به گزارش کردپرس، تیر ماه سال جاری بود که سرپرست میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری مهاباد از عملیات تعریض و بهسازی راه دسترسی به اثر تاریخی «فقره قا» این شهرستان، در صورت اختصاص بودجه خبر داد، اما این اثر تاریخی که آرامگاه پادشاهان ماد در مهاباد، خوانده می شود، هنوز هم راه دسترسی مناسبی ندارد.
سال هاست که به دلیل محصور بدون این اثر فاخر و تصرف باغداران در زمین های پیرامون آن، سرمایه گذاران داخلی از احداث مجتمع رفاهی- گردشگری در این مکان منصرف می شوند.
اخیرا سوداگران آثار باستانی با هدف یافتن گنج و اشیای قدیمی، بخشی از ستون دخمه سنگی آن را تخریب کرده اند.
رییس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری مهاباد در گفت و گو با خبرنگار کردپرس، اظهار کرد: این اثر تاریخی که که مربوط به دوران ماناییهاست، توسط عده ایی سودجو مورد دست اندازی واقع شده در حالیکه این دخمه سنگی فاقد اشیای قیمتی بوده و تنها یک بنای تاریخی و باستانی به شمار میرود.
غلامرضا عبده ادامه داد: تحقیقات برای یافتن تخریبکنندگان این بنای سنگی، تاریخی با همکاری نهادهای مربوطه در حال انجام است.
او با اشاره به اهمیت نقش جوامع محلی در حفاظت بیشتر از این بنا، گفت: موضوع تخریب و لزوم حفاظت از این بنای تاریخی در جلسهای با حضور معتمدان، دهیاری و اعضای شورای اسلامی روستای «اگریقاش» مورد بررسی قرار گرفت.
عبده همچنین از باغداران و اهالی روستای «اگریقاش» خواست تا هرگونه تردد و حضور افراد ناشناس را در نزدیکی این دخمه تاریخی به اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری مهاباد اطلاع دهند تا از تجاوز افراد سودجو به این اثر جلوگیری شود.
اما حفظ و حراست از این اثر ملی تنها توسط جوامع محلی ممکن نیست، بلکه این اثر فاخر نیاز به تعیین حریم و ایجاد سایت حفظ و نگهداری دارد.
در سالهای گذشته نیز بارها نوشته هایی بر روی دیوار فقره قا با اسپری رنگی نوشته و باعث مخدوش شدن این اثر تاریخی شد، به گونه ایی که حتی پاک کردن آن نیز به خود اثر لطمه می زد.
در آن زمان اداره میراث فرهنگی تلاش کرد تا بر اساس دیوار نوشته ها نام چند تن از کسانی که اقدام به دیوار نویسی کرده اند را شناسایی کند و با طرح شکایت از طریق مراجع قضایی از اسامی موجود دادخواست نماید.
در حالی که این اثر به عنوان یک جاذبه تاریخی و گردشگری می تواند باعث اشتغال زایی در مهاباد و منطقه باشد، اکنون محصور شده و نیاز است تا تعیین حریم قانونی این اثر و رهاسازی مراتع مورد تجاوز واقع شده آن در دستور کار اداره میراث فرهنگی قرار بگیرد.
این مکان تاریخی به حراست و حفاظت بیشتری نیاز دارد و احداث یک کمپ تجاری و تفریحی همانند غار سهولان می تواند علاوه بر صیانت از این اثر تاریخی به جذب گردشگران و رونق اقتصادی شهرستان هم منجر شود، اما متاسفانه این ظرفیت عظیم تا کنون نادیده گرفته شده است.
به گزارش کردپرس، اثر تاریخی "فقره قا " که در ۱۵ کیلومتری شمال شهرستان مهاباد و در جنوب روستای آگریگاش واقع شده است دارای دو طبقه است که چهارستون سنگی و ۳ گور خالی داخل آن وجود دارد و از نظر حجاری و ستون بندی در رده مقبره های مهم دوره ماد است.
این اثر در تاریخ ۱۳۱۶به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است همچنین به عنوان منطقه نمونه گردشگری در مصوبه هیات دولت ثبت شده است.
نظر شما