مطالبات کُردها در مذاکرات تشکیل دولت جدید؛ انتخاب وزرای کُرد از سوی علاوی را نمی پذیریم

سرویس عراق و اقلیم کردستان – سلیم شوشکه ای سخنگوی فراکسیون جماعت اسلامی کردستان در مجلس عراق و نماینده این حزب در هیئت کردستانی در مذاکرات تشکیل دولت در بغداد، تصریح کرد کردها بر این امر تاکید دارند که خودشان وزرای کُرد دولت آینده را انتخاب کنند، نه نخست وزیر مامور تشکیل دولت.

کردپرس: با نزدیک شدن به پایان فرصت محمد توفیق علاوی برای تشکیل دولت جدید عراق، گفتگوها و مذاکرات جدی و فشرده در بغداد برای این مهم ادامه دارد و وارد مرحله حساس و سرنوشت سازی شده است. در این میان، اکثر احزاب کُرد عراقی با تشکیل هیئت مشترک روز سه شنبه 29 بهمن ماه 1398 وارد بغداد شده و دیدارها با احزاب و شخصیت های سیاسی عراقی در چارچوب گفتگوها برای تشکیل جدید را آغاز کردند.

هیئت کُرد در بغداد در مذاکرات تشکیل دولت جدید شامل نمایندگانی از حزب دمکرات کردستان (پارتی)، اتحادیه میهنی کردستان (یکیتی)، جنبش تغیر (گوران)، اتحاد اسلامی (یکگرتو)، جماعت اسلامی (کومل) و نمایندگانی از مسیحیان و ترکمان ها هستند.

سلیم شوشکه ای سخنگوی فراکسیون جماعت اسلامی کردستان در مجلس عراق و نماینده این حزب در هیئت کردستانی در مذاکرات تشکیل دولت درباره سفر هیئت به بغداد و برنامه ها و مکانیسم اعلام شده از سوی مامور تشکیل دولت جدید عراق به کردپرس گفت: هیئت مشترک کردستانی با هدف انجام مذاکرات و گفتگوهای تشکیل دولت جدید به بغداد سفر کرده ایم. تاکنون محمد توفیق علاوی چیزی به عنوان برنامه کاری دولت خود اعلام نکرده و تا روز رای گیری در پارلمان بر سر کابینه اش این برنامه را اعلام نخواهد کرد و فقط شروط و اصول انتخاب کاندیدها برای حضور در کابینه را اعلام کرده است. سفر هیئت کُردی با هدف گفتگو بر سر پروژه کردستانی یعنی گفتگو بر سر مشکلات و مسائل مربوط به مردم اقلیم کردستان و اختلافات ارضی با دولت مرکزی و مسائل مربوط به استحقاقات دارایی و اختلافات سیاسی و موضوعات مربوط به نیروی پیشمرگ می باشد. هدف از این سفر آن است که در عراق جدید و با تشکیل دولت جدید، تعامل با اقلیم کردستان تعامل با یک کیان فدرالی باشد نه یک استان. ما بر سر استحقاق اقلیم کردستان نیز مذاکره و گفتگو خواهیم کرد و مصمم به تحقق استحقاق اقلیم کردستان در دولت و کابینه جدید عراق هستیم. درخواست ما در مذاکرات نیز این است که دولت آینده، دولتی قدرتمند باشد و جایگاه واقعی این نهاد را بازگرداند و انتخابات مجلس نمایندگان را برگزار کند و ثبات و آرامش را به کشور برگرداند. کلیات مطالبات ما موارد مذکور می باشد.

شوشکه ای درباره دیدارهایی که تاکنون هیئت کُردی با احزاب و جریانات عراقی انجام داده اند، به کردپرس گفت: هیئت کُردی با همه رهبران اهل سنت و شیعه به جز ائتلاف سائرون دیدار داشتند . ما رای و نظر و موضع خود را به شیوه ای شفاف و صریح به آن ها اعلام و تصریح کردیم که مطالبات ما در تشکیل دولت جدید بر اساس قانون اساسی عراق می باشد و موارد مذکور نیز شروط ما برای مشارکت در دولت است و می توانم بگویم که نزدیکی در مواضع و دیدگاه ها مشاهده شد و در تلاش هستیم در برخی موارد که دیدگاه ها از هم دور هستند به نقطه اشتراک دست یابیم.

