به گزارش کردپرس، رابرت اوبراین، مشاور امنیت ملی آمریکا این هفته در بنیاد هریتیج این کشور تاکید کرد حضور بخشی از نیروهای این کشور در شرق و شمال شرق سوریه به خاطر محافظت از چاه های نفت این منطقه و حمایت از کردهای سوریه است. قبل از او بسیاری از دیگر مقامات نظامی و سیاسی ارشد آمریکا از جمله دونالد ترامپ، رییس جمهور آمریکا نیز علت عدم خروج کامل از سوریه را محافظت از چاه های نفت سوریه عنوان کرده اند که در حال حاضر تحت کنترل نیروهای کرد سوریه است. مقامات آمریکایی می گویند نیروهای کرد سوریه می توانند نیازهای مالی خود را از طریق فروش نفت خام تامین کنند و نیازی به کمک های خارجی از جمله آمریکا نداشته باشند. دونالد ترامپ یک بار اشاره کرده بود که آمریکا می تواند بخشی از این نفت را برای خود بر دارد و شرکت های نفتی آمریکایی هم می تواند از توسعه این میدان ها سود ببرند.
از محتوای چند گزارش که در ماه های اخیر منتشر شده چنین بر می آید که یکی از دلایل قوت گرفتن کردهای سوریه و سرپا ماندن اداره خودگردان کردی در شمال شرق سوریه درآمد دهها میلیون دلرای آنها از فروش ماهانه نفت خام میدان های نفتی است. بر اساس این گزارش ها، از چند سال قبل یک شبکه انتقال نفت به اقلیم کردستان و حتی ترکیه ایجاد شده است که نفت خام تولید شده در مناطق تحت کنترل کردهای سوریه بعد از انتقال به اقلیم کردستان به دلار تبدیل شده و بخش قابل توجهی از نیازهای مالی کردهای سوریه را تامین می کند.
روزنامه انگلیسی زبان نشنال هم در گزارشی از بوجود آمدن طبقه ای متمول از میان کردها در سوریه سخن گفته است که بخشی از نفت تولید شده در مناطق تحت کنترل کردها را به مناطق تحت کنترل دولت مرکزی منتقل کرده و بخشی دیگر را به اقلیم کردستان صادر می کنند.
نفت مناطق تحت کنترل کردهای سوریه چنان اهمیت یافته که رجب طیب اردوغان، رییس جمهور ترکیه نیز تمایل خود را برای کنترل بر این مناطق به همراه روسیه نشان داده و به همتای روس خود پیشنهاد کرده است با کنترل ترکیه و روسیه بر مناطق نفت خیز تحت کنترل کردها هم نیروهای کرد را از این منبع مالی محروم کنند و هم از آن برای بازسازی سوریه استفاده کنند.
یک منبع کرد به این رونامه گفته است که کردهای سوریه از فروش نفت خام خود که به مناطق تحت کنترل دولت مرکزی، اقلیم کردستان و حتی ترکیه منتقل می شود ماهانه نزدیک به 100 میلیون دلار درآمد دارند.
کردهای سوریه که از ادامه حمایت آمریکا ناامید شده اند بارها وارد مذاکره با دولت سوریه شده اند اما به گفته مقامات کرد سوریه، این مذاکرات تاکنون نتیجه ای به دنبال نداشته است.
دیپلمات های اروپایی به نشنال گفته اند یکی از موارد مورد اختلاف میان کردهای سوریه و دمشق کنترل بر گذرگاه های مرزی و مناطق نفت خیز تحت کنترل نیروهای کرد بوده است.
بر اساس گزارش برخی نشریه های حوزه نفت، سوریه در سال 2010 و قبل از شروع بحران در آن کشور روزانه نزدیک به 380000 بشکه نفت خام تولید می کرد اما در حال حاضر مجموع تولید نفت خام در این کشور که بخش مهمی از آن مربوط به مناطق تحت کنترل کردهاست، روزانه بین 50000 تا 70000 بشکه است.
جیهاد یازیجی، دبیر نشریه اقتصادی سیریا ریپورت درباره تمایل اردوغان برای کنترل بر مناطق نفت خیز تحت کنترل کردهای سوریه به نشنال گفته است اگرچه نفت این مناطق می تواند بخشی از نیاز ترکیه را تامین کند اما هدف اصلی اردوغان از این کار محروم کردن کردهای سوریه از کسب درآمد نفتی است.
وی افزود: ترکیه معتقد است بخشی از این درآمدهای نفتی به پ.ک.ک می رسد و به این ترتیب می خواهد کردهای مخالف خود را از منابع مالی محروم کند.
یازیجی تاکید کرد اقدام ترکیه برای تصرف این منابع آسان نخواهد بود و ممکن است مشکلاتی حقوقی برای ترکیه بوجود آورد.
خبرگزاری اسپوتنیک روسیه نیز در گزارشی با اشاره به پیشنهاد اخیر اردوغان به پوتین برای کنترل مشترک بر منابع نفتی تحت کنترل کردهای سوریه، هدف از این اقدام احتمالی را زمین گیر کردن نیروهای کرد در سوریه و هموار کردن مسیر اجرای برنامه های آنکارا در سوریه توصیف کرده است.
کد خبرنگار: 40101
نظر شما