فاضلاب و شیرابه زباله های سنندج مانع آبگیری سد ژاوه/1000 میلیارد اعتباری که به باد رفت

سرویس کردستان – سد ژاوه سنندج که بیش از یک دهه از زمان کلنگ زنی و احداث آن می گذرد، امروز با هزینه کرد حدود یک هزار میلیارد تومان اعتبار، هنوز هم قابلیت آبگیری را ندارد.

به گزارش کرد پرس، سد ژاوه با هدف تامین آب مورد نیاز کشاورزی بخشی از اراضی شهرستان سنندج قرار بود احداث شود، اما تا امروز علیرغم اینکه سرمایه ای عظیم را در خود بلعیده اما به اندازه یک آبگیر کوچک نیز نتوانسته در راستای طرح های توسعه کشاورزی کردستان مثمر ثمر باشد.

این سد دقیقا در پایین دست تصفیه خانه فاضلاب و محل دپوی زباله های شهر سنندج احداث شده و با توجه به جاری شدن آبی که از تصفیه خانه به داخل رودخانه پشت سد جاری می شود و همچنین شیرابه زباله های انباشت شده، عملا قابل آبگیری نیست.

بر اساس گفته کارشناسان، تصفیه‌خانه فاضلاب سنندج ۴۵ درصد فاضلاب این شهر را تصفیه می‌کند و مشکلات آلایندگی ۵۵ درصد فضلاب باقی مانده که به رودخانه‌های قشلاق و گاوه‌رود سرازیر می شود، هنوز برطرف نشده و همین امر هم باعث شده تا بحث آبگیری سد ژاوه به تعویق بیافتد.

ظاهرا در زمان شروع طرح سد ژاوه (بیش از ۱۰ سال پیش) میزان آلایندگی رودخانه گاوه‌رود کمتر از 3 درصد بوده اما اکنون این رقم به بیش از 35 درصد افزایش یافته که نشان می‌دهد کار خاصی برای مهار حجم فاضلاب ورودی به رودخانه صورت نگرفته و به نوعی یک فاجعه زیست محیطی را نیز به دنبال داشته است.

علاوه بر ورود فاضلاب شهر سنندج، پساب و فاضلاب ۸۰ روستای بالا دستی رودخانه‌های قشلاق و گاوه‌رود نیز به این رودخانه ها وارد می شود تا روز به روز شاهد افزایش آلودگی آب ورودی به پشت سد ژاوه سنندج باشیم.

یکی دیگر از موانع پیش روی آبگیری سد ژاوه، روان شدن شیرابه ها در محل های انباشت زباله و آلوده شدن سفره های آب زیرزمینی در شهر سنندج است.

جایگاه زباله شهر سنندج در روستای «کیلک» یکی از تهدیدات اصلی رودخانه قشلاق بوده به طوری که شیرابه غیرقابل کنترل آن به رودخانه قشلاق وارد شده و این امر از موانع اصلی آبگیری سد ژاوه است.

جاری شدن شیرابه از محل دفن و عدم مدیریت آن امروز به عنوان یکی از بزرگترین مشکلات زیست محیطی کردستان تبدیل شده و ورود همین شیرابه به آب های سطحی و زیرزمینی باعث شده اعتباری یک هزار میلیارد تومان به باد رود؛ اعتباری که می توانست به هزینه شدن در بخش صنعت بخش عمده ای از مشکلات بیکاری و اشتغال در این استان را مرتغع کند.

همین اقدامات غیر کارشناسی نشان می دهد که پیش از آغاز عملیات یک سد، مطالعات احداث آن به طور کامل و دقیق انجام نمی شود و در نهایت نیز منجر به هدر رفتن بخشی از سرمایه کشور می شود و یا در پشت پرده یک طرح بزرگ مانند احداث سد ژاوه سنندج، نکات پنهانی وجود دارد که از دید بسیاری خارج است.

گزارش/ سروش حبیبی راد

کد خبر 20887

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha