به گزارش کردپرس، بر اساس اعلام سازمان جهانی بهداشت، آلودگی هوای یکی از عوامل مرگ و میر زودرس است و پایش مداوم کیفیت هوا برای تعیین آلایندهها و شناسایی منابع انتشار آنها یکی از راهکارهای اساسی برای کنترل آلودگی هوا به شمار میرود.
آلودگی هوا میتواند توسط آلایندههای اولیه مانند دی اکسید گوگرد تولید شده از کارخانهها، آلایندههای ثانویه مانند سوزاندن سوختهای فسیلی، ذرات معلق، ریزگردهای ورودی به شمال غرب کشور، پدیده وارونگی، سرانه بالای خودرو و فرسوده بودن ناوگان حمل و نقل ایجاد شود.
در دو ماه اخیر بارها مدارس کلان شهرهای کشور به دلیل آلودگی هوا تعطیل شدند و این روند با توجه به پایداری جو دوباره ادامه دارد.
ارومیه هم از این قاعده مستثنا نبوده و بارها شده که تمامی مدارس، آموزشگاه ها، مهدکودک های این کلان شهر، شمال غرب کشور را آلودگی به تعطیلی کشانده است و این تعطیلی های پی در پی قطعا به ضرر پیشبرد برنامه های علمی مدارس و دانشگاه ها بوده است.
کلان شهری که دومین شهر از نظر تعداد زیاد خودرو نسبت به سرانه جمعیتی در کشور است و معضل ترافیک نیز در این شهر مشهود است.
از سویی دیگر 40 درصد ناوگان تاکسیرانی شهرداری آن نیز با 5 هزار و 600 دستگاه تاکسی فرسوده است اما فرسودگی این ناوگان به غیر از ارائه خدمات نامناسب به شهروندان، یکی از عوامل تشدید آلودگی هوا شده است.
هر چند رییس سازمان حملونقل و بار و مسافر شهرداری ارومیه معتقد است «تعداد تاکسیهای شهر نسبت به میانگین جمیعت ارومیه ایدهآل است»، اما این مسئله چیزی از فرسودگی ناوگان حمل و نقل شهری ارومیه کم نمی کند.
در حال حاضر ۳۴۲ دستگاه اتوبوس هم در سطح شهر ارومیه در حال فعالیت است و روزانه ۱۱۰ هزار نفر مسافر درون شهری توسط ناوگان اتوبوسرانی شهرداری ارومیه در سطح شهر جا به جا می شوند.
برنامه ریزی برای نوسازی ناوگان حمل و نقل در ارومیه در حال اجرا است تا موجب کاهش آلایندههای هوا و ارتقای سطح رفاه عمومی و صرفه جویی در مصرف سوخت و تقلیل عمر ناوگان تاکسی رانی شود.
اما دولت ۶ سال است که کمک های دولتی خود به ناوگان حمل و نقل عمومی را قطع کرده است و تمام بهسازی و نوسازی اتوبوس ها از منابع مالی خود شهرداریها تامین می شود و این مسئله موجب شده که روند نوسازی با کندی پیش برود.
با آغاز زمستان و پایداری جو در این روزها، دوباره کیفیت هوای ارومیه برای گروه های حساس ناسالم عنوان شده است. اما راهکارهایی که می شد با بهینه سازی سیستم حمل و نقل عمومی، رعایت استانداردهای زیست محیطی در مدیریت حمل و نقلِ درون شهری، فرهنگ سازی استفاده از عایقهای حرارتی برای بهینه سازی مصرف انرژی، در کنترل آلودگی هوای شهر ارومیه به کار برد، جای خود را به حرکات ضربتی و قهرآمیز داده است.
رییس اداره پایش ادارهکل حفاظت محیط زیست آذربایجانغربی به ایرنا می گوید: شاخص لحظه ای هوا در ارومیه امروز در سی ام آذر ماه، ۱۰7بوده که بیانگر ناسالم بودن هوا برای گروههای حساس در این شهر است در این خصوص در صورت تردد خودروهای دودزا در شهر این ماشین ها توسط پلیس به پارکینگ هدایت میشوند.
موسوی حتی از مردم خواست تا آغاز بارندگیها در این شهرستان که غلظت آلایندهها به مدد باران کمتر می شود، گروههای حساس از تردد در اماکن عمومی پرهیز کنند.
همچنین رییس اداره پایش استان به شهروندان توصیه می کند از روشن کردن آتش در معابر، سوزاندن لاستیک، عملیات قیرکاری و عمرانی خودداری کرده و در هنگام سوخت گیری در جایگاهها از سر ریز شدن بنزین جلوگیری کنند.
او اضافه می کند: شهروندان با رعایت الگوی مصرف سوخت و دقت لازم در استفاده از وسایل حرارتی (آبگرمکن، بخاری و تأسیسات گرمایشی) به منظور جلوگیری از افزایش بیرویه حرارت در فضاهای مسکونی، تجاری و اداری داشته باشند.
موسوی در خصوص کیفیت هوای ارومیه هم ادامه می دهد: از نظر شاخصهای منواکسیدکربن، ازن، دی اکسیدنیتروژن، دی اکسیدگوگرد پاک و از نظر ذرات معلق کمتر از ۱۰میکرون سالم و از نظر ذرات معلق کمتر از ۲.۵ میکرون ناسالم برای گروه های حساس (بیماران قلبی و ریوی، سالمندان، زنان باردار و کودکان) است
هر چند شاخصهای منواکسیدکربن، ازن، دی اکسیدنیتروژن، دی اکسیدگوگرد پاک اعلام شده اما باز هم آنچه در توصیه های رییس اداره پایش ادارهکل حفاظت محیط زیست آذربایجانغربی پیدا نبود، توسعه و نوسازی حمل و نقل فرسوده، به روز رسانی استانداردهای زیست محیطی واحدهای صنعتی و ... مواردی از این دست که خارج از اختیار شهروندان عادی است.
نظر شما