وی درباره برنامه دیدارهای امروز هیئت کُردی، گفت: امروز با برهم احمد صالح رئیس جمهور عراق دیدار کردیم و بعدازظهر نیز با محمد توفیق علاوی مامور تشکیل دولت جدید و سپس با نوری المالکی رئیس ائتلاف دولت قانون و پس از آن با محمد الحلبوسی رئیس مجلس نمایندگان و برخی دیگر از احزاب و شخصیت های شیعه و سنی عراق دیدار و گفتگو خواهیم داشت و رای و نظر رهبری سیاسی کُرد و مواضع و مطالبات اقلیم کردستان در تشکیل دولت جدید را به آن ها اعلام خواهیم کرد و به دلیل این که هنوز نشست ها و دیدارها جریان دارند، نمی توان درباره نتایج صحبت کرد.

عضو هیئت مذاکره کننده کُرد در بغداد در گفتگوهای تشکیل دولت جدید، درباره مکانیسم انتخاب وزرای کابینه آینده که علاوی بر تکنوکرات بودن، مستقل و غیر حزبی بودن آن ها تاکید دارد و این که آیا طرف کُردی با این موضوع که علاوی خود وزرا را انتخاب کند، موافقت خواهد کرد، خاطرنشان ساخت: در این موضوع مسئله ای وجود دارد و آن هم است که تعریف کاندید مستقل برای تصدی منصب وزارتی چیست؟ ما در اقلیم کردستان دارای چندین حزب سیاسی هستیم که برای تصدی قدرت با هم در رقابت هستند. آیا در نظر نگرفتن سهم احزاب در دولت بر عملکرد وزرا تاثیر نخواهد داشت؟ همان گونه که استحضار دارید هنوز در عراق شاهد وجود دولتی که حاکمیت کاملی بر کشور داشته باشد و موسسات و نهادهای آن تمامی امور را در دست داشته باشند، نیستیم. هنوز در این کشور احزاب و گروه های شبه نظامی حضور دارند و فعال و تاثیرگذار هستند. اگر وزرای دولت مستقل باشند آیا توان اداره امور را دارند. از سوی دیگر؛ بر چه معیار و اساس و شناختی در اقلیم کردستان سه یا چهار نفر را نامزد خواهد کرد. این ما هستیم که به این امر واقفیم که چه کسی در اقلیم کردستان شایستگی تصدی این مناصب را دارد. به همین دلیل درخواست ما این بوده است که تعاملی متفاوت و جداگانه با اقلیم کردستان در موضوع تشکیل دولت جدید داشته باشند و احزاب و جریان های سیاسی، خودشان نامزدهایشان را برای حضور در دولت جدید مشخص کنند.

هم اکنون سه وزارتخانه دولت مرکزی عراق و بر اساس نظام سهمیه بندی حزبی، نزد حزب دمکرات کردستان و اتحادیه میهنی کردستان است، رئیس فراکسیون جماعت اسلامی در مجلس عراق و عضو هیئت کُردی در گفتگوهای تشکیل دولت، درباره این موضوع که آیا کُردها بر سر تعیین کاندیدهای کُرد برای تصدی وزارتخانه ها و یا ابقای وزرای پیشین کُرد به توافقی داخلی دست یافته اند یا خیر؟ گفت: هنوز این مسئله و این که چه وزارتخانه هایی به کُردها می رسد و چه کسانی به عنوان کاندید کُردها اعلام می شوند نهایی نشده و مشخص نیست و هم اکنون در مذاکرات بر سر این موضوع که چه وزارتی به کُردها و دیگر طیف ها و احزاب تعلق می گیرد، گفتگو می شود.

مصاحبه : حسن صالحی سرویس عراق و اقلیم کردستان خبرگزاری کردپرس

کد خبر 254287

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha