاههای اجرایی توسط استانداری کردستان بودیم . به همین بهانه میخواهم نگاهی به یکی از کوتاهی های این اداره در شهرستان بانه بیاندازم . آن هم نبود امکان ادامه تحصیل برای دختران دانش آموز کم توان ذهنی در این شهرستان از مقطع ابتدایی به بعد میباشد. معضلی که منجر به عقیم ماندن آثار رسالت آموزش و پرورش در مورد این کودکان شده است چرا که کودکان دختر دارای معلولیت ذهنی در این شهرستان عملا امکان ادامه تحصیل برای آنها بعد دوره ابتدایی وجود ندارد و مجبور به ترک تحصیل میشوند.
دانش اموزان کم توان ذهنی مطابق استاندارد ها و دستورالعمل های موجود به دلیل شرایط ویژه میبایستی در مدارس مخصوص کودکان استثنایی تحصیل نمایند. اموزش این دانش آموزان از مقطع متوسطه اول به دلیل محدودیت های ذهنی که دارند به سمت آموزش های عملی هدایت میشود به همین دلیل آموزش و پرورش دوره پیش حرفه ای (متوسطه اول) و دوره حرفه آموزی ( متوسطه دوم ) را برای این کودکان در نظر گرفته است ، با این هدف که بتوانند با بهره گیری از حداقل مهارت های عملی گامی را به سوی ایجاد استقلال و مهارت های خودیاری جهت زندگی در جامعه بردارند. ولی متاسفانه آموزش و پرورش امکان ادامه تحصیل برای این دانش آموزان را بعد از مقطع ابتدایی فراهم ننموده است و هیچ مکانی تحت عنوان مرکز پیش حرفه ای و حرفه آموزی برای این دختران معصوم در شهر بانه وجود ندارد. و اگر خانواده ای بخواهد فرزندش از حق آموزش بهره مند گردد مجبور به مهاجرت از شهر بانه میشود. و این کوتاهی نقض صریح قانون و همچنین حقوق شهروندی این کودکان میباشد. چرا که:
مطابق اصل 30 قانون اساسی دولت‏ موظف‏ است‏ وسایل‏ آموزش‏ و پرورش‏ رایگان‏ را برای‏ همه‏ ملت‏ تا پایان‏ دوره‏ متوسطه‏ فراهم‏ سازد. و این وظیفه مطابق بندهای 8، 22 و 23 از ماده 10 قانون اهداف و وظایف وزارت آموزش و پرورش تصویب 25 /11/66 که به وظایف این وزارت خانه میپردازد، به عهده وزارت آموزش و پرورش میباشد:
بند 8 - زیر پوشش قرار دادن کلیه کودکان لازمالتعلیم و تقویت نهضت سوادآموزی.
بند 22- تأمین آموزش و پرورش رایگان برای همه ملت تا پایان دوره متوسطه.
23 - وزارت موظف است از طریق ایجاد و تقویت مدارس استثنایی نیاز افراد عقبمانده
را تأمین کند.
همچنین این کوتاهی آموزش و پرورش نقض صریح ماده 104 و 111 منشور حقوق شهروندی میباشد:
ماده 104 - شهروندان از حق آموزش برخوردارند. آموزش ابتدایی، اجباری و رایگان است. دولت زمینه دسترسی به آموزش رایگان تا پایان دوره متوسطه را فراهم میسازد و
وسایل تحصیلات عالی را تا سرحد نیاز و ضرورت کشور ب هطور رایگان گسترش میدهد.
دولت آموزش پایه را برای افراد فاقد آموزش ابتدایی فراهم میآورد.
ماده 111 - توا نخواهان باید به تناسب توانایی از فرصت و امکان تحصیل و کسب مهارت برخوردار باشند و معلولیت نباید موجب محرومیت از حق تحصیل دانش و مهار تهای شغلی شود.
حال باید از همه مدیران شهرستانی و استانی اعم از مدیر کل اموزش و پرورش استان و همچنین رئیس اداره آموزش و پرورش استثنایی استان و مدیر آموزش و پرورش شهرستان بانه پرسید که علارغم نص صریح قوانین دلایل این کوتاهی در حق این کودکان معصوم چه توجیهی دارد .؟
نماینده محترم مردم شهرستان های سقز و بانه در شورای اسلامی چرا تا کنون در مورد این کوتاهی و نقض صریح قوانین و حقوق شهروندی کودکان بی توجه بوده اند. مگر غیر از وضع قانون وظیفه نظارت بر اجرای صحیح قانون و دفاع ازحقوق شهروندان ازوظایف ایشان نیست؟
دلسوزین ، معتمدین و فعالین فرهنگی این شهرستان چرا در مورد کوتاهی در حق این فرزندان معصوم ساکت نشسته اند؟
نظر شما