آیا روند آستانه به روزهای پایانی خود رسیده است؟

سرویس سوریه - مذاکراتی که با امیدهای فراوان به خصوص برای پایان دادن به وضعیت پیچیده بحران سوریه در ادلب طی سال های گذشته به وجود آمده و تنها با ایجاد طرح مناطق کاهش تنش به ساخت 12 پایگاه نظامی توسط ارتش ترکیه در خاک ادلب منجر شده است، اکنون با چالش بسیار بزرگی رودرو است.

در پی افزایش تنش ها در ادلب یکی از مهمترین سوالاتی که پیش می آید این است که روند مذاکرات آستانه با حضور سه کشور ترکیه – روسیه – ایران که در دو سال اخیر بیشترین تمرکز خود را بر روی مسئله ادلب و کاهش تنش ها در این منطقه گذاشته است با شکست روبه رو شده است؟ مذاکراتی که با امیدهای فراوان به خصوص برای پایان دادن به وضعیت پیچیده بحران سوریه در ادلب طی سال های گذشته به وجود آمده و تنها با ایجاد طرح مناطق کاهش تنش به ساخت 12 پایگاه نظامی توسط ارتش ترکیه در خاک ادلب منجر شده است، اکنون با چالش بسیار بزرگی رودرو است. روندی که نه تنها نتوانسته است تنش ها را در ادلب کاهش دهد بلکه در حال تبدیل شدن به محل اختلافات میان کشورهای حاضر در این مذاکره است. اختلافات ایران و آمریکا {آمریکا یکی از کشورهای ناظر در روند آستانه است} از یک طرف و تنش های اخیر میان روسیه و ترکیه با ورود نیروهای ارتش سوریه به مرة النعمان در جنوب ادلب با حمایت حملاتی هوایی روسیه از طرف دیگر آینده نه چندان امیدوار کننده روند آستانه را در هاله ای از ابهام قرار داده است.

ورود نیروهای ارتش سوریه به شهرک مرة النعمان که برای گروه های تحت الحمایه ترک در ادلب اهمیت استراتژیکی داشت باعث عصبانیت شدید طرف های ترک از روس ها شده است به نوعی که رئیس جمهور ترکیه در آخرین اظهارات خود مسکو را که در دو سال اخیر به شریک شماره یک آنکارا تبدیل شده است، به "عدم صداقت" در قبال تعهداتش متهم کرده و حتی تهدید کرده است که در صورت عدم تغییر رویه روس ها در ادلب ترکیه خود دست به کار شده و اقدام خواهد کرد. رجب طیب اردوغان از روس ها خواسته است که بعد از این مواضع خود را روشن کرده و یا با سوریه حرکت کنند یا با ترکیه. اظهاراتی که در چند سال اخیر به هیچ عنوان تا این اندازه صریح و بی پرده از سوی بالاترین مقام سیاسی ترکیه علیه روسیه ایراد نشده بود.

در واقع افزایش چنین تنش ها به خصوص در ادلب به معنی پایان و شکست مذاکرات آستانه است. چرا که مذاکرات آستانه با موضوع کاهش تنش ها در ادلب و دیگر مناطق سوریه آغاز شده و در 14 دوره ای که این مذاکرات صورت گرفته است عمده موضوع آن پیرامون جلوگیری از درگیری ها در ادلب و تفکیک گروه های تروریستی با مخالفان سوری در این شهر بود. اقدامی که به هیچ وجه نخواهد توانست عملی شود زیرا کشورهای حاضر در این مذاکرات تعریف مشترکی از "تروریست ها" و "مخالفان سوری" در ادلب ندارند. بدون شک جریانی که ترکیه از آنان به عنوان "مخالفان میهن پرست سوری" یاد می کند در تفکرات سیاسی – نظامی روسیه "تروریست" قلمداد شده و برعکس. از همین رو مسئله ادلب به یک موضوع پیچیده تبدیل شده است که طرف های حاضر در مذاکرات آستانه به عنوان کشورهای تضمین کننده خود دارای اختلافات بسیار شدید در خصوص این مسئله هستند. اظهارت اخیر اردوغان در بازگشت از سنگال به ترکیه نشان داد که 14 دوره مذاکرات آستانه در آستانه شکستی بزرگ قرار دارد که یک بار دیگر روزنه امیدی که برای حل بحران سوریه وجود داشته را از بین برده و با افزایش اختلافات میان ترکیه و روسیه بحران در سوریه را عمیق تر خواهد کرد.

از طرف دیگر نیز وجود هیئت آمریکایی به عنوان ناظر در روند مذاکرات آستانه با تحولات اخیری که در عراق میان آمریکا و ایران با شهادت سردار قاسم سلیمانی توسط نیروهای آمریکایی به وجود آمده است مذاکرات آستانه را به یک مرکز تنش دیگری تبدیل می کند. ایران به عنوان عضو اصلی مذاکرات آستانه چه موضعی را نسبت به هیئت آمریکایی در این مذاکرات خواهد داشت خود یک موضوع بحران در اولین دور از مذاکرات آستانه در سال 2020 میلادی خواهد بود. مذاکراتی که شاید نتواند بیش از این به کار خود ادامه داده و بدون دستاورد خاصی به فعالیت چند ساله خود خاتمه بدهد.

خبرگزای کردپرس/سرویس سوریه

کد خبر 252794

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha