به گزارش کردپرس، برداشت شن و ماسه از سوی سازمان صنعت، معدن و تجارت برای 3 گروه از متقاضیان شرکتهای دانه بندی، شهرداریها و پیمانکاران پروژههای عمرانی صادر میشود؛ مجوزهایی که توسط این دستگاه برای برداشتکنندگان شن و ماسه صادر میشود باید با ضوابط شرکت آب منطقهای ، حفاظت محیط زیست و اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری هر استان نیز مطابقت داشته باشد.
براین اساس، هرگونه اقدام جهت برداشت بیرویه مصالح شن و ماسه از بستر رودخانهها که خارج از ضوابط مندرج در مجوزهای صادر شده دستگاههای متولی باشد، تحت پیگرد قانونی قرار میگیرد.
این گونه از برداشت فاقد مجوز، برداشت قاچاق شن و ماسه از بستر رودخانهها تلقی می شود که بعد از شناسایی، متخلفان، به دادگاه معرفی و با آنان برخورد قضایی میشود و براساس میزان تخلفی که صورت گرفته باشد، متخلفان جریمه و مجازات خواهند شد.
در سال های اخیر برداشت های غیر مجاز از بستر رودخانه های آذربایجان غربی افزایش یافته است، آخرین مورد در آذربایجان غربی هفته گذشته بود که در ۲ نوبت، سه دستگاه کمپرسی و ۲ دستگاه لودر به دلیل برداشت غیرمجاز شن و ماسه از بستر رودخانه گادر اشنویه توقیف شدند.
حتی برداشت شن و ماسه گاها توسط واحدهای مجوز دار و یا خود شهرداری ها نیز به صورت غیر اصولی انجام می گیرد و خسارت جبران ناپذیری به بستر رودخانه وارد می کند.
نمونه برداشت غیر اصولی شن و ماسه از بستر رودخانه، سال گذشته توسط شهرداری مهاباد صورت گرفت .اتفاقی که در نهایت منجر به مرگ یک نفر به دلیل افزایش عمق رودخانه بر اثر برداشت شن و ماسه از کف آن شده بود.
اخیرا فرماندار سردشت نیز نسبت به برداشت شن و ماسه غیر مجاز در این شهرستان هشدار داد.اقصی نخشی پور در جلسه ساماندهی برداشت مصالح خام از بستر رودخانه و مخزن سد سردشت گفت: برداشت غیراصولی وغیرعلمی مصالح از کف رودخانه ها آثار مخرب بر مورفولوژی رودخانه و همچنین بر محیط زیست بر جای می گذارد.
او تاکید کرد: باید پیمان کاران دارای مجوز قانونی برداشت از رودخانه های شهرستان، مکلف به رعایت دقیق تمام بند های مجوز زیست محیطی باشند در غیر این صورت از فعالیت واحد های که موجب آلودگی ناشی از برداشت شن و دپوی شن وماسه، تخلیه وبارگیری وتردد کامیون حمل مواد معدنی و فعالیت ماسه شویی می شوند جلوگیری و برابر قانون با آنان برخورد خواهد شد.
نخشی پورافزود: برداشت کوهی به لحاظ عرصه جنگلی و گردشگری دارای محدودیت است و نمی تواند جایگزین مناسبی برای برداشت رودخانه ای باشد.
فرماندار سردشت با اشاره به اهمیت رصد و پایش دستگاه های متولی در این زمینه اڤهار کرد: ناظران باید به دوراز هرگونه برخورد سلیقهای واحدهای تولیدی را رصد و ضمن انجام بازیدهای منظم و مستمر، گزارش و نتایج این بازدیدها رابه صورت مکتوب به فرمانداری اعلام کنند تا از تخلفات جلوگیری و درموارد لازم مجوز ها لغو وابطال شود.
او افزایش خودسرانه قیمت شن و ماسه را بدون هماهنگی کمیته شن و ماسه شهرستان غیر قابل قبول و اداره تعزیرات حکومتی رانسبت به رصد موضوع یادآور شد.
نخشی پور همچنین تاکید کرد: کمیته شن و ماسه شهرستان نیز باید با رعایت استانداردهای لازم در مورد شرکت های که در حال انجام پروژه های شهرستانی هستند نظیر شهرداری و... باسعه صدر رفتار کنند زیراک ه ادامه فعالیت این شرکت ها نفع عمومی شهرستان را در پی دارد.
به گزارش کردپرس، موارد برداشت های غیر مجاز اغلب توسط روستاییان، مردم محلی گزارش می شود در این بین کارشناسان زیست محیطی معتقدند؛ در امر کنترل برداشتها از حریم رودخانهها از سوی اداره آب منطقهای هر شهرستان، گشتهای «پلیس آب» می تواند در برخورد با متجاوزان موثر عمل کنند، از سویی دیگر نظارت بیشتر بر واحدهای مجاز برداشت نیز ضروری است.
نظر شما