به گزارش خبرنگار کردپرس این پژوهش حاصل چهار سال تحقیق و بررسی اسناد متعدد، روزنامه ها، مجله ها، خاطرات و کتاب های دست اول و دوم و پژوهش های جدید داخلی و خارجی است که نویسنده برای تدوین پایان نامه دکترای خویش از آن ها بهره برده است.
جای خالی یک اثر
با نگاهی به فصول مختلف کتاب می توان دریافت تدوین و انتشار چنین اثری مورد نیاز جامعه امروزی استان کرمانشاه بوده و سال ها جای خالی آن احساس می شد. یکی از ویژگی های این اثر، بهره گیری از منابع فراوان و متعدد است و می تواند مورد استفاده پژوهش گران و نویسندگان علاقه مند در زمینه تاریخ مجلس شورای ملی و اوضاع سیاسی آن دوران قرار گیرد.
در این اثر نویسنده تلاش کرده بدون پیش زمینة ذهنی قوم گرایی و جانبدارانه، مباحث مختلف کتاب را با استناد به منابع و اسناد متعدد پیش ببرد و تحلیل های مستقلی ارایه دهد. نویسنده کتاب، تحصیلاتش در تمام مقاطع در رشته تاریخ ایران بعد از اسلام دانشگاهی و آکادمیک بوده است، بر این اساس تلاش نموده است که کتاب به دور از عوام گرایی و با متد دانشگاهی، علمی و با تکیه به اسناد متعدد تدوین نماید.
برخی منابع معدوم و یا در دسترس نبودند
نویسنده کتاب در گفتگو با کردپرس با اشاره به دشواری های دست یابی به منابع گفت: گردآوری منابع این کتاب با سعی و تلاش فراوان به دست آمده و بعضی از اسناد و منابع را هم میسر نشد که بررسی کنم. به ویژه برخی از مطبوعاتی که از مشروطه به بعد در کرمانشاهان چاپ شده است، به دلیل در دسترس نبودن یا معدوم شدن امکان بررسی نداشت که برای یک محقق شرایط بسیار ناراحت کننده ای است.
در فصل اول کتاب، نویسنده به بررسی جغرافیای تاریخی استان پرداخته و زمینة ذهنی کتاب را برای خوانندگان آماده می کند و سپس آغاز مشروطه خواهی، چالش و موانع آن مانند فتنه سالارالدوله با همراهی خوانین غرب کشور و از جمله داودخان کلهر، جنگ جهانی و تاثیر آن بر مردمان غرب کشور را بررسی و تحلیل نموده است.
مشروطه فرادستان!
یکی از تعبیرهای جالب نویسنده در این کتاب «مشروطه فرادستان» است. اردشیریان در این اثر، با توجه به مدارک و شواهد مدعی است که مشروطه در کرمانشاهان، مشروطه فرادستان بود و فرودستان جامعه دنباله رو آنان بودند و این قشر عظیم، نقشی در رویدادهای سیاسی نداشتند، بلکه از آنان استفادة ابزاری می شد.
سپس در فصل های دوم تا پنجم مولفه جامعه شناسی سیاسی انتخابات استان را بررسی و تحلیل نموده است. در اینجا نویسنده نقش حکومت، حاکمان محلی، علمای مذهبی، روسای عشایر، خوانین و مالکان، احزاب سیاسی مردمی و دولتی را در انتخاب نمایندگان و روند انتخابات مجلس شورای ملی در کرمانشاهان را در عصر قاجار، رضاشاه و محمدرضاشاه مورد مداقه قرار داده است.
شهرام اردشیریان معتقد است: «در دوره های مذکور نقش ها متفاوت است، گاهی در عصر قاجار علماء، روسای عشایر و حاکمان محلی و در دوره ای نقش حاکمیت سیاسی، فضای سیاسی، ثروت، قدرت و احزاب دولتی نقش مهمی داشته اند و نمی توان یک عامل را مهم شمرد».
استقبال از نقد صاحب نظران
نویسنده معتقد است: «کتاب باید مورد بررسی و نقادی اساتید، دانشجویان و پژوهش گران قرار بگیرد و بدون تردید این اتفاق موجب غنا و پربار شدن تاریخ نگاری در سطح استان خواهد شد».
کتاب در پنج فصل، شانزده بخش و 326 صفحه، همراه با آلبوم عکس و در قطع وزیری توسط انتشارات تاق بستان چاپ و منتشر شده است. نویسنده از دبیران آموزش و پرورش ناحیه سه کرمانشاه بوده و اهل گیلان غرب و ساکن کرمانشاه می باشد.
مکان های فروش کتاب:
۱- کتابفروشی هاشمی
خیابان هلال احمر
09183396197
۲- کتابفروشی پاتوق کتاب
چهارراه اجاق، پشت پاساژ سعید، فرعی پزشکان ۰۹۱۹۸۷۳۷۵۳۸
نظر شما