به گزارش کردپرس، اتکای حداکثری منابع درآمدی شهرداریها به انواع عوارض غیرمستمر است. این درآمدها شامل مواردی چون فروش تراکم مازاد، عوارض پروانههای ساختمانی و موارد مشابهی است که درآمدهایی ثابت و پایدار نبوده و متاثر از دیگر عوامل ممکن است، تغییر کند.
در واقع بیش از 70 درصد درآمد شهرداریهای کشور ناپایدار و مربوط به فعالیت ساخت و سازهای ساختمانی است. وابستگی به این گونه کسب درآمد، از یکسو امکان برنامهریزی بلندمدت برای توسعه شهر را سلب میکند و از سوی دیگر عادت به دریافت آن در شهر باعث رشد آسیبهای اجتماعی، جمعیتی و زیست محیطی خواهد شد.
اکنون که مجلس در مصوبه ایی شهرداریها را موظف به رعایت طرح تفصیلی شهرها کرده، از این پس شهرداریها مجاز به فروش تراکم مازاد و تغییر کاربری املاک برخلاف طرح تفصیلی نخواهند بود و باید به دنبال محل درآمدی مناسب به غیر از عوارض غیر مستمر باشند.
اما این مشکلات کم و بیش در میان شهرداری های کوچک و بزرگ دیده می شود و اغلب آن ها با مشکلات نبود درآمد پایدار، نیروهای مازاد و غیر قانونی دست و پنجه نرم می کنند.
هر چند عده ایی معتقدند؛ این طرح که به منظور جلوگیری از شهر فروشی و تحصیل درآمد از این محل برای شهرداری ها تصویب شده اما می تواند معضلی دیگر بر معضلات بی شمار شهرداری ها اضافه کند.
اما رییس گروه شهری استانداری آذربایجانغربی معتقد است برای جلوگیری از انباشت مشکلات، شهرداریهای استان در تدوین بودجه سال آینده باید منابع درآمد پایدار را مدنظر قرار دهند.
رضا رضایی در کارگاه آموزشی آشنایی شهرداران جنوب آذربایجانغربی با تعرفه و بخشنامه بودجه در میاندوآب به ایرنا گفت: طبق قانون، درآمدهای پایداری مانند عوارض نوسازی برای شهرداریها پیشبینی شده است که شامل عرصه و اعیان است که بر اساس قانون سالانه مالیات بر ارزش افزوده برای هر متر مربع زمین و ساختمان ۱.۵ درصد قیمت منطقهای عوارض نوسازی تعلق میگیرد.
او افزود: این عوارض قابل دریافت از سوی شهرداریهاست و اگر این مهم تحقق یابد بدون شک سال به سال میزان آن افزایش مییابد که منبع درآمد پایداری برای شهرداریهاست از سویی دیگر عوارض کسب و پیشه نیز محل درآمد پایداری برای شهرداری خواهد بود اما بسته به شرایط جامعه هیچ تضمینی برای تحقق چنین درآمدهایی برای سالهای آینده وجود ندارد.
رییس گروه شهری استانداری آذربایجانغربی ادامه داد: امسال درآمد بیشتر شهرداریها از محل عوارض محلی بوده و ولی با توجه به وضعیت اقتصادی کشور، درآمد ناشی از ارزش افزوده آنگونه که مدنظر بود تحقق نیافته است. از سوی دیگر وجود نیروهای مازاد در شهرداریها و بالا بودن هزینههای جاری این نهاد، موجب شده که مشکلات مالی در شهرداریها بوجود آید.
شهرداری های مهاباد و میاندوآب دو نمونه از وجود نیروی های مازاد در بدنه شهرداری در استان آذربایجان غربی هستند که به ترتیب 350 و 200 نفر نیروی مازاد دارند. از سویی دیگر این دو شهرداری بارها از سوی منتقدان به تراکم فروشی و شهر فروشی متهم شده اند.
تا کنون شهرداری نسبت به کسب درآمد پایدار سوا از اخذ عوارض اقدام قابل توجهی انجام نداده اند و اغلب آنها با پرداخت حقوق پرسنل مازاد گرفتار آمده اند.
به گزارش کردپرس، در این دوره کارگاه آموزشی آشنایی شهرداران جنوب آذربایجانغربی با تعرفه و بخشنامه بودجه، شهرداران، مسوولان و کارشناسان مالی و درآمد و اعضای شورای شهرهای جنوب آذربایجانغربی شامل میاندوآب، بوکان، شاهیندژ و تکاب و شهرهای تابعه این شهرستانها حضور داشتند.
در این دوره، آموزش تعرفه عوارض محلی و بخشنامه بودجه سال آینده شهرداریها به شرکت کنندگان ارایه شد.
نظر شما