به گزارش خبرنگار کردپرس، چهارشنبه سوم اردیبهشت ماه بود که برای چندمین بار تعدادی از اهالی روستای بهارلو در شهرستان قروه به دلیل محقق نشدن خواسته هایشان و همچنین برای اعتراض به بازداشت دو نفر از اعضای شورای روستا در مقابل معدن طلای ساریگونی قروه تحصن کردند.
این تحصن که خوراک بسیاری از شبکه های بیگانه شد تا مثل همیشه از آب گل آلود ماهی بگیرند و خود را دایه مهربان تر از مادر نشان دهند بعد از چند ساعتی با پیگیری امام جمعه شهرستان قروه خاتمه یافت.
اهالی چهار روستای «بهارلو، داشکسن، نی بند و جداقایه» جدای از اینکه به دنبال یکسری مطالبات خود در راستای توسعه منطقه هستند اما این بار علت اصلی اعتراضشان را در پی اخراج تعدادی از کارگران بومی منطقه و بازداشت دو نفر از اعضای شورای بهارلو عنوان کردند.
علت بازداشت اعضای شورا
دو نفر از شورای روستای بهارلو سال گذشته در پی استخدام سفارشی دو نیروی غیربومی توسط نماینده مجلس دست به اعتراض زده و مانع ورود این دو فرد به معدن و ادامه کار آنان شدند.
اعضای شورای بهارلو، دو نفر تحصیلکرده دیگر که بومی خود روستا بودند و شرایطی مشابه نیروهای سفارش شده نماینده داشتند به معدن معرفی کردند که مورد پذیرش قرار نگرفتند و همین باعث شد سال گذشته در بهمن ماه تحصنی مقابل معدن طلا صورت گیرد و همین تحصن عاملی برای شکایت معدن از این دو نفر شد. بر این اساس بازداشت این دو عضو شورا به این دلیل بود که علیرغم تلاش های بسیار اعضای شورا برای پس گرفتن شکایت توسط معدن، مسئولان معدن به این کار رضایت ندادند و این دو عضو شورا به نشانه اعتراض با خواباندن دو دستگاه سنگ شکن کار را متوقف کردند که همین مسئله منجر به درگیری و بازداشت دو عضو شورا شد.
گرچه «مصطفی احمدی» و «محمد احمدی» در بازداشت کوتاه مدت بودند اما اهالی روستا در پی این اقدام دستگاه قضا با بستن جاده به روی معدن طلای ساریگونی قروه اقدام به تحصن کردند و خواستار آزادی اعضای شورا شدند.
از یک طرف تعدیل نیرو و از طرفی دیگر بازداشت این دو عضو شورا همه دست به دست هم دادند تا مشخص شود که مسئولان امر هنوز که هنوز است نتوانسته اند آن طور که باید شرایط لازم برای بهره گیری از معدن طلای قروه را مهیا کنند چرا که مطالبات همان مطالبات است و برخوردها همان و بدون هیچ گونه تغییر و پیشرفتی در عمل به وعده ها.
مطالبات بحق؛ رویه اشتباه
همه این مشکلات سالهاست تکرار می شود و هرگز هم حل نشده اند. تکرار مکرراتی که هر بار بعد یک اعتراضی در نشست های کمیته مشورتی معدن طلای ساریگونی قروه صورت می گیرد و هر بار با وعده های سرخرمن اتمام می یابد و می رسد به نشست بعدی و روز از نو و روزی از نو...
درست همانند همین نشستی که بعد از اعتراض اخیر برگزار شد و باز همان خواسته ها تکرار و همان وعده ها داده شد گرچه این بار تا حدودی خود مسئولان از تکرار خواسته ها و انجام نشدن وعده ها انتقاد داشتند!
با این وجود فرماندار شهرستان قروه گرچه بسیاری از مطالبات مردم را بحق دانست اما از رویه اشتباه برای درخواست این مطالبات انتقاد کرد.
«حسین الماسی» با بیان اینکه با این نحوه اعتراض موافق نیستم چون این راهی برای بیگانگان فراهم می کند و باید بدانیم که به چه کسانی کمک می کنیم، اظهار داشت: بخشی از این مطالبات منطقه ای و شهرستانی بوده و این به عهده مسئولان شهرستان است اعم از فرماندار و نماینده و ... است که پیگیری کنند.
به گفته او تحصن و بستن جاده رویه اشتباهی است که وجود دارد و قرار نیست هر کسی هر طوری که می خواهد پیش برود و باید دانست که هر مسئولی وظیفه خود را برای پیگیری اصول مرتبط بر عهده دارد.
تعهداتی که اجرا نمی شود
در ادامه این نمایندگانی از اهالی چهار روستای «بهارلو، داشکسن، نی بند و حداقایه» بودند که هرکدام به طور جداگانه از اجرا نشدن وعده ها و دغدغه های تکراری خود گفتند.
ابتدا «رضا احمدی» از شورای روستای «داشکسن» بود که از اجرا نشدن تعهدات و عمل نکردن به وعده ها گفت و همین را دلیل اصلی اعتراضات مردم دانست.
او به استخدام نیروهای غیربومی اشاره کرد. «معدن در این شرایط بحران بیماری فعال است و ما بارها گفته ایم که افراد غیربومی استخدام نشود اما گوش ندادند. چگونه است برای تعطیل نکردن معدن در این بحران کرونا بهانه کار را دارند اما برای اجرای تعهدات کرونا را بهانه می کنند؟!»
«احمدی» گفت که مسئولان معدن تعهدات مرتبط به روستاها را اجرا نکرده اند. «قرار بود طرح هادی اجرا شود اما همچنان مانده و اتمام نیافته است. چندین نیروی بومی را اخراج کرده اند و نیروهای غیربومی را اما نگه داشته اند. صورتجلسات قبلی پیگیری نمی شود و به دست شوراها نمی رسد و...»
نماینده روستای «نی بند» هم از اجرا نکردن تعهدات مرتبط انتقاد کرد. به گفته «شیرمحمد صادقیان» قرار بود قنات روستا لایروبی شود اما هیچ کاری نشده است. طرح هادی روستا مانده و عمران و آبادی هم که هیچ. قرار بود جذب کارگر صورت گیرد و زمین های مرتبط به معادن تعیین تکلیف شوند و معدن خریدهای خود را از روستا انجام دهد اما هیچوقت این موارد تحقق نیافت.»
طلایی که بلا شد
سپس نوبت به نماینده روستای «جداقایه» رسید. «مجتبی آئینی» فریاد خود را از بروکراسی اداری و بلای طلا در شهرستان قروه زد. «می گویید از راه قانونی برویم! راه قانونی که می رویم در پیچ و خم ادارات گم می شود. باید داد ما ستانده شود. منطقه ما در معدن طلاست اما شده بلا. مصوبات عملی نمی شود و فقط روی کاغذ می ماند. منطقه ما پر از جوانان با استعداد است و اما بها داده نمی شود. بارها به معدن رفته ایم اما به درخواست ها توجه نمی کنند.»
او بی انصافی را کنار گذاشت و از کارهایی که انجام شده تشکر کرد و گفت که «کارهایی برای روستا و روستاییان انجام شده اما ناکافی است و بودجه آن چنان هزینه نشده برای روستاها و باید بیشتر کار شود.»
«آئینی» به عودت 15 درصد حقوق دولتی معادن به شهرستان اشاره کرد. «حقوق دولتی معادن که باید به منطقه برگردانده شود چرا پرداخت نمی شود و برای روستا هزینه نمی گردد. درصدی که باید به منطقه داده شود نمی رسد.»
او در ادامه از مشکلات مرتبط به فاضلاب روستا و راه ها گفت و سپس از اینکه معدن از نیروهای بومی استفاده نمی کند انتقاد کرد. «معدن قرار بود کارگران ساده را از نیروهای بومی منطقه استفاده کند و اگر نبود خارج از شهرستان نیرو بیاورد این در حالی است که حتی کارگران ساده بومی را هم اخراج می کنند و از خارج شهرستان نیرو می گیرند.»
جوانانی در معرض خطر
نماینده روستای «زنگ آباد» هم همان دغدغه ها و مطالبات را داشت. «غلامعلی میرزایی» اما به غیر درخواست برای نیروی بومی و عمران روستاها از نحوه برخورد در برابر مطالبات اهالی روستا معترض بود.
او همچنین از خروج نیروهای بومی به خارج از شهرستان برای کار و خطراتی که در پیش دارد گفت. «بومی ها برای کار مجبور می شوند به خارج از منطقه بروند و همین در این شرایط کرونا نشان داد که چقدر خطر دارد و حالا که برگشته اند بیکارند و گرسنه و نمی توان جلوی آنان را گرفت.»
دردی که تمامی ندارد
در ادامه نوبت به نماینده روستای «بهارلو» و جنجالی ترین منطقه شهرستان رسید. «محمد احمدی» عضو شورای روستای «بهارلو» که نمی خواست در حضور دیگر نمایندگان روستاها صحبت کند، تقاضا داشت بدون حضور این افراد درخواستش را بگوید.
همین مسئله واکنش فرماندار را به همراه داشت. «حسین الماسی» در برابر این درخواست که دیگر اعضای روستا نباشند خطاب به اعضای شورای روستای «بهارلو» گفت که «مگر چه مسئله ای هست که دیگر اهالی روستاها نباید بدانند؟ مگر مردم روستاهای دیگر نامحرم اند؟»
همین سخن فرماندار باعث شد تا «محمد احمدی» بگوید که «مسئله بهارلو دیگر از حالت عمومی درامده و شخصی شده است.»
او علت اصلی این درخواست را مربوط به بازداشت خود و دیگر عضور شورا دانست. «ناراحتم از اینکه بازداشت شدیم و بدتر اینکه عده ای گفته بودند هیچ اتفاقی نیفتاده و فقط یک مشت آدم بیکار جمع شده بودند.»
«احمدی» با بیان اینکه نزدیک به 300 هکتار زمین به معدن واگذار کردیم، از وعده های بی اثر گفت. «وعده وعید الکی انتظارات مردم را بالا می برد. این وعده ها باید عملی شود وگرنه مردم نمی توانند در روستاها زندگی کنند.هیچ کدام از وعده ها عملی نشده است.»
او هم از به کارگیری نیروهای غیربومی شکایت داشت. «برخلاف وعده ها از کارگران بومی استفاده نمی کنند و اما هربار یک نفر غیربومی به معدن اضافه می شود.»
همین جا بود که «مصطفی احمدی» دیگر عضو شورای بهارلو از به کارگیری نیروهای غیربومی برای نگهبانی معدن به شدت اعتراض کرد و گفت که «نگهبانی که امر تخصصی نیست که جوانان بومی روستا بلد نباشند و این در حالی است که تمامی نگهبانان از خارج شهرستان به کار گرفته شده اند.»
در این لحظه حراست معدن طلا واکنش نشان داد که منجر به درگیری شدید لفظی میان این دو نفر شد که با هشدار فرماندار خطاب به شورای بهارلو با این عنوان که «دیگر دارید زیاده روی می کنید آن هم جلوی شورای تأمین شهرستان»، این مشاجره کلامی پایان یافت.
سپس «محمد احمدی» صحبت هایش را ادامه داد و به مشکلاتی که معدن برای منابع طبیعی ایجاد کرده اشاره داشت. «راه بین مزارع شده اتوبان به تمام معنا؛ از کدام زمین برده اند و منابع طبیعی چرا سکوت کرده؟ قرار بود آبشخور حیوانات درست کنند اما هنوز اجرایی نشده. سالن ورزشی که بی نتیجه مانده و هزاران مورد دیگر که همچنان بر زمین مانده اند.»
او از همراهی نکردن مسئولان با مردم روستا گفت. «مردم روستاها درد دارند که تجمع و اعتراض می کنند. خواهش کردیم که کاری کنند برای ما اما اقدامی نشد. 14 نفر اخراج شدند از معدن که اکثرشان کارگرانی غیرتخصصی بودند.»
مطابق سخنان «احمدی» در حال حاضر در روستای بهارلو 40 نفر بیکار وجود دارند اما معدن از جاهای دیگر کارگر می گیرد وقتی کارگر ساده در بهارلو هست چه لزومی دارد خارج از روستا بیاورند؟!
او درخواست دیگری که به نظر منطقی نمی آمد داشت. «نیروهای غیربومی غیرمتخصص اخراج و نیروهای بومی آورده شوند.»
این عضو شورا در ادامه دیگر مشکلات را مربوط به محیط زیست، حقوق دولتی معادن دانست. «شفاف سازی محیط زیست دیگر درد روستاست. چرا راحت نمی گویید آلودگی هست یا نه؟ باید تکلیف مردم روشن شود. پرداخت حقوق دولتی هم دیگر موضوعی است که باید پیگیری شود.»
«محمد احمدی» برای تحقق یافتن تمامی وعده ها درخواست تعیین وقت و ضمانت اجرایی کرد. «برای تمامی این کارها تاریخ معین و ضمانت اجرایی داشته باشد. همه اینها اگر اجرا شد و آن وقت اعتراض کردیم بیایید ما را بازداشت کنید. ما دوست داریم معدن کار کند و نمی خواهیم آبروی منطقه برده شود. چرا باید در برابر درخواست ها بازداشت شویم؟ ما ادم بدی نیستیم اما مشکل داریم و نیاز داریم که زندگی کنیم و امرار معاش.»
*******
همه این موارد سخنان نمایندگان مردم چهار روستایی بود که معدن طلا در منطقه آنان دایر شده اما به جز بلا هیچ برایشان ندارد. بلایی که معلوم نیست تا به کی می خواهد یقه روستاییان را بگیرد و دولتمردان را به حال خود رها سازد...
در همین زمینه خبرگزاری کردپرس در سلسه گزارش های پیگیرانه خود چندین و چند مورد به مشکلات معدن طلای ساریگونی شهرستان قروه با عنوان « واکاوی بزرگترین پروژه معدنی کردستان» در سه بخش ویژه پرداخته است و بنا به رسالت رسانه ای خود باز هم این موضوع حساس را پیگیری خواهد کرد. بر این اساس تمامی سخنان مسئولان در نشست کمیته مشورتی، در بخش های دیگر این گزارش ارائه می شود.../
* گزارش: زیبا امیدی فر
نظر شما