به گزارش کردپرس، نیروهای دموکراتیک سوریه یا به عبارت دیگر نیروهای مشترک کرد-عرب سوریه در مبارزه با داعش در شمال و شرق سوریه نقش زیادی داشته و در این راه 11000 تن از نیروهای خود را از دست داده اند. کردها اکنون نزدیک به 10000 جنگجوی داعش را بازداشت کرده اند و از کشورهای جهان بویژه کشورهای اروپایی خواسته اند اعضای داعشی تبعه این کشورها را از سوریه بیرون برده و در کشورهای متبوعشان محاکمه کنند. با این حال کشورهای اروپایی نه تنها از بازگرداندن اعضای داعش خودداری می کنند بلکه از کمک به نیروهای دموکراتیک سوریه در محاکمه اعضای داعش در خاک سوریه هم امتناع می کنند. خبرگزاری کردپرس برای بررسی این موضوع و نیز فعالیت های داعش با دکتر آن سپکهارد، مدیر مرکز بین المللی مطالعات افراط گرایی خشونت آمیز و نیز استاد رشته روانپزشکی مدرسه پزشکی دانشگاه جورج تاون آمریکا مصاحبه کرده است.
دکتر سپکهارد معتقد است علت عدم همراهی اروپا با کردها تاکید ترکیه بر تروریست بودن نیروهای دموکراتیک سوریه و ارتباط آنها با نیروهای حزب کارگران کردستان ترکیه یا پ.ک.ک است. وی افزود: این کشورها همچنین به دلیل ترس از انتقال بیماری کرونا توسط اسرای داعش و گسترش ایدئولوژی داعش، از بازگرداندن آنها خودداری می کنند اما لازم است آنها کردها را یاری دهند.
دکتر سپکهارد معتقد است داعش همچنان فعالیت دارد و ممکن است بخواهد از ویروس کرونا برای حملات آینده خود استفاده کند.
متن مصاحبه خبرگزاری کردپرس با دکتر آن سپکهارد، مدیر مرکز مطالعات بین المللی افراط گرایی خشونت آمیز و استاد دانشگاه جورج تاون آمریکا:
کردپرس: هفته گذشته شاهد شورش زندانیان داعش در مناطق تحت کنترل کردهای سوریه بودیم اما گویا کشورهای غربی قصد ندارند 2000 زندانی خطرناک خود را از این مناطق بازگردانند و یا از نظر مالی به اداره خودگردان کردی کمک کنند. مشکل کجاست؟
دکتر آن سپکهارد: علت این که کشورهای غربی زیاد به کردهای سوریه کمک نکرده اند این است که ترکیه نیروهای دموکراتیک سوریه را یک سازمان تروریستی معرفی کرده است. از طرفی دیگر، با توجه به این که تعدادی از اعضای سابق پ.ک.ک جزء نیروهای دموکراتیک سوریه هستند و ارتباط نزدیکی میان بسیاری از کردها وجود دارد، اروپاییها از تعامل با نیروهای کرد-عرب سوریه و یا حمایت مستقیم از آنها خودداری کرده اند. اروپاییها نمی خواهند با بشار اسد هم تعامل کنند اما اشاره می کنند که روابط دیپلماتیک سابق آنها با سوریه در دمشق بوده نه با نیروهای دموکراتیک سوریه.
از آنجایی که آمریکا ائتلاف مبارزه با داعش را رهبری کرده است، تعامل زیادی با این نیروها داشته و از آنها حمایت کرده است. اما با توجه به این که نیروهای کرد-عرب سوریه قدرتمندترین و مناسبترین نیرو برای مبارزه و شکست داعش بودند و در حال حاضر مسئول مراقبت از هزاران تن جنگجویان داعش و خانواده های آنان هستند، باید حمایت بیشتری از آنها صورت بگیرد.
اروپاییها از این که این جنگجویان را به خانه باز گردانند بیم دارند زیرا کشورهای اروپایی نمی توانند این جنگجویان را محاکمه کرده و یا زندانی کنند. حتی اگر بتوانند این کار را انجام دهند باعث ایجاد مشکل در جامعه خواهد شد.
اکنون که ویروس کرونا همه گیر شده، کشورهای اروپایی از انتقال این ویروس همراه با این جنگجویان بیم دارند. همچنین می ترسند که این جنجگجویان ایدئولوژی داعش را نیز به اروپا منتقل کنند. اما این ها نباید به بهانه ای برای عدم حمایت از نیروهای کرد-عرب سویه که سالها میزبان این همه زندانی داعش بوده اند تبدیل شود. نیروهای کرد-عرب یا نیروهای دموکراتیک سوریه به احداث زاندان های جدید و نیروی محافظ بیشتر و همچنین آموزش و تجهیزات زیادتر نیاز دارند و کشورهایی که اتباع آنها در میان زندانیان عضو داعش در منطقه تحت کنترل کردهای سوریه هستند، باید هزینه های آن را پرداخت کنند و بر تنفر خود از ارتباط احتمالی میان نیروهای دموکراتیک سوریه و پ.ک.ک غلبه کنند. دفاع نیروهای دموکراتیک سوریه از خود در برابر حملات ترکیه کار درستی بوده کما این که همه از خود دفاع می کنند.
باید توجه داشت ترکیه در حالی نیروهای دموکراتیک سوریه را تروریست می خواند که خود شورشیانی را رها کرده است که بسیاری از اعمال آنها مانند سربریدن،شکنجه دادن، قتل های نژادی و تجاوز، شبیه به اقدامات داعش است. نیروهای کرد-عرب سوریه به کمک ما نیاز دارند و ما باید به ترکیه بگوییم که در این مورد کوتاه بیاید.
کردپرس: ما همچنان شاهد تحرکات و فعالیت های دوباره داعش در عراق و سوریه هستیم. آیا این گروه تروریستی می تواند بار دیگر مانند سال 2014 قلمرویی برای خود دست و پا کند؟
دکتر آن سپکهارد: خیر. من فکر نمی کنم داعش بار دیگر بتواند مانند سال 2014 خلافت برپا کند. غرب فهمید که داعش به یک منطقه خاص محدود نشده است بلکه داعش توانست از قلمرو تحت کنترل خود غرب را هدف قرار دهد زیرا در جذب جنگجویان غربی و خارجی بسیار قوی بود و می توانست از این تعاداد حدود 40000 جنگجو در صورت ایجاد یک قلمرو رسمی، برای حمله به غرب استفاده کند. البته داعش همچنان قلمروهای کوچکی در اختیار دارد و به اقدامات خود ادامه می دهد. آنها اکنون از قدرت کمتری برخوردار هستند اما ایدئولوژی آنها و دلایلی که افراد غربی را به پیوستن به این گروه جذب کرد همچنان زنده است همچنان پابرجاست و داعش همچنان از قدرت پروپاگاندای زیاد و پول فراوان برخوردار است. همچنین برخی کشورها از فعالیت داعش علیه کشورهای دشمن خود حمایت می کنند.
کردپرس: آیا داعش قادر خواهد بود از شیوع ویروس کرونا بویژه در عراق و سوریه سوء استفاده کند؟
دکتر آن سپکهارد: افراطگرایان همینک در مصر افکار خود را در این مورد انتشار داده و معتقدند که کسی که کرونا گرفته تا می تواند باید مقامات کشور را به این بیماری مبتلا کند و این چیزها اتفاق خواهد افتاد. متاسفانه داعش از این ابزار استفاده خواهد کرد. اما تا زمانی که صدها یا هزاران نفر از افراد وابسته به این گروه نخواهند وارد این فعالیت شوند و با این بیماری بمیرند، این مسئله مشکل زیادی ایجاد نخواهد کرد.
کد خبرنگار: 40101
نظر شما