بلای طلا در قروه؛ توقف ابهامات در ایستگاه توجیه

سرویس کردستان- پس از تحصن اخیر مردم روستاهای قروه مقابل معدن طلای ساریگونی؛ همچنان روند غیرشفاف متولیان امر ادامه دارد به طوری که مثل همیشه توضیحات خود را به ایستگاه توجیه رساندند.

به گزارش خبرنگار کردپرس، در بخش نخست این گزارش از «بلای طلا در قروه؛ مطالباتی که به تکرار وعده ها رسید» گفته شد و حال در این بخش به آنچه مسئولان شهرستان در نشست کمیته مشورتی معدن طلای قروه پرداختند اشاره می شود.

هرچند اهالی چهار روستای «بهارلو، داشکسن، نی بند و جداقایه» از دغدغه ها و مشکلات خود در روستاها گفتند اما سخنان مسئولان معدن به نوعی روال میانی را در پیش گرفت و از طرفی مسئولان دولتی هم طبق معمول سخنان تکراری را تحویل معترضان دادند.

رعایت درصد نیروهای بومی

ابتدا این سهامدار ایرانی شرکت زرکوه بود که در واکنش به سخنان اهالی روستاهای مدنظر گفت که «بسیاری از بحث ها درست بوده و نمی توان رد کرد اما بسیاری هم ناقص است نه به این دلیل که ناحق باشد، شاید مردم در جریان بسیاری از موارد نیستند.»

«محمد فاضلی» به اخراج کارگران بومی و تعدیل نیرو در معدن اشاره کرد. «در مورد اخراج نیروهای بومی و غیربومی، درست است تعدیل هایی بوده اما درصد بومی و غیربومی تغییر نکرده در قبال اخراجی ها استخدامی داشته ایم.»

او با بیان اینکه استخدامی تا به کی باید باشد؟ ما ظرفیتی داریم برای پروژه هایمان؛ گفت که «طبیعتاً برای هر معدنی از تمامی نیروهای داخلی بهره نخواهیم برد و این فرهنگی است که در شرکت ما وجود دارد. در واقع پرسنل داریم که با سابقه خوبی مشغول به کار است و هرجا که باشد از آنان بهره می گیریم.»

«فاضلی» به روند طبیعی به کارگیری نیروی انسانی در تمامی نقاط کشور اشاره کرد. «خیلی از همین نیروهای قروه و روستاهای اطراف در مناطق دیگر کشور به عنوان نیروی غیربومی مشغول به کارند و این تفکر درست نیست که فقط باید نیروی بومی در زادگاه خود فعالیت داشته باشد!»

مطابق اظهارات او تعهدی که معدن برای استخدامی نیرو دارد شامل 70 درصد بومی و 30 درصد غیربومی است که عملی شده است.

«فاضلی» همچنین از یک روند طبیعی دیگر که وجود دارد گفت. «چند درصد از افراد بومی ساکن روستاها هستند؟ باید انصاف هم داشت، نیروهای بومی که ساکن جاهای دیگر می شوند غیربومی به حساب می آیند؟ ما کارگر داریم اهل بهارلو اما ساکن همدان...آیا این فرد غیربومی است؟!»

به گفته او اینطوری نیست که همه در روستا نگه داشته شوند و در واقع برای من به عنوان پیمانکار و سرمایه گذار، استفاده از نیروی بومی ارزان تر تمام می شود. اما به هر حال چرخش نیرو باید باشد و این طبیعی است که در جاهای مختلف نیروی بومی و غیربومی حضور دارند.

ظاهر و باطنی متفاوت

این سرمایه گذار در ادامه سخنان خود از تعهداتی که اجرایی نمی شوند هم انتقاد کرد. «یکسری تعهدات داده می شود و عملی نمی شود و انتظارات ایحاد می گردد و این بسیارنادرست است.»

«محمد فاضلی» با بیان اینکه همه فقط ظاهر ماجرا را می بینند به مشکلات حوزه تولید و فروش محصول اشاره کرد. «طلا تولید می کنیم ولی باید بتوانیم بفروشیم! از اوایل سال 98 در زمان تحریم به اندازه خرج یومیه فروش طلا بوده و بالاتر نتوانسته ایم بفروشیم. طلایی که می فروشیم به نرخ نیماست و برای ما نه بالا رفتن نرخ تأثیر داشته و نه پایین رفتن آن و در واقع ارزش افزوده ای هم که هست خودمان عملاً از جیب می دهیم.»

او با تأکید بر اینکه نباید فقط یک جانب مشکل را دید ما هم مشکلات خود را داریم، به موانع بر سر راه تولید و فروش پرداخت. « درد تحریم ها کم بود که کرونا هم اضافه شد و به دردهایمان افزود. بانک مرکزی تکلیف ما را روشن نکرده از همان ابتدای کار معدن نه می توانیم صادر کنیم و نه می توانیم درست و حسابی بفروشیم.»

«فاضلی» همچنین ثمره سفر مسئولان کشوری و استانی را به جز دردسر و افزودن به مشکلات چیز دیگری ندانست. «ثمره سفر مسئولان کشوری و استانی این بود که به ما ایراد گرفتند که چرا طلا ذخیره می کنید در معدن؟!... مشکلات ما زیاد است و دست و پاگیر.»

او در ادامه در خصوص زمین های واگذار شده گفت که «زمینی به ما واگذار نشده بلکه ما زمین ها را خریده ایم. زمین هایی که منابع طبیعی بوده و ما خریدیم و پول آن را هم پرداخت کرده ایم و این را منابع طبیعی باید مشخص کند که چه شده و چه می شود؟»

توقعاتی بیش از حد لازم

«فاضلی» تمامی این اتفاقات و اعتراضات را عاملی برای از بین بردن انگیزه کاری دانست. «تهدید کردن درست نیست و ما خودمان هم کم آورده و بریدیم و اگر دفعات بعدی این اتفاقات بیفتد معلوم نیست چه می شود؟!»

او گریزی هم داشت به انتظار بیش از حد مردم از معدن طلا. «این تعهدات که گفته می شود، کدامش در قراردادهای ما به دولت وجود دارد؟ اندازه پولی که ما به دولت می دهیم توقعی که از ما دارند بیش از حد است. ما مسئولیت اجتماعی خود را انجام داده ایم اما نباید توقع ایجاد شود.»

مدیرعامل شرکت «سسکو» همچنین افزود که «مجوز گرفته ایم از دولت تا تحت شرایطی کار کنیم و اینکه یکی تند برخورد می کند دلیل نمی شود بگوییم همه این گونه اند. طرح های هادی و عمرانی در دست کار ما هست و حتماً اجرا می شود.»

«محمد فاضلی» در خصوص تعطیلی معدن در بحران کرونا بیان کرد که «تعطیلی معدن دست ما نیست و دولت اجازه نمی دهد چرا که اگر تعطیل شود مشکلات بیشتری پیش می آید.»

او به فرهنگ سازی برای نحوه درخواست ها مطالبات اشاره کرد. «فرهنگ سازی باید شود چرا که هر وقت صحبت می کنیم مدام تهدید به اعتصاب می شویم و این سخت است. این کارها باعث می شود معدن تعطیل گردد و این پرونده اعتصاب باید جایی بسته شود.»

نگاه ها یک طرفه نباشد

بعد از سخنان سهامدار ایرانی معدن طلای قروه نوبت به یکی از افرادی که بسیار مورد انتقاد و اعتراض اهالی چهار روستا قرار گرفته بود، رسید. «کازبیک توکینوف» به عنوان رئیس کارگاه زرکوه که بیشتر به خاطر برخورد نادرست با کارگران مورد اعتراض بود توضیحاتی در این زمینه را ارائه داد.

او با بیان اینکه همه حرف ها را شنیدم گفت که «من 9 سالی هست که در این معدن فعالیت می کنم ودر جاهای مختلفی کار کرده ام و در خصوص برخورد با افراد و این مسایل اجتماعی و روابط هرجایی که کار کردیم اولین سنگ بنا برای ما احترام به طرف مقابل بوده است.»

«کازبیک» گفت که در حال حاضر باتوجه به شرایط موجود که تنها مربوط به ایران نیست حتی یک روز هم کار را متوقف نکردیم. «با ضرر داریم کار می کنیم و ما اعلام کردیم که مشکل هست و این مشکل همه پیمانکاران است. با این وجود حقوق ها پرداخت می شود.»

رئیس کارگاه زرکوه خطاب به اهالی روستا عنوان کرد «درسته که فشار روی همه هست و برای ما هم همین طور؛ ولی اینجوری نیست که فقط مشکل را از ما ببینند، بهتر است مقداری به خودشان هم مراجعه کنند.»

بنا به سخنان «کازبیک» امید می رود شرایط بهتر شود تا تعهدات هم اجرا شود و در این شرایط فعلی درخواست این است که ما را درک و تحمل کنند چرا که با درگیری مشکلی حل نمی شود.

انتظار برای پاسخ آزمایش

در ادامه این رئیس محیط زیست شهرستان قروه بود که در پاسخ به ابهامات محیط زیستی توضیحاتی داد. به گفته «توفیق زارعی» در خصوص تهدیدات زیست محیطی هیچ تعارفی با معدن وجود ندارد و برای ما بهداشت زیست محیطی و مردم مهم است.

او اولویت نخست را حفاظت از محیط زیست دانست. «سود برای محیط زیست هرگز مطرح نیست و هر لحظه محرز شود که آلودگی زیست محیطی دارد اقدام می شود حتی اگر منجر به تعطیلی معدن گردد.»

«زارعی» همچنین به نشتی مخزن سیانور اشاره کرد. «در خصوص سیانور نشتی بود اما به گونه ای نبود که مشکل ساز شود. نمونه گیری صورت گرفت اما جوابی دریافت نشد و البته اکتفا نکردیم به این مسئله و ما مشکوک به سیانور بودیم و قبل از اینکه نفوذ به آب های زیرزمینی شود بلافاصله محیط را پاکسازی کرده و اجازه نفوذ ندادیم و در انتظار آزمایش هستیم.»

او در خصوص تأثیر معدن برای افزایش آرسنیک هم گفت که «درصد آرسنیک و جیوه در منطقه از لحاظ زمین شناسی بالا بوده و اینکه با وجود معدن تأثیر بیشتر بوده یا نه احتیاج به زمان و بررسی دارد.»

«زارعی» از نمونه برداری ده نقطه از آب های سطحی و زیرزمینی خبر داد. «قرار بر این است که سه مرحله نمونه برداری شود و فعلاً مرحله نخست شده و مراحل بعدی هم در دست اقدام است و

در مورد ریزگردها هم دو سیستم مه پاش و غبارگیر در معدن دایر هستند که موارد را رصد می کنند.»

ابهام در به کارگیری نیروی سفارشی

رئیس تعاون، کار و رفاه اجتماعی هم در خصوص موارد گفته شده توسط اهالی روستاهای مذکور اظهار داشت که «در سال گذشته 4 مورد شکایت از مجموعه زرکوه وجود داشت که بررسی و پیگیری شد و در واقع هر پرونده ای از مجموعه زرکوه باشد بدون نوبت در دستور کار قرار می گیرد.»

«کوروش شعبانی» به قراردادهای کاری هم اشاره داشت. «زمانی کارگر به کمیته انضباطی ارجاع داده می شود که در حین قرارداد مشکلی داشته باشد نه برای تمدید قرارداد مه یک بحث توافقی میان کارگر و کارفرماست.»

او همین طور گفت که ظرف سه سال گذشته حتی یک نیرو هم از طریق اداره کار به کار گرفته نشده است.

«شعبانی» به مشکل موجود در مصوبات جلسات هم اشاره کرد. «مصوبات جلسات با قانون کار هماهنگ نیست و من یا باید قانون را رعایت کنم یا مصوبات جلسه را که در اصل من مجری قانون کارم نه مصوباتی که نتیجه شورای مشورتی است.»

براساس گفته های «شعبانی» در حال حاضر از روستای بهارلو 238 نفر، نی بند 114 نفر، داشکسن 106 نفر، جداقایه 63 نفر و سایر روستاهای قروه 160 نفر در معدن طلا مشغول به کارند.

گرچه سخنان این مقام مسئول هرگونه سفارش نیرو به معدن را از جانب اداره کار تکذیب می کند اما شورای بهارلو خلاف این گفته را می گویند و معتقدند که کاریابی قروه نیروهای سفارشی بسیاری را به معدن معرفی می کند.

همچنین این اعضای شورا از نیروهای سفارش شده توسط رئیس صنعت، معدن و تجارت کردستان به شدت معترض بودند به طوری که در هر اعتراض و تجمعی به این موضوع اشاره می کنند. مسئله ای که حل آن به دست متولیان امر است تا شفاف سازی کنند. حال باید دید آیا «محمد دره وزمی» حاضر است در این زمینه پاسخی ارائه دهد یا با توجیهات همیشگی سکوت اختیار می کند؟!

*******

باتوجه به آنچه گفته شد ابهامات مرتبط به مشکلات معدن طلای ساریگونی قروه همچنان پابرجاست و گویا متولیان امر نمی خواهند شفاف با مردم سخن بگویند.

در همین زمینه خبرگزاری کردپرس در سلسه گزارش های پیگیرانه خود چندین و چند مورد به مشکلات معدن طلای ساریگونی شهرستان قروه با عنوان « واکاوی بزرگترین پروژه معدنی کردستان» در سه بخش ویژه پرداخته است و بنا به رسالت رسانه ای خود باز هم این موضوع حساس را پیگیری خواهد کرد. بر این اساس در بخش دیگر گزارش به سخنان تأمل برانگیز امام جمعه و دادستان شهرستان قروه در نشست کمیته مشورتی پرداخته می شود.../

* گزارش: زیبا امیدی فر

کد خبر 270345

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha