سال 1399 توسط مقام معظم رهبری به نام سال جهش تولید مزین گردیده است، چیزی که در نامگذاری سالهای گذشته و سال جاری توسط حضرت آیت الله خامنه ای رهبر معظم انقلاب نیز نمود داشته و آن تاکیدشان بر مسائل اقتصادی است چرا که دشمنان کشور و انقلاب بیشتر روی مسائل و نقاط ضعف کشور که موضوعات اقتصادی است مانور می دهند و از این طریق می خواهند که به کشور عزیزمان آسیب برسانند و مقام معظم رهبری هم با تیزبینی و نکته سنجی خود با نامگذاری این سالها به دولتمردان و کلیه مسئولین کشور اعلام کرده که اقتصاد کشور را بهبود دهند تا دشمنان نتوانند به اهداف شوم خود برسند.
در راستای جهش تولید که شعار سال جدید است می توان با بهبود محیط کسب و کار (مقابله با فساد و قاچاق، حذف بروکراسی زائد اداری، حذف قوانین و مقررات زائد و مزاحم و...) اقتصاد کشور را رونق داد .
یکی از مسائلی که در کشور ما باید به صورت جدی پیگیری گردد شفافیت اقتصادی آحاد جامعه است چون با ایجاد شفافیت جلو فساد و رانت گرفته می شود و می توان به صورت واقعی و شفاف به تولید و تولید کننده کمک کرد و همچنین کلیه حقوق دولتی به صورت شفاف دریافت گردد.
در سال جدید با توجه به وجود ویروس کرونا در تمام جهان و کشور عزیزمان ایران و تاثیر منفی آن بر اقتصاد ملی و بین المللی، می توان این تهدید را به فرصت تبدیل نمود و بجای واردات کالاهای خارجی که مردم در این موقع شیوع ویروس کرونا تمایلی به مصرف آنها ندارند به تولیدات داخلی توجه ویژه صورت گیرد و همچنین تولیدکنندگان داخلی از این فرصت استفاده کرده و کیفیت تولیدات را بالا ببرند و دولت هم با کاهش هزینه ها این تولید کنندگان و حمایت واقعی از آنها می تواند باعث کاهش هزینه تمام شده تولیدات کشور شود تا تولیدکنندگان داخلی بتوانند با قیمت های رقابتی و افزایش تولیدات خود باعث جهش تولید در کشور گردند.
از طرفی دیگر دستگاههای دولتی متولی بخشهای اقتصادی هم باید اقدام به شناسایی تولید کنندگان واقعی نمایند و بدور از بخشی نگری آنان را جهت استفاده از حمایتهای دولتی معرفی نمایند تا منابع محدود دولت به صورت هدفمند باعث افزایش تولید و کمک به اقتصاد کشور گردد.
یکی دیگر از مواردی که باید در سال جهش تولید به آن توجه ویژه گردد جلوگیری از خام فروشی است که اگر این مواد خام در کشور به کالای تبدیل گردند باعث افزایش ارزش افزوده در این کالاها می گردد و هم به نوعی جهش تولید در کشور محسوب می گردد در این سال جدید باید دولت سعی کند خام فروشی نفت ، مواد معدنی ، تولیدات پتروشیمی و... را متوقف نماید و با ایجاد صنایع تبدیلی و پایین دستی بتواند کالاهایی با ارزش افزوده بالاتر تولید و روانه بازار داخلی و بین المللی نماید.
موضوع دیگر، بحث توسعه صادرات است، کشور ما باید بجای خام فروشی به سمت کالاهای تولید شده با ارزش افزوده بالا، کیفیت بالا و قیمت رقابتی حرکت کند تا بتواند در بازارهای بین المللی که هم از لحاظ قیمت و هم ازلحاظ کیفیت رقابتی هستند جایگاهی کسب نمایدٰ رسیدن به این هدف مستلزم حمایت از تولید کنندگان کالاهای با کیفیت و استاندارد و برخورد تا تولید کنندگان کالای بی کیفیت و غیر استاندارد است.
برای کمک به رقابتی کردن قیمت تولیدات داخلی، باید قیمت تمام شده تسهیلات دریافتی تولید کنندگان کاهش یابد، کاهش نرخ بهره برای تسهیلات سرمایه ثابت و در گردش تولید کنندگان داخلی، یکی از ابزارهای خیلی مهم برای کاهش قیمت تمام شده محصولات تولیدی در کشور می باشد.
خوشبختانه در سال 1398 با وجود تحریمهای ظالمانه بر علیه جمهوری اسلامی، اقدامات خوبی صورت گرفته از جمله بهبود محیط کسب و کار، اصلاح صدور مجوزها، اصلاح قوانین و مقررات زائد، کاهش بروکراسی اداری و... که انتظار می رود در سال جدید استمرار داشته و محیط کسب و کار کشور به نقطه ایده آل نزدیک تر گردد.
در پایان باید بگویم که جهش تولید نیازمند عزم ملی و تعامل و هماهنگی فراگیر دولت و ملت می باشد.
*کارشناس مسائل اقتصادی
نظر شما