به گزارش خبرگزاری کردپرس، آنچه که در چند سال اخیر در رابطه با وضعیت گیاهان خوراکی و دارویی بسیار کمیاب در مناطق زاگرس نشین و از جمله استان ایلام با آن مواجه بوده ایم چیزی جز نسل کشی این گیاهان کمیاب در طبیعت بکر و این میراث های ماندگار کهن نیست.
هر ساله در آستانه فصل بهار شاهد هجوم گسترده مردم استانهای مختلف کشور به مناطق کوهستانی استان ایلام و همچنین مردم خود این استان به منظور برداشت بی رویه گیاهان خوراکی از جمله تره کوهی، پیرچک، وه نگی و گونه های متفاوت دیگری هستیم که در هر سال خسارات زیادی را به هویت و نسل این گیاهان خوراکی وارد می کنند.
برداشت گیاهان خوراکی از کوهستانهای ایلام و دیگر مناطق زاگرس نشین از گذشته های بسیار دور به منظور مصرف خوراکی خانوارهای این مناطق رایج بوده اما در تمام این مدت ها این برداشت ها بر اساس یک شیوه منطقی و در حد تعادل و میزان مصرف همان خانوارهایی بوده که به این منظور راهی کوهستان شده اند.
آنچه که در سالهای اخیر اما شاهد آن بوده ایم تغییر وحشتناک در این رویه، برداشتهای بی اندازه و شکل تجاری گرفتن این موضوع بوده که در این زمینه شاهد هجوم بی حد و اندازه سوء استفاده کنندگان از طبیعت و مواهب خدادادی آن بوده که چیزی جز نسل کشی گیاهان خوراکی و دارویی کوهستانهای ایلام و دیگر نقاط زاگرس را در پی نداشته است.
همزمان با چنین اقداماتی هر ساله توسط برخی دستگاهها برنامه هایی برای مبارزه با برداشت کنندگان بی رویه گیاهان دارویی و قاچاقچیان اینگونه گیاهان خوراکی به اجراء گذاشته می شود.
در استان ایلام این برنامه ها معمولا ایستادن چند ساعته اکیبهایی بازرسی و گشت منابع طبیعی یا نتظامی در راههای منتهی به کوهستانهای این استان و گاهاً گشت زدنهای محدود بوده که در برخی موارد هم منجر به دستگیری افرادی می شود که حوالی غروب ها یا عصر با مقادیر زیادی از گیاهان خوراکی و کوله پشتی های بزرگ در حال برگشت از کوهستان هستند که اقدام بسیار مناسبی است، اگرچه که واقعیتها نشان می دهد از طریق چنین اقداماتی تنها درصد بسیار کمی از قاچاق کنندگان و برداشت کنندگان انبوه گیاهان خوراکی دستگیر و به دام می افتند.
در بسیار مواقع هم جریمه چنین افرادی محدود به ضبط شدن محموله های گیاهی آنها و یا برخوردهای محدود و کمتر بازدارنده است. چنین برخوردهایی قاعدتاً نشان دهنده این است که بر اساس قوانین و ضوابط در نظر گرفته شده برداشتهای بی رویه گیاهان خوراکی و دارویی از کوهستانها ممنوع بوده و با قانون شکنان در این زمینه برخورد صورت می گیرد.
اما در یک تناقض آشکار با چنین رویه ای در همین فصل بهار که زمان برداشت گیاهان خوراکی از کوهستانهای ایلام است همین افرادی که اقدام به برداشت مخفیانه گیاهان خوراکی به صورت انبوه کرده اند و توانسته اند از چنگ قانون هم در یک برهه بگریزند در تمام طول روز به صورت آشکارا در بازار میوه فروش ها و دست فروشهای شهر ایلام و دیگر شهرهای این استان بساط پهن کرده و بدون هیچگونه ممانعتی و با خیال راحت در حال فروش گیاهان خوراکی به مقدار زیاد و به قیمتهای گزاف به مردم هستند.
معلوم نیست در حالی که برداشت گیاهان خوراکی به مقدار زیاد و برای مقاصد تجاری ممنوع بوده پس چگونه فروش این گیاهان خوراکی ممنوع نبوده به راحتی در سطح شهر صورت می گیرد و هیچگونه برخوردی با انبوه فروشندگان این گیاهان صورت نمی گیرد؟
چیزی که در این زمینه بسیار بدیهی است این است در حالیکه ممکن است دستگیری افرادی که روزانه اقدام به برداشت و قاچاق انبوه گیاهان خوراکی از کوهستانهای گسترده این استان می کنند و برخورد با آنها بخاطر وسعت مناطق کوهستانی و کمبود نیروی دستگااهای ذیربط دشوار باشد اما راحت ترین و بهترین شکل ممکن برای مبارزه با این نوع قاچاق و نسل کشی می تواند در بازارهای فروش در سطح شهر صورت گیرد و به راحتی با چنین افرادی که آشکارا در حال فروش این اقلام هستند برخورد کرد که امیدواریم چنین برنامه ای از این پس مورد توجه قرار گیرد.
در این سالها آنچه که برای مردم و همچنین برداشت کنندگان بی رویه این گیاهان خوراکی واضح شده و نسبت به آن یقین پیدا کرده اند این است که برداشت و جابجایی گیاهان خوراکی اگرچه که در بیرون از شهر و در کوهستان ممکن است غیرقانونی و جرم باشد اما این ممنوعیت فقط تا زمان ورود به شهر بوده و فروش این گیاهان کمیباب در بازار شهر هیچگونه ممنوعیتی ندارد و باید خیالت از هرگونه برخورد راحت باشد، همان چیزی که یک تناقض آشکار در برنامه های مبارزه با قاچاق و برداشت بی رویه گیاهان خوراکی کوهستانها را نشان می دهد.
لذا به مسئولان زحمتکش منابع طبیعی و دیگر دستگاههای ذیربط که این روزها در حال مبارزه با قااق گیاهان خوراکی و برداشت کنندگان بی رویه از این گیاهان هستند این موضوع را یادآوری می کنیم که بهترین شیوه مبارزه با این معضل و کسانی که دارند نسل گیاهان خوراکی را از کوهستانهای استان ایلام و دیگر استانهای زاگرس نشین منقرض می کنند در بازارهای شهر و هنگام فروش این محصولات است که چنانچه با توزیع کنندگان در سطح شهر برخورد قانونی شود و فروش این اقلام در شهر ممنوع و به حداقل برسد پس از آن افراد کمتری برای برداشت این گیاهان به کوهستانها می روند هر چند که البته اقدامات قبلی و تعقیب برداشت کنندگان غیرقانونی در دامنه کوهستانها نیز همچنان لازم است.
نظر شما