به گزارش کُرد پرس، کُندی حرکت کامیونها، کمبود نیرو، نبود ساز و کار درست و عدم بهره مندی مرز رسمی باشماق از استانداردهای لازم در کنار سختگیری ها خارج از عرف در مورد بازرسی ها و ... باعث شده است بسیاری از تجار و صادرکنندگان و واردکنندگان مرزهای مشابه دیگر مانند مرز پرویز خان را برای مراوده با عراق انتخاب کنند و این امر در چند وقت اخیر چندین بار از سوی بهمن مرادنیا استاندار کردستان مطرح شده و هر بار هم به دستگاه های متولی تکلیف کرده است مشکلات را حل کنند اما همانطور که خود او هم امروز بعد از ظهر (26 بهمن) در نهمین جلسه اصلی کمیسیون برنامهریزی، هماهنگی و نظارت بر مبارزه با قاچاق کالا و ارز استان کردستان بیان کرد: دستگاه های متولی تا به حال به این تکالیف عمل نکردند.
مرزبانی متهم اصلی!
در این جلسه البته بازرسی های مرزبانی از کامیون ها؛ بیشتر از سایر موارد مورد توجه قرار گرفت و در کنار تذکر جدی استاندار به نماینده مرزبانی در این جلسه، محمد دره وزمی، رییس سازمان صمت استان هم با لحنی عصبانی به نماینده مرزبانی گفت: «بر اساس قانون مرزبانی اساسا نباید کالاها را بازرسی کند و اینکه شما به عنوان نماینده مرزبانی می گویید ما می خواهیم تسریع ایجاد کنیم کافی نیست و مرزبانی اساسا نباید به مقوله بازرسی کالاها ورود کند.»
بهمن مرادنیا استاندار کردستان در این جلسه با بیان اینکه همه ما در خصوص قاچاق حساس هستیم لذا نباید اجازه دهیم قاچاق سازمانیافته از مرزهای استان صورت بگیرد، گفت: توسعه صادرات در شرایط امروز کشور و استان بیش از بحث قاچاق اهمیت دارد و همه بخشها و سازمانهای متولی در این حوزه باید عزم خود را برای رونق تولید و توسعه صادرات بکار گیرند.
استاندار کردستان با بیان اینکه اگر امسال از سوی مقام معظم رهبری به عنوان سال رونق تولید نامگذاری شده است این رونق تولید با صادرات محقق خواهد شد؛ از نبود هماهنگی در میان دستگاه های متولی ابراز نارضایتی شدید کرد و گفت: همکاری و هماهنگی دستگاهها با هم ضعیف است، دستگاههایی که متولی هستند هیچ وقت کنار هم قرار نمیگیرند و هر کدام تنها سیاستهای سازمانی خود را مد نظر قرار میدهند.
وی با بیان اینکه این نوع سبک و رویه تنها به ضرر استان است و تبعات منفی آن متوجه مردم میشود، گفت: یکی از مشکلات جدی در مرز باشماق بحث نیروی انسانی و گارد گمرک است که باید حتما تقویت شود، این انتظار را از گمرک باشماق داریم که نسبت به گرفتن مجوز بکارگیری 10 تا 15 نیرو به صورت شرکتی اقدام و یا از توان و ظرفیت نیروی انتظامی در این راستا استفاده کند.
گارد گمرک باشماق ضعیف عمل میکند
وی گفت: گارد گمرک باشماق در حال حاضر به دلیل نبود نیروی انسانی کافی و مورد نیاز نمیتواند وظیفه خود را به نحو احسن و درست انجام دهد.اینکه همواره احساس کنیم مدیران در انجام وظیفه در مقابل با تخلفات و فساد اداری کوتاهی میکنند و حساس به موضوع فساد و تخلف نیستند، درست نیست.
وی برخورد قاطع با فساد اداری و افرادی که دچار تخلف میشوند را مورد تاکید قرار داد و گفت: اولویت در این زمینه مچگیری و تشکیل پرونده قضایی نباشد قبل از اینکه جرمی شکل بگیرد باید سعی کنیم با راهنمایی و عنوان نقاط ضعف جلو وقوع تخلفات را بگیریم.
مرادنیا با تاکید براینکه مسئولیت نهایی خروج کالا از مرزهای رسمی براساس قانون با گمرک است، گفت: تاکید ما براین است که روند صادرات تسریع و توسعه پیدا کند، ولی رویه مرزبانی در مرز مانع از تحقق اهداف در این حوزه میشود.
استاندار کردستان با بیان اینکه در بحث نظارت بر مبادلات مرزی مرز باشماق نباید تفاوتی با مرز تمرچین و مرز پرویزخان وجود داشته باشد، گفت: بخاطر محدویتهایی که الان در مرز باشماق وجود دارد گرایش تجار به سمت خروج کالا از مرز پرویزخان است.
وی وجود تعدای شرور را از مشکلان جدی مرز رسمی باشماق عنوان کرد و گفت: وجود افراد شرور که قاچاق خرد انجام میدهند موجب شده که تجار و بازرگانان احساس ناامنی کنند.
