به گزارش خبرنگار کردپرس، انتخابات یازدهمین مجلس شورای اسلامی پایان یافت و مجلس در آذربایجان غربی همچنان مردانه ماند. تلاش نامزدان زن در این دوره از رقابت های انتخاباتی استان بی ثمر ماند تا عدم حضور زنان در مجلس از این استان به پنج دوره متوالی برسد.
با پایان مهلت ثبت نام داوطلبان یازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی۵۲۲ نفر ثبت نام کردند که از این تعداد۵۰ نفر زن بودند.
از ۵۰ زن کاندید ثبتنامی، ۲۵ نفر در مرکز استان، 8 نفر در خوی و چایپاره، 4 زن در هرکدام از شهرستانهای بوکان و میاندوآب، 3 نفر در سلماس، ۲ نفر در حوزه انتخابیه شاهیندژ و تکاب و یک نفر در هر کدام از حوزههای انتخابیه ماکو، شوط، پلدشت و چالدران، مهاباد، نقده و پیرانشهر – سردشت نامنویسی کردند.
بیشترین آمار داوطلبین زن ثبت نام کننده متعلق به ارومیه، مرکز استان با 25 نفر کاندید زن بود که نیمی از تعداد زنان داوطلب استان را شامل می شد و کمترین حضور کاندیداهای زن نیز به چهار حوزه انتخابیه (ماکو، شوط، پلدشت و چالدران)، (مهاباد)، (نقده و اشنویه) و (پیرانشهر – سردشت) بود که هر کدام با یک کاندید زن وارد گود رقابتی شدند.
حضور 50 زن ثبت نام کننده در این استان هر چند نسبت به دوره قبل با 38 نفر ثبت نام کننده زن، افزایش یافته است اما باز هم این آمار از متوسط کشوری کمتر بود و سهم چندانی را به خود اختصاص نداده است.
بر اساس آمار اعلام شده در آذربایجان غربی سهم زنان از تعداد ثبتنامشدگان استان ۹.۵ درصد است در حالی که این سهم در کشور به بیش از ۱۱.۵ درصد میرسد.
بررسی مقایسهای آمارهای دهمین و یازدهمین دوره انتخابات مجلس در آذربایجانغربی هم نشان میدهد که تعداد نامزدهای زن، تایید صلاحیت شده در این دوره 2 برابر افزایش یافت. در دوره دهم تعداد زنان تایید صلاحیت شده انتخابات مجلس شورای اسلامی ۱۰ نفر بود که این رقم با افزایش دو برابری در این دوره به 20 نفر رسید.
به گفته رییس هیات نظارت بر انتخابات آذربایجان غربی؛ تا کنون تنها یک نماینده زن از آذربایجان غربی به مجلس راه یافته است که در دوره ششم مجلس شورای اسلامی و از حوزه انتخابیه ارومیه بود.
از آن زمان به بعد پنج دوره انتخاباتی متوالی است که هیچ زنی از استان آذربایجان غربی موفق به حضور در بهارستان نشده است.
امسال هم 20 نامزد زن با 183 نامزد مرد در استان به رقابت پرداختند با این حال هیچ زنی از حوزه های 10 گانه انتخاباتی استان برنده این رقابت ها نشد.
در مرکز استان و حوزه انتخابیه ارومیه که 25 کاندید زن نام نویسی کرده بودند تنها 5 زن در کارزار رقابتی باقی مانند. از مجموع 58 نامزد انتخاباتی هم «شهین جهانگیری» به عنوان یکی از نامزدان زن حوزه ارومیه با ۶۳ هزار و ۶۷۳ رای، در رتبه ششم و«زهرا یوسفی» با ۶ هزار و ۵۰۸ رای در رتبه نوزدهم جای گرفت.
پس از آن «مریم علیزاده» رتبه بیست و سوم، «نسرین حیدرزاده» رتبه سی و یکم و «لعیا عباسپور» سی و ششم شدند.
در حوزه انتخابیه خوی و چایپاره که دومین حوزه از لحاظ آمار کاندیدای زن ثبت نام کنندگان در استان بود، از 8 زن ثبت نام کننده تنها یک زن با کسب تایید صلاحیت توانست به مرحله رقابتی 10 نامزد انتخاباتی برسد که آن یک نفر هم «کبری رستمزاده» با سههزار و ۵۴ رای بود و در رتبه پنجم حوزه انتخابیه خود قرار گرفت.
حوزه انتخابیه بوکان هم با چهار زن ثبت نام کننده وارد عرصه انتخابات شد اما در نهایت یک زن در گردونه باقی ماند تا با سه نامزد مرد رقیب به رقابت بپردازد.
در این حوزه«ناهید نادری» تنها زن باقی مانده در کارزار انتخاباتی با ۲ هزار و ۲۹ رای در جایگاه سوم قرار گرفت.
حوزه انتخابیه میاندوآب هم که چهار زن در آن نام نویسی کرده بودند تنها دو زن به مرحله تبلیغات و رقابت انتخاباتی رسیدند و در مجموع 8 نامزد انتخاباتی حوزه میاندوآب را تشکیل دهند اما در این حوزه نیز«معصومه خلیلزاده » با ۶ هزار و ۷۵۳ رای سوم و «رقیه ایمانی» با ۲ هزار و ۵۵۸ رای، ششم شدند.
حوزه انتخابیه سلماس 3 زن نام نویسی کرده بودند که در مرحله تبلیغات انتخاباتی هیچکدام حضور نداشتند.
در حوزه تکاب و شاهین دژ تنها دو زن برای شرکت در کارزار انتخاباتی این حوزه ثبت نام کرده بودند و هر دو نیز به مرحله رقابتی رسیدند اما «صغری بزرگی» با ۲ هزار و ۱۲ رای، «خدیجه مهدوی» با یکهزار و ۹۹۸ رای از مجموع 12 نامزد این حوزه در رتبه های هفتم و هشتم جای گرفتند.
در حوزه های انتخابیه مهاباد، (ماکو، شوط، پلدشت و چالدران)، (نقده و اشنویه) و (پیرانشهر، سردشت) هم هر کدام یک زن کاندید ثبت نام کننده داشتند.
در حوزه انتخابیه (ماکو، شوط، پلدشت و چالدران)، «لاله صمدپور» با ۱۷ هزار و ۲۷۸ رای از مجموع 15 نامزد توانست در رتبه سوم جای بگیرد.
در حوزه مهاباد نیز «مهناز ایروانی» با ۲ هزار و ۴۶۶ رای از مجموع 9 نامزد جایگاه ششم را به خود اختصاص داد.
در حوزه انتخابیه سردشت و پیرانشهر هم از مجموع 8 نامزد انتخاباتی «هاجره قادری» با هزار ۲ هزار و ۵۲۰ رای، ششم شد.
حوزه نقده، اشنویه نیز که با بیشترین انصراف ها رو به رو بود همان یک زن هم در عرصه باقی نماند و تنها دو نامزد مرد به رقابت پرداختند.
در مجموع از 20 زن تایید صلاحیت شده در انتخابات یازدهمین مجلس شورای اسلامی در استان آذربایجان غربی، زنان در بهترین حالت در رتبه های سوم قرار گرفتند و بعد از سال ها باز هم نتوانستند به مجلس راه یابند و مجلس در این استان همچنان مردانه باقی ماند.
این نشان می دهد در این استان هنوز هم زنان برای دستیابی به سطوح بالای مدیریتی و رفع تبعیضات جنسیتی راهی طولانی در پیش دارند، هنوز هم درهای بهارستان برای فعالان سیاسی زن در این استان بسته است. تا شاید بتوانند بعدها فضای تک جنسیتی مجلس در این استان را تغییر دهند.
از سوی دیگر عدم اعتماد به زنان به عنوان مدیران برتر در سطوح بالای کشوری در جامعه، نبود کارنامه حضور در مجلس و عدم اعتماد مدیران استانی و شهرستانی به مدیران زن در کنار دیگر عوامل جامعه شناختی هنوز نتوانسته این فرصت را در اختیار زنانی بگذارد که فعالانه در عرصه سیاست و اجتماع گام برداشته اند.
خبرگزاری کردپرس، پیشتر در گزارشی به مردانه بودن فضای کاندیداهای ثبت نامی مجلس در این استان پرداخته بود و اکنون با بسته شدن پرونده انتخابات این فضا همچنان مردانه ماند.
گزارش/ تانیا شعفی
نظر شما