اظهارات مهم مسعود بارزانی در مصاحبه با ایندیپندنت عربی

سرویس عراق و اقلیم کردستان - رهبر حزب دمکرات کردستان به بیان دیدگاه خود درباره مسائل مختلف از جمله همه پرسی استقلال اقلیم کردستان، تشکیل دولت جدید عراق، حضور نظامی آمریکا و نفوذ ایران، روابط اربیل و بغداد و مناطق مورد مناقشه آنها، روابط با رژیم صهیونیستی، جنگ با داعش و حامیان آن پرداخته است.

به گزارش کردپرس، مسعود بارزانی، رئیس پیشین اقلیم کردستان و رهبر کنونی حزب دمکرات کردستان (پارتی) مصاحبه مفصلی با عضوان الاحمری، سردبیر نسخه عربی زبان روزنامه ایندیپندنت بریتانیا انجام داده که مهم ترین سخنان وی در محورهای مختلف به شرح ذیل است:

همه‌پرسی و استقلال اقلیم کردستان

رهبر حزب دمکرات کردستان در رابطه با همه پرسی استقلال اقلیم کردستان در اواخر سال 2017 میلادی و رویای کردها برای استقلال اظهار داشت: کتابی وجود دارد که یک دیپلمات آمریکایی به نام ویلیام ایگلتون تحت عنوان جمهوری مهاباد تالیف کرد در حالی که در واقع این چنین نبود بلکه جمهوری کردستان بود با این حال وزارت خارجه کشورش بر وی دیکته کرد که نام کتاب را به جمهوری مهاباد تغییر دهد؛ استقلال حق طبیعی مردم کُرد همانند هر کشور دیگری است و من نیز گاهی اوقات از این که این حق برای کردها انکار شود، تعجب می کنم چرا که یک حق طبیعی است و هر کُردی نیز آرزو دارد چنین روزی را ببیند.

بارزانی در این باره افزود: همه پرسی برگزار شد و 93 درصد مردم کُرد نیز بدان رای مثبت دادند که این یک پیروزی بزرگ بود؛ این یک واقعیت است و برای من نیز به شخصه یک شگفتی را رقم زد چرا که پیش بینی نمی کردم این درصد زیاد از کردها به همه پرسی رای مثبت بدهند؛ سنگ بنا گذاشته شد و مرحله بعدی را شرایط مشخص خواهد کرد یا این نسل یا با نسل های آینده با این حال همه پرسی را تکرار نمی کنیم.

رئیس پیشین اقلیم کردستان در پاسخ به پرسشی در رابطه با استقلال اقلیم و جدایی از عراق نیز تصریح کرد: هدف از برگزاری همه پرسی این نبود که بلا فاصله اعلام استقلال شود بلکه هدف این بود که برای ملت کردستان حتی برای یک بار در تاریخ هم که شده، این فرصت فراهم شود که دیدگاه خود را بیان کند چرا که بسیاری نسبت به قصد و نیت ملت کُرد و موضع اکثریت قاطع آنها شک و تردید داشتند؛ البته که همه پرسی گام اصلی و سنگ بنای استقلال است.

رهبر حزب دمکرات کردستان همچنین به طور شفاف تاکید کرد که آمریکا، کردها را به طور عجیبی تنها گذاشت در حالی که پیش از برگزاری همه پرسی استقلال اقلیم کردستان اعلام کرد که موضع بی طرف را اتخاذ می کند با این حال با نزدیک شدن به زمان برگزاری همه پرسی و تبدیل آن به یک واقعیت، به طور آشکار طرف دولت فدرال عراق را گرفت.

بارزانی در پاسخ به پرسشی در این رابطه گفت: با امانت و صداقت کامل پاسخ خواهم داد، آمریکایی ها هرگز به ما وعده ندادند که از استقلال کردستان حمایت خواهند کرد و هنگامی که مسئله همه پرسی را مطرح کردیم، در ابتدا اعتراض نکردند و گفتند ما موضع بی طرف اتخاذ خواهیم کرد با این حال هنگامی که همه پرسی برگزار شد، عملا از نظام حاکم در بغداد طرفداری کردند و بر عکس آن چه پیش بینی کردیم، موضع آنها بی طرف نبود.

رئیس پیشین اقلیم کردستان در این باره افزود: هرگز انتظار چنین موضعی از آمریکا را نداشتیم؛ آنها از وعده خود مبنی بر اتخاذ موضع بی طرف عدول کردند با وجود آن که ما برای آنها شرح دادیم که همه پرسی برای اعلام بلا فاصله استقلال نیست بلکه از طریق آن، تحت نظارت شما و سازمان ملل متحد با بغداد وارد مذاکره می شویم و بدان زمان لازم را می دهیم با این حال آنها یعنی بغداد و غیره در واقع از فرصت بهره برداری کرده و خواستند دست به بسیج عمومی برای جنگ بزنند اما شکر خدا ناکام ماندند.

بارزانی در رابطه با موضع کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس در قبال همه پرسی استقلال اقلیم کردستان نیز اظهار داشت: من از موضع کشورهای عربی به طور کلی و به ویژه کشورهای خلیج (فارس) بسیار سپاسگذارم؛ موضع آنها بسیار شرافتمندانه تر از مواضع کشورهایی بود که انتظار داشتیم موضع آنها مثبت یا بی طرف باشد؛ موضع کشورهای خلیج (فارس)، انسانی، منطقی و متعادل بود.

کرکوک و تسلط حشد الشعبی بر آن

رئیس پیشین اقلیم کردستان در رابطه با استان نفت خیز و مورد مناقشه کرکوک در شمال عراق نیز اظهار داشت: دیدگاه ما همواره این بوده که کرکوک باید الگوی همزیستی اقوام و مذاهب باشد و دیدگاه امروز ما نیز همان است.

بارزانی در این باره افزود: البته یک توافق برای حل و فصل مسئله کرکوک و سایر مناطق خارج از اداره اقلیم کردستان یا آن چه مناطق مورد مناقشه نامیده می شود از جمله کرکوک، خانقین، شنگال و غیره وجود داشت؛ بر اساس ماده 140 ابتدا عادی سازی و پس از آن نیز سرشماری و همه پرسی انجام می شود؛ ساکنان این مناطق تصمیم می گیرند که آیا خواهان زندگی با دولت فدرال یا با اقلیم کردستان هستند؛ همواره پایبند به تصمیم ساکنان این مناطق بوده و هستیم و هم اکنون نیز این همچنان بهترین راه حل است.

رئیس پیشین اقلیم کردستان ضمن متهم کردن یک جریان داخلی کردها به خیانت به هم تباران خود و این که آنها را تحقیرشدگان حشد الشعبی خواند و عامل ورود نیروهای این سازمان به شهر کرکوک پس از برگزاری همه پرسی استقلال اقلیم برشمرد، تصریح کرد: کرکوک هم اکنون تحت اشغال نظامی است، حشد الشعبی کنترل آن را در دست دارد و شاهد آزار و اذیت کردها هستیم؛ این البته نمی تواند ادامه یابد و امکان ندارد آن را تا بی نهایت پذیرفت.

در رابطه با این که چه کسی دستور حمله حشد الشعبی به کرکوک را داده نیز به نظر می رسد که بارزانی از عدم پشتیبانی آمریکا از کردها بسیار ناراحت بوده و از سکوت این کشور در قبال استفاده نیروهای حشد از تسلیحات آمریکایی از جمله تانک های آبرامز اهدایی به ارتش عراق جهت مبارزه با تروریست های داعش، در جریان حمله به نیروهای کُرد در این شهر مورد مناقشه نیز شگفت زده است.

رهبر حزب دمکرات کردستان در این باره می گوید: به صراحت که حشد الشعبی از سلاح های آمریکایی و تانک های آبرامز استفاده کرد و ایران نیز در فرماندهی حمله به کرکوک نقش داشت.

داعش و کشورهای حامی آن

بارزانی به پرسش دیگری در رابطه با نگرانی از تروریسم نیز با اعتماد و آرامش پاسخ داد: شکر خدا ملت کردستان همکاری زیادی با نیروهای پیشمرگ داشت و تروریسم در ایجاد هر گونه پایگاه یا هسته تروریستی در داخل اقلیم ناکام ماند؛ همه تلاش های صورت گرفته چیزی جز نفوذ نبود و در سال 2014 نیز شاهد یک جنگ آشکار در جبهه ای به امتداد 1050 کیلومتری پس از ورود داعش به عراق بودیم.

رئیس پیشین اقلیم کردستان در پاسخ به این پرسش که چرا داعش و حشد الشعبی در نفوذ به بافت کردها ناکام ماندند نیز اظهار داشت: مقاومت قهرمانانه نیروهای پیشمرگ مانع از انجام چنین کاری از سوی داعش و حشد الشعبی شد و برای ما ثابت شد که اگر دارای قدرت نباشی، کسی از تو دفاع نمی کند بلکه باید از خودت دفاع کنی؛ اگر نیروهای پیشمرگ نبود، وضعیت الآن متفاوت بود.

رهبر حزب دمکرات کردستان در مورد سخنان چند هفته پیش سید حسن نصرالله، دبیرکل حزب الله لبنان که گفته بود وی هنگام حمله داعش به اربیل از ترس به خود می لرزیده نیز اظهار داشت: آن چه نصرالله گفت یک داستان جعلی است و عملکرد بازیگری وی در سخنرانی نیز ناموفق بود.

بارزانی در رابطه با کشورهای حامی گروه تروریستی داعش اظهار داشت: در برخی مناطق اجسادی به جای می ماندند و از شکل و شمایل آنها نیز واضح بود که از ملیت های مختلفی از منتهی الیه شرق تا منتهی الیه غرب و از منتهی الیه شمال تا منتهی الیه جنوب بودند.

رئیس پیشین اقلیم کردستان در این باره افزود: این یک راز است که به دنبال آن هستیم و البته که برخی کشورها به داعش کمک کردند اما مدارک قاطعی دال بر هویت آنها در اختیار نداریم؛ با این حال بیش از یک کشور برای داعش تسهیلات ایجاد می نمایند، بدان کمک می کند و آن را در کنترل دارد؛ هدایت داعش به سوی اقلیم کردستان نیز یک کار بدون هدف نبود بلکه با برنامه ریزی، دستور و فرمان بود.

بارزانی درباره گزارش های حاکی از ارتباط میان داعش و ترکیه نیز تصریح کرد: در ماه های نخست جنگ با داعش و هنگام کشته شدن عناصر این گروه در هر نبردی، ملاحظه می کردیم که آنها از ملیت های مختلفی هستند؛ بدون شک بیشتر آنها از طریق مرزهای ترکیه به سوریه و پس از آن نیز به عراق می آمدند یا این که ممکن است از طریق دریا و از کشورهای دیگر وارد سوریه می شدند؛ در واقع نمی دانم ترکیه تا چه اندازه می توانست مرزها را به صورت کامل کنترل کند و مانع از نفوذ آنها شود یا این که امکان دارد گروه هایی وجود داشتند که این کار را بدون اطلاع دولت انجام می دادند با این حال از طریق ترکیه وارد می شدند.

رهبر حزب دمکرات کردستان همچنین خاطر نشان ساخت: امروزه در شمال سوریه عناصر مسلح وابسته به ترکیه حضور دارند که قسم می خورم اکثریت آنها سوری هستند و به طور واضح همان عناصر هستند که با پشتیبانی ارتش ترکیه، در حق کردها به ویژه در عفرین دست به قتل عام می زنند.

رئیس پیشین اقلیم کردستان در ادامه نیز به این پرسش که در قبال این مسئله چه کاری انجام دادند نیز این چنین پاسخ داد: نسبت به آین اعتراض کردیم و موضع خود در قبال رفتارهای گروه های مسلح را به ترکیه رساندیم.

بارزانی در رابطه با نقش و قدرت زنان مسلح کُرد در جنگ با داعش نیز اظهار داشت: در واقع نقش زنان در جنبش آزادیبخش کُرد نه تنها در حال حاضر بلکه از مدت ها پیش به ویژه در انقلاب ایلول، یک نقش افتخارآمیز است؛ زنان کُرد نقش مادر، پدر و معلم کودکان را ایفا می کردند و حتی نقش کشاورز را نیز ایفا کردند؛ همانند مادر و پدر، فرزندان خود را بزرگ می کردند، به آنها آموزش می دادند و از آنها مراقبت می کردند و همزمان نیز با تلاش های خود، بخشی از غذای مورد نیاز جبهه را تامین می کردند؛ اگر زنان و نقش آنها نبود، بسیاری از مردها نمی توانستند به مبارزه و جنگ ادامه دهند؛ مسائل تغییر یافت و جامعه نیز دچار تحول شد و زنان کُرد نقش افتخارآمیزی در جنگ با داعش ایفا کردند، علیه آنها جنگیدند و به پیروزی رسیدند.

رهبر حزب دمکرات کردستان در پاسخ به این که زنان کُرد چنین قدرتی را از کجا به دست آوردند نیز تصریح کرد: زنان کُرد احساس کردند که این مسئله برای ما نبرد زندگی یا مرگ است و اگر همه اقشار جامعه به ویژه نیروهای پیشمرگ با این مقاومت قهرمانانه نبودند و اگر داعش می توانست منطقه را کنترل کند، ما در برابر خطر جدی انقراض قرار داشتیم.

روابط اربیل - بغداد و تحولات عراق

رئیس پیشین اقلیم کردستان که پیشتر در مصاحبه با غسان شربل، سردبیر روزنامه الشرق الاوسط چاپ لندن به صراحت گفته بود نوری مالکی، نخست وزیر اسبق عراق با قطع بودجه اقلیم، در حق زنان و کودکان کردستان مرتکب جنایتی معادل بلکه فراتر از جنایت انفال صدام شده و از رسیدن غذا و پول به دست آنها جلوگیری کرده، این بار ترجیح نداد که از فرد مشخصی نام ببرد با این حال بارها و بارها از تعامل دولت فدرال در بغداد با اقلیم ابراز شگفتی کرد.

بارزانی درباره روابط میان دولت های فدرال عراق و اقلیم کردستان از سرنگونی رژیم بعث در سال 2003 میلادی تاکنون نیز اظهار داشت: ما برای پر کردن خلایی که پس از سرنگونی رژیم صدام حسین به وجود می آمد، به صورت کارآمد سهیم بودیم جایی که به بغداد رفتیم و در تدوین قانون اساسی و بازسازی نهادهای کشور سهیم بودیم با این حال متاسفانه پایبندی به قانون اساسی صورت نگرفت و روابط رو به وخامت گذاشت؛ هم اکنون می توانم بگویم که (روابط بغداد و اربیل) بهتر از دوره گذشته است با این حال در سطح مناسب نیست؛ تلاش خواهیم کرد مانع را پشت سر بگذاریم.

رئیس پیشین اقلیم کردستان در پاسخ به پرسشی در رابطه با مسئول نابودی رویای کشور جدید عراق پس از سرنگونی صدام حسین، دیکتاتور معدوم این کشور نیز تصریح کرد: معرفی فرد یا طرف مشخصی کار دشواری است، هر کس به اندازه جایگاه و منصب خود، مسئولیت آن را بر عهده دارد با این حال در مجموع ملاحظه کردیم که گرایشی برای ساختن کشور نهادها وجود ندارد؛ مسائل از کنترل خارج شد و همه مسئول هستند.

بارزانی در مورد دلیل برخورداری اقلیم کردستان از آرامش و امنیت در حالی که دیگر شهرهای عراق شاهد ناآرامی هستند نیز گفت: ما به بغداد پیشنهاد دادیم که آزمون اقلیم کردستان را در اختیار آن قرار دهیم تا از آن در سایر مناطق عراق استفاده کند؛ مهم ترین کاری که انجام دادیم و به ما در تحقق این همه دستاورد کمک کرد، آشتی داخلی در کردستان بود، اگر این کار در سایر مناطق عراق نیز اجرا شود، همه آنها همانند کردستان خواهند بود با این حال بغداد نپذیرفت.

رهبر حزب دمکرات کردستان در این باره افزود: بزرگ ترین چالش پیش روی اقلیم کردستان پیش از همه پرسی استقلال و پس از آن تا به امروز همان تروریسم است، چالش های دیگری همچون هرج و مرج در جریان در جهان عرب و خاور میانه، عدم تعادل در موازنه قدرت، دخالت های مداوم و وضعیت اقتصادی نیز وجود دارند که همه آنها چالش های بزرگی هستند با این حال مانع ما نمی شوند.

بارزانی در رابطه با رویدادهای کنونی عراق و راه حل آن نیز گفت: از جمله اصلی ترین اولویت های هر دولتی این است که امنیت و خدمات را برای شهروندان فراهم سازد؛ چنین شرایطی از مدت ها پیش در مناطق عراقی شاهد قیام مردم فراهم نبودند؛ هر شهروندی که از منزل خود بیرون برود ممکن است دیگر بازنگردد؛ ربوده می شود، کشته می شود و هیچ کسی نمی داند جسد وی کجا انداخته شده است؛ البته که این وضعیت نباید ادامه پیدا کند.

رهبر حزب دمکرات کردستان در مورد اعتراضات ماه های اخیر در بغداد و شمار دیگری از استان های واقع در مرکز و جنوب عراق نیز خاطر نشان ساخت: جنبش حق شهروندان برای درخواست حقوق خود در زمینه های معیشتی و خدماتی است؛ ما از خواسته های آنها حمایت می کنیم با این حال یک ملاحظه نیز داریم، این که به فرصت طلبان مسئول فساد اجازه ندهید سوار موج شوند.

بارزانی به این پرسش که آیا به باور وی، فرصت طلبان سوار موج اعتراضات شدند نیز بدین گونه پاسخ داد: بر این باورم که قیام کنندگان به اندازه کافی آگاه و هوشیار بودند و اجازه چنین کاری را ندادند و گر نه برخی ها سوار آن می شدند.

رئیس پیشین اقلیم کردستان در رابطه با محمد توفیق علاوی، نخست وزیر مامور تشکیل کابینه جدید دولت فدرال عراق نیز با محافظه کاری می گوید که وی یک مرد محترم و از یک خانواده اصیل و معروف شهر بغداد، پایتخت این کشور است با این حال ماموریت دشواری پیش روی دارد.

رهبر حزب دمکرات کردستان در این باره خاطر نشان ساخت که نه علاوی و نه هیچ فرد دیگری امکان ندارد در سایه فعالیت گروه های مسلح قانون شکن، کنترل نشده و غیر پایبند به فرمان های دولتی، بتوانند به موفقیت برسند.

بارزانی در پاسخ به پرسشی در رابطه با پشتیبانی از نخست وزیر مامور تشکیل دولت جدید عراق یا مخالفت با وی نیز اظهار داشت: مسئله به نقش و عملکرد وی و درک وضعیت اقلیم کردستان بستگی دارد؛ در حال حاضر نمی توانیم این را بدانیم اما ما به وی احترام می گذاریم.

رئیس پیشین اقلیم کردستان در اشاره به هیئت اعزامی جریان های سیاسی اقلیم به پایتخت عراق برای مذاکره با علاوی درباره تشکیل کابینه جدید دولت فدرال نیز تصریح کرد: یک هیئت در بغداد در حال مذاکره با وی در رابطه با مسئله تشكيل دولت جدید است و این کار به موضع وی نیز بستگی دارد.

در رابطه با قانون جدید انتخابات در عراق که بر اساس آن، نامزدی در انتخابات پارلمانی به صورت فردی و نه از طریق فهرست های انتخاباتی خواهد بود و هر استان این کشور نیز به جای یک حوزه انتخابیه، به حوزه های متعدد به تعداد کرسی های اختصاص یافته برای آن در مجلس نمایندگان تقسیم می شود نیز بارزانی ضمن آن که قانون قبلی انتخابات را بهتر برشمرد، تحریم انتخابات آینده را بعید ندانست و اعلام کرد که امکان آن وجود دارد.

رهبر حزب دمکرات کردستان در پاسخ به پرسشی درباره گزارش های حاکی از آماده سازی اهل تسنن عراق برای درخواست تشکیل اقلیم هایی برای خود از جمله اقلیم الانبار در غرب این کشور نیز تصریح کرد: اهل تسنن مرتکب اشتباه های بزرگی شدند، فرآیند سیاسی پس از سرنگونی رژیم (بعث) را تحریم کردند که این یک اشتباه بزرگ بود؛ سه بار آنها را به اربیل دعوت کرده و تلاش نمودم برای آنها شرح دهم که مسائل تغییر کرده، جهان، منطقه و عراق تغییر کردند و آنها نیز باید تجدید نظر کنند با این حال همچنان تحت تاثیر فرهنگ قدیمی بودند.

بارزانی در این باره افزود: پس از تدوین قانون اساسی، همگان به فدرالیسم بر اساس این که تقسیم عادلانه ثروت و قدرت است، قانع شده بودند و حتی شیعیان نیز در ابتدا موافق بودند با این حال سنی ها نپذیرفتند و پس از آن معادله تغییر کرد.

رهبر حزب دمکرات کردستان همچنین خاطر نشان ساخت: اهل تسنن مرتکب دو اشتباه شدند، اشتباه نخست تحریم فرآیند سیاسی پس از سقوط رژیم و اشتباه بزرگ تر نیز مخالفت با فدرالیسم پس از تدوین قانون اساسی بود.

رئیس پیشین اقلیم کردستان به این پرسش که آیا درخواست کنونی اهل تسنن عراق برای تشکیل اقلیم خود را یک اقدام دیرهنگام می داند نیز این چنین پاسخ داد: در رابطه با این مسئله بدون شک پیچیدگی هایی وجود دارد.

وضعیت داخلی اقلیم کردستان

در رابطه با اختلافات میان حزب دمکرات کردستان و اتحادیه میهنی کردستان (یه‌کیتی) نیز بارزانی با اذعان به این که چنین اختلافی وجود دارد، آن را یک اختلاف سالم و یک وضعیت دمکراتیک می داند و ضمن تاکید بر این که آنها با این وجود، دارای یک چشم انداز واحد در قبال مسائل راهبردی و یک پارلمان و دولت واحد هستند، می افزاید: اختلافاتی وجود دارد اما نه بر سر مسائل راهبردی، شاید بر سر نفوذ و رقابت حزبی و دیگر مسائل عادی.

رئیس پیشین اقلیم کردستان در رابطه با احتمال تاثیر اختلافات میان اربیل و سلیمانیه بر مبارزه با فساد نیز می گوید: البته که در اقلیم کردستان نیز همانند دیگر کشورها، فساد گسترده وجود دارد با این حال در این اواخر قانون اصلاحات مالی و اقتصادی در پارلمان تصویب شد و این یک نقشه راه برای ریشه کن کردن فساد در کردستان است؛ دولت شروع به اجرا کرده و حتی پیش از تصویب قانون نیز تدابیر جدی در این زمینه اتخاذ کرده بود؛ ما نسبت به این مسئله بسیار خوشبین هستیم.

بارزانی در بخش دیگری از مصاحبه و در پاسخ به این پرسش که پس از پایان فعالیت خود به عنوان رئیس اقلیم کردستان، مشغول چه کاری است و برنامه روزانه وی چگونه است نیز با لبخند خاطر نشان ساخت: پیشمرگ بودم، هستم و خواهم ماند.

حضور نظامی آمریکا در عراق

رهبر حزب دمکرات کردستان همچنین بر لزوم ادامه حضور نیروهای نظامی آمریکا در خاک عراق در شرایط کنونی با وجود مصوبه اخیر مجلس نمایندگان این کشور مبنی بر لزوم خروج نیروهای خارجی تاکید کرد.

بارزانی در پاسخ به پرسشی در رابطه وجود مصوبه اخیر مجلس نمایندگان این کشور مبنی بر لزوم خروج نیروهای خارجی اظهار داشت: آمریکا یک ابرقدرت است و هر کس بخواهد یا نخواهد برخی مسائل بدون آن انجام نمی شود؛ در سال 2011 مخالف خروج نیروهای آمریکایی از عراق بودم و پیش بینی های من مبنی بر تسلط تروریسم بر بخش های زیادی از کشور تبدیل به واقعیت شد؛ اگر نیروهای آمریکایی باقی می ماندند، داعش نمی توانست همه این پیروزی ها را بر ارتش عراق رقم بزند و اقلیم کردستان را با تمام وجود تهدید کند.

رئیس پیشین اقلیم کردستان در این باره افزود: در حال حاضر و به دنبال کشمکش کنونی میان آمریکا و ایران نیز درخواست خروج نیروهای آمریکایی از روی احساسات و رقابت های سیاسی است؛ حضور نیروهای ائتلاف (بین المللی ضد داعش) به رهبری آمریکا برای امنیت عراق و آینده آن ضروری است؛ اکنون همچنین اگر نیروهای آمریکایی خارج شوند، همه نیروهای ائتلاف خارج خواهند شد و هیچ کشوری باقی نمی ماند و پس از شش ماه نیز داعش قدرتمندتر از قبل بازخواهد گشت، بنا بر این نباید برای رقابت های سیاسی، سرنوشت یک ملت و یک کشور را به بازی گرفت؛ به همین دلیل نیز ما مخالف رای گیری (در مجلس عراق) بودیم و رای ندادیم؛ حضور نیروهای آمریکایی در حال حاضر ضروری است.

بارزانی با وجود باور به لزوم باقی ماندن نیروهای آمریکایی در عراق، شگفتی خود از عملکرد متناقض واشنگتن در مناطق کردنشین شمال سوریه را پنهان نکرد و در رابطه با آن تصریح کرد: امیدوارم آن چه آمریکا از کردها در سوریه می خواهد را بفهمم، اگر تعهدی به حفاظت از آنها وجود داشته باشد این خوب است با این حال آن چه دیدیم پرنوسان بود، شک و تردید در رابطه با آن وجود دارد، باعث شد کردهای سوریه اعتماد به آمریکا را تا حد زیادی از دست بدهند و آنها هم اکنون در تلاش هستند این اعتماد را از نو بسازند که این مسئله زمان بر خواهد بود.

روابط با اسرائیل

رهبر حزب دمکرات کردستان درباره احتمال برقراری روابط میان اقلیم کردستان و رژیم صهیونیستی نیز اظهار داشت: تا زمانی که ما همچنان بخشی از عراق هستیم، اگر اسرائیل سفارت خود در بغداد را افتتاح کند، کنسولگری آن در اربیل نیز افتتاح خواهد شد و ما از آن استقبال خواهیم کرد، با این حال بدون سفارتخانه در بغداد امکان ندارد رابطه ای با اسرائیل برقرار شود.

رئیس پیشین اقلیم کردستان در این باره افزود: ما بر این باوریم که رابطه با اسرائیل یک مسئله طبیعی است چرا که تبدیل به یک واقعیت شده و هیچ کسی نمی تواند آن را در دریا بیندازد؛ بر این باورم که بیشتر کشورهای عربی در حال حاضر دارای روابط با اسرائیل هستند و این یک مسئله طبیعی و بهتر است.

بارزانی در مورد طرح پیشنهادی ترامپ برای سازش میان فلسطینیان و رژیم صهیونیستی نیز تصریح کرد: در رابطه با معامله قرن نیز به نظر من هر گونه پروژه صلح بهتر از پروژه جنگ است با این حال روش ارزیابی و تعامل با آن، مربوط به صاحب خانه است چرا که صاحب خانه از آن چه در داخل آن وجود دارد، آگاه تر است.

رهبر حزب دمکرات کردستان در پایان نیز ضمن تاکید بر این که جنگ هرگز به نتیجه نخواهد رسید، خاطر نشان ساخت که پیش از این سه بار در سال های 1956، 1967 و 1973 جنگ های بزرگی میان اسرائیل و اعراب روی داده با این حال همه آنها به همراه ده ها جنگ کوچک دیگر میان دو طرف به نتیجه نرسیدند.

نفوذ ایران در عراق

بارزانی درباره عوامل منجر به نفوذ ایران در عراق نیز تصریح کرد: پس از سرنگونی رژیم صدام در سال 2003، یک فرصت طلایی برای عراق وجود داشت که مردم آن یک کشور نهادها بر اساس اتحاد اختیاری و فدرالیسم بسازند و همه ما نیز برای آن تلاش کردیم با این حال بزرگ ترین اشتباه این بود که آمریکایی ها نقش خود را از آزادیبخش به اشغالگر تغییر دادند و این بر خلاف آن چیزی بود که در کنفرانس لندن در دسامبر 2002 بر سر آن توافق کردیم؛ پس از خروج آمریکایی ها در سال 2011 نیز آنها خلا بزرگی را به جای گذاشتند که ایران آن را پر کرد

رئیس پیشین اقلیم کردستان در این باره همچنین اظهار داشت: به واسطه مذهب و پیوند تاریخی، ایران دارای نفوذ زیادی در عراق شد؛ عراق می تواند با ایران و دیگر کشورهای همسایه روابط عادی داشته باشد با این حال عراقی ها باید قیمومیت هیچ کشوری را نپذیرند.

در پاسخ به این پرسش که آیا دلیل نفوذ ایران وجود گروه های شبه نظامی وابسته به آن در عراق است نیز بارزانی گفت: پس از ورود داعش با آن قدرت و تهدید تقریبا همه عراق و در نتیجه فتوای مرجعیت، شماری از جوانان شیعه و دیگران برای داوطلب شدن در حشد الشعبی شتافتند و بخش بزرگی از آنها کشته شدند، مقاومت کردند و در مقاومت نیز از خود شجاعت نشان دادند؛ اما پس از شکست داعش و تضعیف آن نیز یک نیروی یکپارچه، سازمان یافته و مرتبط با فرماندهی مشخصی وجود نداشت، بنا بر این برخی از این فرصت سوء استفاده کرده و گروه های مسلح تشکیل دادند.

رئیس پیشین اقلیم کردستان در این باره افزود: بخشی از نیروهای حشد الشعبی هستند که به آنها احترام می گذاریم چرا که در جنگ خود علیه داعش جانفشانی کردند و شهید دادند با این حال بخش دیگری وجود دارد که تحت پوشش حشد کار می کند اما باندهای مافیایی تشکیل داده و همه قابلیت های کشور را تحت کنترل دارند، از شهروندان اخاذی می کنند و مانع از هر گونه آبادانی و توسعه می شوند که این یک فاجعه است.

سردبیر نسخه عربی ایندیپندنت در ادامه نیز با طرح این پرسش از رهبر حزب دمکرات کردستان که از میان فرستادگان ایرانی و تهدیدهای تلویزیونی از تهران، لحن اظهارات کدام یک را جدی می گیرد، گفت: در یک مصاحبه قبلی با روزنامه الشرق الاوسط گفتید که مسئولان ایرانی مدتی پیش از همه پرسی با شما دیدار کردند و سخنان آنها نیز مودبانه بود، همزمان اظهارات آنها (مسئولان ایرانی دیگری در تلویزیون) شامل هشدار و تهدید بود؛ کدام یک از سخنان را جدی گرفتید؟

بارزانی نیز این چنین پاسخ داد: همه پرسی یک حق طبیعی است و هنگامی که کشور عراق پس از جنگ جهانی اول تشکیل شد، بر اساس شراکت میان اعراب و کردها شکل گرفت؛ هنگامی که بر سر ولایت موصل نیز همه پرسی برگزار شد، کردها به پیوستن به عراق و نه به ترکیه رای دادند، این کار نیز بر اساس تشکیل یک دولت عراقی با شراکت میان آنها و اعراب انجام شد با این حال نه تنها شراکت بلکه حتی به شهروندی نیز دست نیافتیم.

رئیس پیشین اقلیم کردستان همچنین ادامه داد: پس از سرنگونی رژیم صدام حسین در سال 2003 نیز به بغداد رفتیم تا از فرصت جدید استفاده کنیم و یک عراق جدید را بسازیم که در آن، همه شهروندان از حقوق خود برخوردار باشند و وظایف خود را انجام می دهند و این که بر اساس اتحاد اختیاری باشد؛ پارلمان کردستان نیز تصمیم گرفت که باید عراق جدید را بر این اساس ساخت؛ همه این تلاش ها شکست خوردند و به این باور رسیدیم که شراکت ما در بغداد مورد پذیرش نمی باشد و البته که برای ما نیز تبعیت قابل قبول نیست.

بارزانی در این باره افزود: بنا بر این گفتیم که ما همه پرسی را انجام می دهیم تا همگان بدانند ملت کُرد چه می خواهد، با شما وارد مذاکراتی می شویم که بدان زمان لازم را می دهیم و می گذاریم که مسائل زمان خود را طی کند با این حال مادامی که شراکت را نمی پذیرید، راه حل دیگری وجود ندارد؛ ما باید برادر باشیم اما هر یک دارای خانه خود باشد و بغداد همچنان همان عمق باقی بماند با این حال آنها از فرصت سوء استفاده کردند.

رهبر حزب دمکرات کردستان همچنین اظهار داشت: من پیش بینی می کردم که فشارهایی اعمال شود با این حال آن چه پیش بینی نمی کردم این بود که یک جناح کُرد این خیانت بزرگ را انجام دهد (تسلط دوباره نیروهای عراقی بر شهر کرکوک و شمار دیگری از مناطق مورد مناقشه واقع در شمال این کشور با بیرون راندن نیروهای پیشمرگ از آنها در 16 اکتبر سال 2017 میلادی جایی که بارزانی و حزب دمکرات مدعی هستند در جریان بازگشت ارتش عراق به مناطقی که کردها پس از حمله داعش تصرف کرده بودند و بیرون راندن نیروهای پیشمرگ از آنها، جناحی از رهبران اتحادیه میهنی خیانت کرده وبا دولت و ارتش عراق همکاری نموده است)؛ این در حالی است که همه آن تهدیدها عادی بودند و ما آماده رویارویی با آنها بودیم.

رئیس پیشین اقلیم کردستان در ادامه تصریح کرد: ایرانیان و دیگران با ما تماس گرفتند با این حال این کار را خیلی دیر انجام دادند، همه حتی آمریکایی ها در ابتدا تصور کردند که این (همه پرسی استقلال) یک کارت فشار است با این حال مسئله برای ما مهم تر از مهم بلکه سرنوشت ساز است؛ این حق ما است و ما بدان پایبند هستیم و امکان ندارد از آن دست بکشیم اما این بدان معنی نیست که فردا استقلال خود را اعلام کنیم؛ شاید پس فردا یا پس از یک ماه باشد با این حال از این حق صرف نظر نمی کنیم.

بارزانی در پاسخ به این پرسش تکراری که میان تهدید از سوی ایران و دیپلماسی ایرانی کدام یک را جدی گرفته نیز گفت: اگر به ما می گفتند که این حق شما است با این حال شرایط اکنون نامناسب است و باید به تفاهم برسیم، وضعیت بهتر از این بود با این حال تهدیدهایی از قبیل بیرون راندن، سر بریدن، قتل و محرومیت از حقوق و گفتن این که تو جدایی طلب هستی اگر صحبت کنی، البته که چنین سخنانی به طور کامل غیر قابل قبول است و نمی توان آن را پذیرفت.

رهبر حزب دمکرات کردستان در این باره افزود: از جمله آنهایی که نزد من آمدند، ایرانیان بودند که مودبانه با من صحبت کردند؛ آن چه در تلویزیون می گفتند به خود آنها ربط دارد؛ من از هیچ کس و هیچ کشوری نمی پذیرم که مرا تهدید کند؛ تهدیدها را در هنگام خود جدی گرفتیم با این حال اگر خیانت نبود، تهدیدها هیچ گونه ارزشی نداشتند.

دیدار با صدام

بارزانی که بیش از یک بار با صدام دیدار کرده، در رابطه با تغییر کامل در شخصیت وی می گوید: تفاوت 180 درجه است؛ نخستین باری که با وی دیدار کردم هنگامی بود که در 12 ژانویه سال 1970 ریاست هیئت رسمی دولت را بر عهده داشت و به مقر انقلاب کُردی نزد پدرم (ملا مصطفی بارزانی) آمد جایی که فروتن، پرشور و مشتاق بود با این حال هنگامی که وی را در سال 1991 دیدم، به طرز عجیبی کاملا تغییر کرده بود.

رئیس پیشین اقلیم کردستان درباره گفت و گوی خود با دیکتاتور معدوم عراق در همان دیدار سال 1991 میلادی نیز اظهار داشت: به من گفت که آمدنت به بغداد در این شرایط را ارج می نهم، آن را فراموش نمی کنم و باید توافق کنیم؛ من نیز به وی گفتم استقبال می کنم، نقش تو در توافقنامه 11 مارس (توافقنامه خودمختاری کردها در سال 1970) را به یاد می آورم و تو نیز می دانی که پس از آن چه بر سر خانواده، قبیله و ملت من آمد جایی که هزاران تن از آنها کشته شدند؛ از طریق یک دریای خون وارد بغداد شدم؛ شخصیت وی در بار دوم بر خلاف دیدار نخست در سال 1970، متکبر و مغرور بود.

رهبر حزب دمکرات کردستان در پاسخ به این پرسش که آیا برای اعدام صدام با وی مشورت شد نیز تصریح کرد: ما مخالف اعدام نبودیم بلکه با زمان انجام آن در روز عید قربان مخالفت داشتیم؛ در رابطه با مسئله اعدام نیز با ما مشورت نشد و تنها پس از انجام آن از طریق رادیو مطلع شدیم.

کد خبر 254657

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha