به گزارش خبرنگار کردپرس، روز گذشته ویدیویی از تجمع اهالی شهر باروق میاندوآب و روستاهای همجوار در اعتراض به ریختن پسماند شهرستان میاندوآب در دو کیلومتری بخش باروق در فضای مجازی منتشر شد.
اعتراضی اجتماعی با بن مایه زیست محیطی که در نهایت سبب حضور نیروی های انتظامی برای کنترل شرایط شد. اعتراضی به جا توسط اهالی بخش باروق، چرا که تخلیه پسماند در آن محل فاقد هر گونه مجوز از طرف مراجع ذیصلاح زیست محیطی بود.
اما اینکه چرا میاندوآب دیروز خواست پسماند شهری خود را بدون کسب مجوز در بخش باروق دفن کند، به سال 97 و گفته های فرماندار این شهرستان بازمی گردد.
آبان ماه سال 97 بود، که فرماندار ویژه شهرستان میاندوآب اظهار کرد؛ «وضعیت دفن پسماند و محل آن در شهرستان میاندوآب نه تنها مشکلات فراوانی را برای این شهرستان بلکه برای سایر شهرهای همجوار آن هم ایجاد کرده است».
با گذشت دو سال از این موضوع معضل پسماند در میاندوآب بالا گرفته و گفته فرماندار میاندوآب هم محقق شد و اکنون پسماند این شهر نه تنها برای میاندوآب بلکه برای شهرهای همجوار هم دردسر ساز شده است.
حمل و انتقال پسماند شهری میاندوآب بدون کسب اجازه به مهاباد، ارومیه و حالا بخش باروق در همین شهرستان، سبب اعتراض اهالی این شهرها و شکل گیری بحران های اجتماعی شده است.
مشکل سایت پسماند میاندوآب در درجه اول اعتبار مالی و تعیین مکان مناسب محل دفن است که بعد از سال ها هنوز به سرانجام نرسیده است و از سویی دیگر ناکامی در تعیین محل مناسب سایت پسماند، راهکارهای راه اندازی کارخانه کمپوست را نیز در این شهرستان پر رنگ تر کرده است.
کارخانه کمپوست در میاندوآب از سال ۱۳۸۷، مجوز ساخت را با سرمایهگذاری یک شرکت خصوصی دریافت کرده ولی به علت مسایل مالی تاکنون پیشرفتی نداشته و تنها در حد یک ایده باقی مانده است.
میاندوآب تنها شهر کشور است که سایت زباله آن در بالای کوه قطور این شهر دفع میشود و باعث شده که خطرهای زیست محیطی آن، واکنش مردم و فعالان زیست محیطی را به دنبال داشته باشد.
با توجه به تكميل ظرفيت 200 هكتاري این کوه، علاوه بر آلوده شدن طبيعت منطقه شيرابه زباله هاي دفن شده در سايت فعلي پسماند مياندوآب از کوه سرازير شده و با نفوذ به سمت زمين هاي كشاورزي موجب خسارت به اراضي اين منطقه مي شود.
پاییز سال گذشته مردم روستاهای اطراف قوطورداغی نسبت به دفع پسماند میاندوآب در این کوه اعتراض کردند آنها حتی از افزایش بیماری سرطان در میان کودکان و سالمندان خبر می دادند.
راهکار مدیریت پسماند استان تعیین سایت پسماند مشترک میاندوآب و مهاباد بود که تکلیف آن نیز در هاله ایی از ابهام قرار دارد و به دلیل ملزومات زیست محیطی و اجتماعی این دو شهر تا کنون نتوانسته اند در این حوزه کارنامه ایی موفق داشته باشند.
با به بن بست خوردن ایجاد سایت مشترک پسماند بین دو شهر میاندوآب و مهاباد که یک تصمیم کشوری بود و دولت نیز عنوان کرد از نظر مالی از این طرح حمایت خواهد کرد، اکنون گره کوره پسماند میاندوآب لاینحل باقی مانده است.
میاندوآب یک بار تلاش کرد تا با تکمیل ظرفیت کوه قطور، سایتی موقت راه اندازی کند اما احداث سایت جدید دفن پسماند میاندوآب هم علیرغم تایید اداره کل محیط زیست استان، به علت مسایل اجتماعی رد شد.
ناکامی دوباره میاندوآب در رفع مشکل پسماند منجر شد تا مدیریت شهری آن در تصمیمی ناکارآمد، پنجم فروردین ماه در اقدامی هماهنگ نشده کامیون های پسماند شهری خود را راهی سایت پسماند نازلوی ارومیه کند که این موضوع به اعتراض شدید روحانیت و اعضای شورای روستای نازلو منجر شد و روستاییان مانع از تخلیه زباله های شهر میاندوآب در سایت دپوی زباله در سایت نازلو شدند.
در این خصوص رئیس کمیسیون عمران، برنامه ریزی و حمل و نقل شهری شورای شهر ارومیه به خبرنگار کردپرس گفت: روند انتقال زباله از میاندوآب به سایت پسماند ارومیه متوقف شده و قطعاً شورای شهر ارومیه اجازه دفع پسماند سایر شهرستان ها را در شرایط حساس فعلی در این سایت نخواهد داد.
فتاحی تصریح کرد: در شرایط فعلی، ارومیه ظرفیت دریافت پسماند شهرستانی مانند میاندوآب را ندارد و شهرداری میاندوآب باید برای راه اندازی یک سایت دپوی زباله در داخل خود این شهرستان اقدام کند.
پیشتر نیز روستاییان مهاباد از اقدام به دفن شبانه پسماند میاندوآب در حوالی مهاباد خبر داده بودند امری که مورد اعتراض کارگروه پسماند شهری مهاباد نیز واقع شده بود. دیروز نیز روستاییان و اهالی بخش باروق میاندوآب نسبت به دفن بدون اجازه پسماند این شهر در منطقه اعتراض کردند.
در یک سال گذشته پسماند شهرستان میاندوآب در نقاط مختلفی از جمله حاشيه رودخانه زرینه رود و مناطق حاشیه ای روستاها و مسیر سیلابها که میتواند به آلودگی منابع زیرزمینی و زمینهای کشاورزی منجر شود تخلیه شده است که همواره منشأ اعتراضات اهالی شهرستان و اهالی حومه شده است.
کامیون های پسماند میاندوآب در این شرایط حساس شیوع بیماری کرونا، نقاط مختلف استان را طی می کند تا شاید بتواند آنها را تخلیه کند، در این بین موضع اداره کل حفاظت محیط زیست و کارگروه پسماند استان باید شفاف و صریح باشد تا هر چه سریع تر این معضل برطرف شود.
از سویی دیگر ناکارآمدی کارگروه پسماند شهرستان میاندوآب سبب شده این شهر تا کنون با این معضل دست و پنجه نرم کند و شهرهای همجوار را نیز با تنش رو به رو سازد.
موضوعی که می تواند باعث شکل گیری تنش های مختلف زیست محیطی، اجتماعی و امنیتی در استان شود. بنابراین میاندوآب می بایست با برنامه ریزی و صرف اعتبار، در این سال ها جهت راه اندازی کارخانه کمپوست هزینه می کرد، اما بعد از 12 سال این پروژه همچون کامیون های پسماند میاندوآب، بلاتکلیف مانده است.
گزارش/ تانیا شعفی
نظر شما