بلای طلا در قروه؛ سکوت حرف های کاغذی در میدان عمل

سرویس کردستان- خارج از میدان عمل حرکت کردن و تنها متکی به حرف های کاغذی؛ دو درد بزرگی که نه تنها مردم را خسته کرده بلکه انتقاد امام جمعه و دادستان شهرستان قروه را هم به همراه داشته است.

به گزارش خبرنگار کردپرس، در دو بخش گزارش پرونده اعتراض به معدن طلای قروه با عنوان «بلای طلا در قروه؛ مطالباتی که به تکرار وعده ها رسید» و « بلای طلا در قروه؛ توقف ابهامات در ایستگاه توجیه» به مطالبات اهالی چهار روستای مرتبط و توضیحات مسئولان معدن و مسئولان ادارات دولتی شهرستان پرداخته شد.

حال در گزارش سوم گفته های دو مسئول مهم شهرستان، امام جمعه و دادستان که هرکدام از جایگاه خود در نشست کمیته مشورتی معدن طلا، مواردی را بیان کردند، ارائه می شود.

همان طور که در گزارش نخست اشاره شد پس از تحصن اهالی روستاهای درگیر معدن طلا با پیگیر امام جمعه قروه این تحصن خاتمه یافت. این پایان تحصن به شرطی صورت گرفت که مطالبات مردم پیگیری شود.

اراده ای برای حل مشکلات نیست

بر همین اساس امام جمعه شهرستان قروه پس از شنیدن تمامی سخنان مرتبط اعم از مردم روستا و مسئولان معدن و مسئولان دولتی مطالب تأمل برانگیزی را گفت.

به گفته «حجت الاسلام عابدین رستمی» یکسری موارد قانونی وجود دارند که چه بسا در اختیار مسئولان شهرستان و استانی نباشد و باید از جاهای دیگری پیگیری شود. در این زمینه با نماینده مجلس و مسئولان مرتبط صحبت شده تا در مجلس وضعیت موجود بررسی گردد.

او به برخوردار بودن شهرستان قروه و علت آن اشاره کرد. «از دیدگاه مردم خارج از شهرستان به نظر می رسد که قروه یک منطقه توسعه یافته باشد آن هم به دلیل وجود معدن طلا، این در حالی است که این شهر طلا دارد اما محروم از امکانات است.»

«رستمی» با انتقاد از بی تفاوتی رئیس صنعت، معدن و تجارت کردستان گفت که «بحث ما با مسئولان است و اینکه چرا مسئولان استان پل ارتباطی با مردم ندارند؟ الآن در این شرایط مدیر کل صمت کجاست؟!»

او با تأکید بر اینکه هرگونه تحصن منع است، به نبود اراده برای حل مشکلات اشاره کرد. «قطعاً تحصن ممنوع است اما همه این تجمعات و تحصن ها نشان می دهد که عزم و اراده ای برای حل مشکلات وجود نداشته که به این مرحله رسیده است.»

«رستمی» به تعطیلی پروژه بزرگ ذوب آهن کردستان اشاره کرد. «ذوب آهن با آن حجم سرمایه گذاری تعطیل گردید و چند سال قول پیگیری دادند اما در نهایت چه شد؟ چه سیاستی اعمال کردند و این را باید برای مردم بیان کنند.»

او بی تفاوتی در برابر دردهای مردم را نادرست دانست. «نمی توان بی خیال دردهای مردم شد و نشنیده گرفت و مردم هم همه نخبه و حقوق دان نیستند که راحت موارد را بپذیرند.»

نقض قانون عامل اعتراض مردم است

مطابق سخنان امام جمعه قروه نقض قانونی بسیار وجود دارد و خیلی از تجربه ها نشان داده که خلاء قانونی هست و مشکلات دیگر که مردم با تحمع به نتیجه رسیده اند؛ در واقع تا دولت و مسئولان بخواهند بجنبند و مشکلات را حل کنند زمان می گذرد.

«عابدین رستمی» از اینکه مسئولان حاضر به پاسخ گویی به مردم نیستند به شدت انتقاد کرد. «این مشکل کل کشور است و پاسخ گویی نیست برای مردم که تجمع نکنند. توضیح دهید که علت مشکلات چیست و چرا اینگونه اقدام می شود. چرا مسئولی برای پاسخ گویی به مردم از استان نیست؟ بی نظمی و تجمع مردم درست نیست و مخالف این هستیم اما وقتی مردم چاره ای جز تجمع ندارند دیگر چه باید بکنند؟»

او در ادامه به روند کنترل مسایل این چنین در دستگاه قضا پرداخت. «سیستم قضایی و نظام قضایی باید سرعت عملی در دستور کار برای رسیدگی به این مشکلات داشته باشد. بعضی از مواقع احتیاح به این هست که براساس حقوق اقتضایی حرکتی شود.»

بنا به سخنان «رستمی» در خصوص شرکت زرکوه در سه محور «اقتصادی و زیست محیطی و فرهنگی» مردم صحبت دارند. مردم از تبعیض در پرداختی ها، نبود شفافیت ورود و خروج محصول، نبود شفافیت در قراردادها و... سخن می گویند.

تعدیل نیرو تبدیل به روال نشود

او همچنین گریزی داشت به اخراج و تعدیل نیروها. «چه ضمانتی هست که این اخراج تبدیل به روال نشود؟ لذا باید این مشخص و از همین ابتدا جلوگیری شود. باید حرف مردم را شنید و با ادبیات درست صحبت کرد... مردم باید تکریم شوند.»

«رستمی» با اشاره به اینکه مسئولان روستا هم نباید توقعات را بالا ببرند و حد استاندارد نگه داشته شود، خواستار تدبیری برای کارگران اخراجی شد. «برای کارگران اخراج شده فکری شود و برگردانده شوند. تعدیل نیرو به نفع نیروهای بومی شتاب داده شود و این توقعی است که مردم دارند و اصرار نیست که از ریشه زده شود و همه بومی باشند بلکه تا جایی که امکان دارد این کار صورت گیرد.»

براساس آنچه امام جمعه قروه می گوید نباید خیلی از مسایل را حقوقی کرد چرا که مشکل ساز می شود.

برخورد شدید با گزینه های سفارشی

«حجت الاسلام عابدین رستمی» در ادامه سخنانش موضع خود را در برابر استخدام های سفارشی در معدن ساریگونی اعلام کرد. «باید سفارشات کنار گذاشته شود و اینکه نماینده و مدیرکل و فرماندار و امام جمعه و هر مسئول دیگری، سفارش کند درست نیست. لذا همین جا اعلام می کنم اگر هر مورد سفارشی صورت گیرد برخورد خواهم کرد.»

لزوم جدیت در حفظ محیط زیست

او در خصوص مسایل زیست محیطی هم مواردی را بیان کرد. «این معدن یک ظرفیت است اما باید حواسمان باشد که در بلندمدت تبدیل به تحدید نشود... جای سؤال دارد که برای بعدها چه تدبیری اندیشیده شده که با در نظر گرفتن شرایط محیط زیستی توسعه پایدار در منطقه ایجاد شود به طوری که بعداً منجر به شکل گیری قطب سرطانی در روستا نشود!»

به گفته «رستمی» اداره محیط زیست باید در این زمینه ورود محکمی داشته باشد و پیگیری کند.

اختیار عمل به شهرستان داده شود

پیگیری سهم مردم از حقوق دولتی که وظیفه نماینده و فرماندار و دیگر مسئولان است که باید برای مردم بررسی و شفاف سازی شود از دیگر مواردی بود که امام جمعه قروه به آن اشاره داشت.

همین طور استفاده از ظرفیت های موجود برای مسایل مالی و اینکه آخرین راهکار کم کردن هزینه ها براساس نیروی کار باشد هم از نکاتی بود که «رستمی» توجه به آن ها را مهم دانست.

او خواستار قطع رسیدگی مستقیم به مشکلات توسط مسئولان استانی شد. «کانال مستقیم به استان تعطیل شود و بخشدار و فرماندار منطقه باید مرجع رسیدگی به مشکلات باشند.»

«رستمی» با اشاره به اجرا نشدن مصوبات کمیته مشورتی گفت که «تکلیف مصوبات کمیته مشورتی هم مشخص شود یا قانونی هست یا نه حرفی است که فقط زده می شود بهتر است چانه بزنید برای اینکه تعهد نپذیرید و اگر می پذیرید عمل کنید.»

او خطاب به شوراهای روستاها در خصوص برگزاری تجمعات تأکید کرد که «شوراهای روستاها ابتدا از طریق مراجع قانونی اقدام کنند و باید دانست که امروز کشور ما در شرایطی نیست که خوراک برای رسانه های بیگانه درست شود.»

برخورداری بدون امکانات

«رستمی» خواستار برگزاری نشست هایی در سطح استان برای رسیدگی به امور مردم شد و بار دیگر به یکی از مشکلات اساسی شهرستان یعنی برخوردار شناخته شدن قروه، اشاره داشت. «اینکه به خاطر معدن طلای ساریگونی، قروه برخوردار شناخته شده چندان معقولانه نیست چرا که کسی پاسخ گو نیست که این ظرفیت چقدر به کار گرفته شده و یا می شود؟! برخوردار بودن زمانی است که بهره ای از این ظرفیت طلا نصیب منطقه شده باشد.»

او در نهایت تأکید کرد که تا جای ممکن خریدهای مرتبط به معدن از شهرستان صورت گیرد و اینکه شکایت هایی که معدن از مردم دارد مختومه اعلام گردد.

انتقاد از تکرار مکررات

سپس این دادستان شهرستان قروه بود که به یکسری موارد قانون مرتبط اشاره داشت. «سید جلال حاجی نصیری» با بیان اینکه معدن طلا نعمت بزرگی است که باید با کمترین خسارت های مادی و معنوی از آن استفاده شود، از بی نتیجه بودن نشست های کمیته مشورتی انتقاد کرد. «تمامی حرف ها تکرار مکررات است و در واقع اشکال بر کمیته مشورتی وارد است.»

او از اخلاق درست با کارگران باتوجه به اعتراضات در این زمینه گفت. «اهمیت به حقوق کارگران در اسلام آمده و احترام به هم بسیار سفارش شده و اخلاق بالاترین حرف است که باید رعایت شود.»

«حاجی نصیری» مصوبات کمیته مشورتی را قانونی و قابل اجرا دانست. «تعهداتی که در کمیته مشورتی هست از نظر قانونی مشخص بوده و باید مسئولان شهرستان پیگیری کنند و اگر اقدام نکنند و پیگیری نشود باید در برابر مردم پاسخ گو باشند.»

او به انتشار فیلم هایی از اعتراضات در شبکه های بیگانه اشاره داشت و گفت که «نباید رفتاری داشت که دشمن خشنود شود از رفتار ما.»

قانون حرف اول و آخر را می زند

به گفته «حاجی نصیری» قانون حرف اول و آخر ماست و همان طور که به سخنان رهبری اشاره شد در بیانات و رفتار ایشان نقض قانونی وجود ندارد.

او قانون کارگری در ایران را بهترین قانون در تمام دنیا دانست و بر لزوم ضمانت اجرایی برای دو طرف تأکید کرد و اجرای تمامی موارد قانون را یک وظیفه اجتماعی خواند.

«حاجی نصیری» نسبت به تکرار تحصن و بستن جاده هشدار داد. «آیا با تحصن و جاده بستن قانون اجرا می شود؟ در قانون بستن جاده جرم است. از این رفتارها به خاطر خواسته های شرعی و قانونی چه کسانی خوشحال می شوند به جز دشمنان. نتیجه این رفتارها خوشحالی دشمن است لذا نباید چنین کارهایی تکرار شود.»

اتمام حجت با مسئولان

دادستان قروه در ادامه خطاب به مسئولان اتمام حجت کرد. «برای درخواست قانونی نباید از رفتار مسئولان هزینه کرد و هر حرفی که هست بدون تحصن و بستن جاده باشد. نمی توان هر روز شاهد این برخوردهای نادرست بود.»

مطابق اظهارات «حاجی نصیری» کارگران معدن طلا حق و حقوق خود را باید بگیرند اما از راه قانونی نه با روش های اعتراضی نادرست.

او در مورد مشکلات زیست محیطی هم از ادارات مرتبط خواست که پیگیری لازم انجام و اقدام کنند.

«حاجی نصیری» در ادامه با صراحت تمام خطاب به مسئولان یادآور شد که «اگر توان انجام کار و شفاف سازی را دارید اقدام کنید اگر نه قول ندهید.»

او همچنین خطاب به مسئولان معدن هم در خصوص اصلاح امور مرتبط و تعیین یک نفر برای پاسخ گویی لازم تذکر داد.

راه قانون را باید رفت

در همین لحظه بود که یکی از اعضای شورای بهارلو خطاب به دادستان قروه گفت که وقتی جواب نمی گیریم چه باید کنیم؟ وقتی می بینیم کار غیرقانونی انجام می شود مردم هم معترض می شوند.

«مصطفی احمدی» گفت که در این سال ها هیچ کسی نیامده با مردم سخن بگوید و مستقیم ارتباط بگیرد.

پاسخ دادستان قروه هم به این سخن «احمدی» این بود که شما به عنوان شورا نماینده مردم هستید و ما موارد را به شماها می گوییم که به مردم بگویید. وظیفه هر کسی مشخص است و بایداقدام کند. هرجا که پاسخ داده نمی شود به مراجع بالاتر باید رفت و اینکه راه قانونی همیشه هست./

*******

باتوجه به آنچه گفته شد باید دید آیا مسئولان مرتبط حاضرند یکبار برای همیشه جریان اعتراضات مردم را پیگیری و خواسته های اهالی روستاها را بشنوند یا نه؟

در همین زمینه خبرگزاری کردپرس در سلسه گزارش های پیگیرانه خود چندین و چند مورد به مشکلات معدن طلای ساریگونی شهرستان قروه با عنوان «واکاوی بزرگترین پروژه معدنی کردستان» در سه بخش ویژه پرداخته است و بنا به رسالت رسانه ای خود باز هم این موضوع حساس را پیگیری خواهد کرد. بر این اساس در بخش دیگر گزارش تحلیل کارشناسانه این پرونده اعتراض ارائه می شود.../

* گزارش: زیبا امیدی فر

کد خبر 270477

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha