به گزارش کردپرس، نچیروان بارزانی رئیس اقلیم کردستان در سومین روز از اجلاس اقتصادی جهانی داووس در کشور سوئیس در یکی از پنل های این اجلاس تحت عنوان" خاورمیانه بی ثبات" که با حضور جنین هنیس پلاسچارت نماینده ویژه سازمان ملل در عراق، فواد حسین وزیر دارایی دولت مرکزی عراق و عادل الجبیر وزیر مشاور دولت عربستان در امور خارجه برگزار شد، به تشریح وضعیت عراق و مواضع اقلیم کردستان پرداخت.
در این پنل تبعات طولانی مدت تنش های مداوم در خاورمیانه به عنوان نگرانی جدی جهانی و نیز تاثیرات این تنش هابر صلح و ثبات در خاورمیانه و به ویژه عراق و سوریه، بررسی شد.
بارزانی در این سخنان گفت که در مورد وقایع و تحولات عراق چند نکته باید در نظر گرفته شود، در مورد آنچه اکنون در عراق روی می دهد، بحث نسلی است که 15 تا 20 و یا نهایت 30 سال سن دارند، این نسل نه صدام را به یاد دارد و نه حاکمیت آمریکا و فقط خواهان زندگی بهتر و رفاه بیشتر است، از طریق اینترنت به دنیای خارج دسترسی داشته و وضعیت کشور خود را با دیگر مناطق جهان مقایسه می کند، این نسل از حاکمیتی که طی 16 سال گذشته قادر به تامین نیازها و خدمات اساسی برای شهروندان نبوده، خسته شده است، هرچند که در عراق 4 سال یک بار انتخابات صورت می گیرد، اما نتایج آن، چیزی نیست که خواسته های این نسل را برآورده کند.
وی تاکید کرد:" ما در اقلیم کردستان نمی توانیم خود را از آنچه در عراق می گذرد جدا بدانیم، ما بخشی از این کشور هستیم. بدون شک هر آنچه در عراق روی می دهد، بر اقلیم کردستان نیز تاثیرگذار است. همه باید بدانیم که عراق پیش از اکتبر 2019 با عراق پس از اکتبر، بسیار متفاوت است، بسیار بسیار حیاتی و مهم است که سیاستمداران عراقی درک کنند که مردم این کشور بار دیگر عقب گرد شرایط کشور به وضعیت پیش از اول اکتبر را نمی پذیرند."
همچنین افزود که مردم عراق شایسته زندگی بهتری هستند و از طریق اعتراضات خیابانی پیام و خواسته خود را به حاکمان کشور رسانده اند و باید مسئولان کشور در این مورد احساس مسئولیت کنند، اما جای شگفتی است که هنوز این اعتراضات را به دخالت کشورهای خارجی ربط می دهند، اما حتی اگر گفته شود که 70 درصد تظاهرات به دلیل دست داشتن طرف های خارجی در آن است، باید مقامات و مسئولان کشور بررسی کنند که 30 درصد دیگر تظاهرات به چه دلیل روی می دهد و برای شناسایی و رفع نواقص و مشکلات اقدام کنند.
نچیروان بارزانی در مورد مواضع اقلیم کردستان نیز تاکید کرد که اقلیم تمامی سعی خود را برای آرام سازی وضعیت به کار می گیرد و همراه با بغداد برای یافتن راه حلی به منظور برون رفت از بحران تلاش می کند.
بارزانی همچنین به حضور نیروهای آمریکایی و ائتلاف جهانی در عراق اشاره کرده و گفت که این نیروها پس اینکه داعش در سال 2014 به فرودگاه بغداد نزدیک شد و با درخواست کمک دولت عراق از شورای امنیت سازمان ملل، وارد کشور شدند. نیروهای ائتلاف و آمریکا که اکنون در عراق حضور دارند به نیروهای عراقی و پیشمرگ های اقلیم کردستان کمک می کنند. وظیفه و ماموریت آنان مشخص و واضح است و با نیروهای عراقی همکاری کرده و در حال آموزش های نظامی به آنان هستند و این فعالیت های آنان نیز ادامه دارد.
رئیس اقلیم کردستان در ادامه گفت: " به عقیده ما اقدام مجلس عراق (تصمیم برای خروج نظامیان بیگانه از کشور) اقدام درستی نبود. اول اینکه کردها و سنی ها به عنوان دو طیف اصلی این کشور به هیچ عنوان از این اقدام حمایت نکرده اند. به نظر ما عراق هنوز به کمک های آمریکا و حمایت های بین المللی نیاز دارد. چرا که خطر داعش و تهدید بازگشت دوباره ترور مسئله ای کاملا جدی است و به باور ما مقابله با این تهدید بدون کمک جامعه جهانی و در راس آن آمریکا، ممکن نیست و لازم است که نیروهای آمریکایی در عراق باقی بمانند و باید بنا به درخواست نخست وزیر عراق گفتگوهایی برای ساماندهی فعالیت این نیروها در کشور و همکاری های آنان با نیروهای عراقی انجام شود. ماندن این نیروها در عراق ضروری است."
بارزانی به وضعیت سوریه نیز اشاره کرده و گفت که وضعیت کنونی این کشور محصول سیاست اشتباه چند سال است و با آغاز تحولات این کشور روسیه و ایران به صورت کاملا جدی از دولت سوریه و بشار اسد حمایت کردند، اما در مقابل کشورهای اروپایی و آمریکا قرار داشتند که نه استراتژی و دیدگاه مشخصی داشتند و نه موضعی شفاف و سیاست های سردرگمی اتخاذ کرده و به همین دلیل مشکل سوریه حل نشده باقی ماند و به هیچ عنوان مشخص نیست چه سیاستی در این کشور در پیش گرفته می شود، اما سیاست اقلیم کردستان این است که به برادران کُرد خود در سوریه کمک کند در چارچوب جغرافیای این کشور به راه حلی سیاسی دست یابند.
همچنین گفت که منشا مشکلات عراق نیز این است که طیف های مختلف آن به کشوری که به آن عراق گفته شود، وابستگی ندارند و افزود:" ما باید واقع بین باشیم. باید فرمولی برای عراق یافته و ببینیم که چطور همه ما با هم می توانیم در کشوری که به آن عراق گفته می شود زندگی کنیم. باید عراق اساس گردهم آمدن همه ما در کشور باشد. ما طیف ها و مردمانی بسیار متفاوت هستیم، اما به نظر من زیبایی عراق در این است که در این کشور، کردها، اعراب، مسیحیان، ترکمان، ایزدی و ..دیگران هستند و لازم است همه ما پایه و بنیانی برای توافق بیابیم و عراق باید این بنیان توافق باشد."
بارزانی در پایان سخنان خود تاکید کرد:" ما کردها می خواهیم مشکلات خود را در چارچوب عراق حل کنیم. اما مسئله این است که اگر در عراق طیف های مختلف با نگاهی تبعیض آمیز نگریسته شوند، بدون تردید مشکلاتی آغاز می شود و باید پرسید منشا مشکلات عراق از کجاست؟ در سال 2012 و 2013 اعتراضات در فلوجه فقط برای درخواست خدمات رسانی بیشتر بود، اما به دلیل اهمال و چشم پوشی از آن، در نهایت به یکی از دلایل پیدایش داعش منجر شد. لازم است که این طیف ها خود را در پروسه سیاسی عراق شریک ببینند و همه ما بتوانیم بر سر این مشارکت و بر سر عراق به توافق برسیم. در مورد اظهارات جنین پلاسچارت نیز باید بگویم که عراق به نیروهای آمریکایی نیاز دارد، نه فقط برای اقلیم کردستان بلکه برای تمامی مناطق عراق، و در نهایت ما نیز بخشی از عراق هستیم."
نظر شما