به گزارش کردپرس، آمریکا که از سال 2014 با کردهای سوریه بر سر مبارزه با داعش همپیمان شد در سال 2019 به بهانه آنچه دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا شکست 100 درصد داعش بعد از کشته شدن ابوبکر البغدادی رهبر این گروه تروریستی خواند، کردهای سوریه را رها کرد تا این همپیمان آمریکا که در راه مبارزه با داعش بیش از 11000 نیرو قربانی کرد بیشتر مناطق تحت کنترل خود را از دست بدهد و کنترل آن به مناطق نفت خیز شمال شرق سوریه محدود شود.
اکنون کردهای سوریه دهها هزار تن از نیروهای داعش و هواداران و اعضای خانواده این گروه تروریستی را در کمپ هایی تحت مراقبت قرار داده است. تقریبا هیج کشوری حاضر نیست این افراد را بپذیرد. با این که تعداد زیادی از این افراد از اتباع کشورهای غربی از جمله اروپا هستند اما اروپاییها نیز حاضر نیستند آنها را به خانه باز گردانند.
موضوع دیگر سرنوشت کردهای سوریه بعد از مبارزه چند ساله با داعش است که مزد آن رها شدن در برابر حمله ترکیه و مجبور شدن به عقب نشینی از صدها کیلومتر منطقه تحت کنترل شان بود. نیروهای کرد سوریه در پی توافق ترکیه با آمریکا و روسیه که با هر دوی آنها رابطه داشت، عفرین، گری سپی و سریکانی را در پی حملات مستقیم نظامی ترکیه از دست داد و مجبور شده است نیروهای خود را از کوبانی و چند شهر دیگر در شمال شرق سوریه بیرون ببرد. به نظر می رسد که تنها راه حل نه چندان مطمئن در برابر کردهای سوریه، ادامه توافق نیم بند با دولت مرکزی سوریه باشد.
خبرگزاری کردپرس برای بررسی این دو موضوع با دکتر جیکوب ال شاپیرو، استاد علوم سیاسی و روابط بین الملل در دانشگاه پرینستون آمریکا مصاحبه کرده است. پروفسور شاپیرو از جمله کسانی است که گروه تروریستی داعش را از زمان تشکیل آن تاکنون به دقت مورد مطالعه قرار داده است و مقالاتی نیز در مورد بحران سوریه و مبارزه کردهای سوریه با داعش نوشته است.
شکست داعش
دونالد ترامپ بارها ادعا کرده است که آمریکا داعش را به طور 100 درصد شکست داده است اما دکتر جیکوب آپیرو به کردپرس گفت: « این حرف درست نیست. داعش به طور کامل شکست داده نشده است اما مطمئنا نسبت به سالهای گذشته خطر این گروه تروریستی به مرتب کمتر شده است. داعش به عنوان یک گروه تروریستی همچنان قادر است در عراق و سوریه حملات ترویستی انجام دهد. با این حال توانایی آن در حال حاضر نسبت به سال های اولیه ظهور آن کمتر شده است.»
سرنوشت اعضای داعش در کمپ های تحت کنترل کردهای سوریه
کردهای سوریه می گویند نزدیک به 12000 نفر از کسانی که گمان می رود عضو داعش باشند در اردوگاه های تحت کنترل کردها در شمال سوریه به سر می برند و بیش از 50000 تن از هواداران و اعضای خانواده های نیروهای داعش نیز در اردوگاه های دیگری تحت مراقبت قرار دارند. مقامات کرد بارها از کشورهای خارجی خواسته اند اتباع خود را که در میان این زندانیان قرار دارند به این کشورها که عمدتا کشورهای غربی هستند باز گردانند اما آنها استقبال گرمی از خواسته کردها نکرده اند. دکتر شاپیرو در این باره به کردپرس گفت: « این افراد حتما باید به کشورهای متبوعشان باز گردانده شده و در آنجا مورد محاکمه قرار گیرند.»
برخی از اعضای بازداشت شده داعش شهروند سوریه هستند. استاد دانشگاه پرینستون در مصاحبه با کردپرس تاکید کرد که جامعه بین المللی باید به کردهای سوریه کمک کند دیگر اعضای داعش که تبعه کشورهای خارجی نیستند در خاک سوریه مورد محاکمه قرار گیرند و روند محاکمه این افراد تحت نظارت جامعه بین المللی باشد.
سرنوشت کردهای سوریه
نیروهای کرد سوریه که در مبارزه با داعش نقش فعالی داشته اند انتظار دارند این مسئله به کسب مشروعیت آنها نزد جامعه بین الملل کمک کند و آنها بتوانند اداره خودگردان ایجاد شده در شمال شرق سوریه را حفظ و آن را تثبیت کنند. اما دکتر شاپیرو معتقد است که در وضعیت کنونی این خواسته کردهای سوریه مورد پذیرش قرار نمی گیرد.
وی افزود:« من فکر می کنم که نیروهای کرد سوریه یا YPG و اعضای عرب نیروهای دموکراتیک سوریه انتظار داشتند آمریکا بعد از پایان جنگ با داعش به نیابت از آنها از حقوقشان دفاع کند. با این حال، ما دیدیم که دولت ترامپ سال گذشته ناگهان کردهای سوریه را تنها گذاشت و کردها مجبور شدند در برخی نقاط در شمال سوریه با دولت بشار اسد توافق کنند.»
استاد دانشگاه پرینستون درباره ایجاد موقعیت خودمختاری برای کردها در سوریه گفت: «به طور کلی، من شک دارم که حل نهایی بحران سوریه در درازمدت به ایجاد نوعی خودمختاری رسمی در داخل این کشور منجر شود. در مورد ایجاد خودمختاری منطقه ای- مثلا برای کردها- در سوریه نیز احتمال رسمیت یافتن قانونی در مورد آنها کم است.»
کد خبرنگار: 40101
نظر شما