به گزارش خبرنگار کردپرس، صبح زود خیابان های ارومیه پرتکاپو است، سواری های شخصی که از لابه لای تاکسی زردها جا باز می کنند تا زیر پای مسافران ترمز کنند و بتوانند پولی به جیب بزنند، زیادند.
تاکسی ها هم آرام آرام مسافر می زنند، اما بدون رعایت پروتکل های بهداشتی. در وضعیت نارنجی ارومیه ، تاکسی های خطی چهار نفر سوار می کنند و با تکمیل ظرفیت مشغول کارند.
ترافیک شدید تر شده و سیل خودروها پهنای خیابان را پر می کند اما نگاه مسافران همچنان به ته خیابان است تا شاید اتوبوس های درون شهری از راه برسند. بر تعداد مسافران افزوده می شود و خبری از اتوبوس ها نیست. مسافران از هم می پرسند؛ «اعتصاب راننده ها هنوز ادامه داره؟» و همه آنهایی که همچنان منتظراند تا شاید اتوبوسی از راه برسد می گویند؛ «بله ادامه داره. اما شاید یکی پیدا بشه».
اتوبوس آبی رنگ از دور پیدا شد و مسافران که حالا تعدادشان بیشتر از 10 نفر شده بود خوشحال شدند اما اتوبوس در ایستگاه تقوف نکرد و مسافرانی که حالا بیشتر از یک ربع چشم انتظار بودند را نا امید کرد. مردم اینبار برای تاکسی های دست تکان می دادند تا دیگر بیشتر از این معطل نشوند. ایستگاه آرام آرام خلوت شد.
همراه دو مسافر دیگر سوار تاکسی می شوم و به راننده می گویم؛ «ایالت پیاده می شوم».
راننده که نگاهش به کف خیابان است می گوید؛ «از وقتی اتوبوس ها کار نمی کنند خیابان پر شده از ماشین و ترافیک هم بیشتر شده هر کسی با ماشین شخصی بیرون می آید و کار ما تاکسی ها هم در این شلوغی سخت تر شده است».
ایالت که پیدا می شوم، نگاهم به جایگاه دوچرخه هایی می افتد که خالی است. حمل و نقل این روزها در ارومیه حسابی برای مردمی که هزینه تاکسی دربست برایشان سنگین تمام می شود سخت شده است همه مسیرها تاکسی خطی ندارند و در این سرما باید پیاده نصف راه را گز کنند.
تک و توک اتوبوس هایی کار می کنند که کفاف نیاز شهر نیست و در نبود باقی اتوبوس ها در این روزهای کرونازده، همان هایی هم که کار می کنند پر از مسافراند و دیگر جایی برای ایستادن نیست!
اعتصاب رانندگان اتوبوس درون شهری ارومیه بعد از یک هفته هنوز ادامه دارد و توافق آنها با شهرداری هم ختم به خیر نشده است!
زمزمه های اعتصاب رانندگان و بهره برداران اتوبوسهای بخش خصوصی سازمان اتوبوسرانی شهرداری ارومیه نسبت به وضعیت نامناسب معیشتی ناشی از شیوع کرونا، اواخر تابستان شروع شد.
به دنبال آن شورای اسلامی شهر ارومیه مصوبه ای را نهایی کرد که به موجب آن کلیه اتوبوس ها می توانند کمک هزینه بیمه شخص ثالث دریافت کنند و علاوه بر آن، کمک هزینه معیشتی هم به رانندگان پرداخت شد. اما این مصوبه که کم و کیفش چندان مشخص نیست چندان نپایید و بعد از 3 ماه در 29 آذر ماه دوباره رانندگان بخش خصوصی اتوبوسرانی دست از کار کشیدند و این اعتصاب از کار همچنان ادامه دارد.
حرف رانندگان یکی است؛ «عدم حمایت شهرداری ارومیه از رانندگان بخش خصوصی!»
290 اتوبوس بخش خصوصی، عمده تامین کننده اتوبوس درون شهری ناوگان حمل و نقل عمومی ارومیه محسوب می شوند. با اعتصاب آنها، حمل و نقل درون شهری کلا با مشکل رو به رو شده است.
قطع یارانه بیمه تامین اجتماعی رانندگان، عدم پرداخت یارانه از بابت پوشش هزینههایی که در مبلغ ریالی بلیطها وجود دارد که از چهار سال پیش تا کنون پرداخت نشده است، هزینههای مضاعفی مانند لاستیک و روغن ماشین، استهلاک ماشینآلات، مشکل سند مالکیت ،عمل نکردن شهرداری ارومیه به تعهدات خود مبنی بر مصوبه شورای شهر در خصوص تخصیص کمک هزینه بیمه شخص ثالث خودرو، کاهش میزان مسافر و دریافت نکردن هزینه مربوط به صندلی های خالی ناشی از فاصله گذاری اجتماعی که سبب کاهش چشمگیر میزان درآمد رانندگان و بهره برداران شده وعدم افزایش نرخ کرایه های اتوبوس براساس نرخ تورم از دیگر مواردی بود که رانندگان تاکنون مطرح کرده اند.
از زمان شیوع کرونا تا به امروز، مسافران درون شهری ناوگان اتوبوس رانی 50 الی 60 درصد کاهش یافته است و این مورد بر درآمد رانندگان تاثیر گذار بوده است.
رییس سازمان مدیریت حمل و نقل بار و مسافر ارومیه اما می گوید: «طی سال جاری با مصوبه شورا ۲۰ میلیون ریال کمک بلاعوض برای کمک به بیمه شخص ثالت رانندگان اتوبوس اختصاص یافته و روغن موتور رایگان در اختیار آنان قرار گرفت».
اما موارد اعتراض رانندگان بیشتر از این هاست. چرا که هزینه نگهداری یک اتوبوس روزانه 456 هزار تومان است در حالی که درآمدهای روزانه رانندگان 150 هزار تومان است.
قرار بود روز شنبه 6 دی ماه، یک لایحه از سوی شهردار ارومیه به شورای اسلامی شهر ارسال شود و تصمیمگیری نهایی در رابطه با اتوبوسهای شهری، انجام بگیرد. اما با وجود ادامه اعتصاب انگار این مصوبه نهایی هم نتوانسته رانندگان اتوبوس را راضی کند.
هر چند شهردار ارومیه اعلام کرده بود؛ «پیشنهادهایی برای بهبود وضعیت رانندگان اتوبوس های درون شهری ارومیه به شورای شهر ارائه کردیم که مورد موافقت اعضای شورا نیز قرار گرفته است».
اما امروز تعدادی از رانندگان به تهران رفته و برای پیگیری مطالبات خود مقابل مجلس شورای اسلامی تجمع کردند. وحید جلالزاده نماینده ارومیه در مجلس، با حضور در جمع رانندگان مطالبات و درخواستهای آنان را شنید.
باید دید تکلیف رانندگان اتوبوس های ناوگان حمل و نقل شهری ارومیه بعد از اعتراضات پی در پی به کجا کشیده می شود. آیا شهرداری ارومیه برنامه ایی برای رفع این مشکل که دامان مردم را گرفته است، دارد؟
گزارش/ تانیا شعفی
نظر شما