مرادنیا اذعان کرد: باید با کسانی که زمینه قاچاق و گالن به دستی را در مرز باشماق فراهم میکنند به صورت جدی برخورد شود.
وی با بیان اینکه جاساز کردن گالن سوخت در بین کالاهای مختلف به تولیدکننده و صادرکننده زیان وارد میکند، گفت: نباید با بیتفاوتی از این موضوع بگذریم، اگر نمیتوانید مسئولیت بپذیرد بگوید تا ما تمام مسئولیتها را بپذیریم.
وی تصریح کرد: سختگیرترین رفتار با تجار و افراد دیگر در مرز باشماق انجام میشود اگر همه مرزها بدون مشکل است به ما بگوئید تا مرز باشماق را تعطیل کنیم.وی با تاکید براینکه مرز کاملا شفاف و روشن است و ورود و خروج افراد به انجا باید با کارتشناسایی انجام شود، گفت: تا تعیین تکلیف مرز مجبور هستیم امنیتی هم شده رفتار کنیم که تاجر و کسی که انجا کار میکند احساس ناامنی نکند.
وی اذعان داشت: برنامه جامعی برای ساماندهی مرز باشماق تعریف شده است که امیدواریم هرچه سریعتر نسبت به اجرای آن اقدام شود
به گفته وی، 70 میلیارد تومان برای ساماندهی مرز باشماق اختصاص داده شده است و این ساماندهی به زودی انجام خواهد گرفت.
وی گفت: عدم هماهنگی بین گمرک، مرزبانی و سایر مجموعهها در مرز موجب شده بستر برای سوء استفاده برخی سودجویان در این مرز رسمی فراهم شود.وی با تاکید براینکه غیر از گمرک هیچ سازمانی حق کنترل کالا را در مبادی مرزی ندارد، خاطرنشان کرد: وقتی ما مرز رسمی داریم در جایکه که قانون متولی آن گمرک مشخص شده ورود مرزبانی در این زمینه هیچ توجیهی ندارد.
وی عنوان کرد: معتقدیم کمترین قاچاق در مرز رسمی کردستان نسبت به سایر مرزهای رسمی کشور انجام میشود.
اعتراض رییس صمت کردستان به گسترش فعالیت های مرزبانی در باشماق
رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت کردستان هم در این جلسه از بازرسی شدن کالا توسط مرزبانی به شدت انتقاد کرد و گفت: این کار که از سوی این نهاد انجام می شود غیر قانونی است.
محمد دره وزمی در پاسخ به آمارهای نیروی انتظامی و مرزبانی در مورد قاچاق سوخت و همچنین اظهارات حق پناه رییس گمرک باشماق، گفت: «نمی شود توسعه صادرات را فدای مبارزه با قاچاق 4 گالن گازوئیل کرد.»
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت کردستان با بیان اینکه هدف اصلی مرز باشماق توسعه صادرات است و همه تلاشها باید به این سمت و سو سوق پیدا کند، گفت: متاسفانه هر کس از دریچه دید خود به مرز باشماق نگاه میکند و کسی به فکر صادرات نیست.مرزبانی تمام کامیونهایی که از مرز تردد دارند کنترل میکند در حالیکه براساس قانون اجازه بازدید ندارد.مرزبانی فعالیت در مرز باشماق را به تازگی گسترش داده و جدیدا دیبزنی هم میکند.
درهوزمی از موضعگیری مدیر گمرک باشماق انتقاد کرد و گفت: شما مدیر گمرک هستید اما در زمین مرزبانی و شرکت سوخت توپ میزنید.
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت کردستان تصریح کرد: مدیر گمرک باید دغدغه توسعه صادرات داشته باشد و گلوی خودش را برای رفع مشکلات این مسیر پاره کند نه اینکه دغدغه قاچاق سوخت داشته باشد.
درهوزمی گفت: در حالی که این همه دغدغه در مورد حمایت از تولید و توسعه صادرات در بین مسئولان ارشد کشور وجود دارد، ما وقت خود را صرف تصمیمگیری برای برخورد با چند گالن نفت قاچاق در مرز کردهایم.
وی در ادامه اذعان داشت: همزمان با اجرای طرح سامانه جامع انبارها و مراکز نگهداری کالا، 6 هزار انبار کردستان در این سامانه ثبتنام شدند که بعد از انجام پایش 2 هزار و 126 مورد از این تعداد تایید یکهزار و 400 مورد منتظر تاییدیه هستند.
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت کردستان تصریح کرد: 363 مورد بازرسی از این انبارها انجام گرفته است و این روند به صورت مستمر ادامه دارد.
درهوزمی در پایان عنوان کرد: برخی از دستگاههای دولتی در ثبت انبارهای خود کمکاری میکنند که اگر این روند ادامه داشته باشد در جلسه آینده اسامی این ادارات را اعلام خواهیم کرد.
نظر شما